lørdag 15. mai 2021

Styrtet engel av Per Olov Enquist

 

En skjønn, vond og vakker bok om kjærlighet 

Denne boka er ikke helt enkel å forstå, den kan nok tolkes på mange måter. Hovedmålet er at den handler om kjærlighet. Kjærlighet er ikke noen enkel sak, i  hvem man blir glade og hvorfor blir vi forelska, mange grunner og drømmer? 

Denne romanen handler om ulike mennesker, som for eksempel et misfostret av et menneske, Pinon som har to hoder, han er et monster. Hvordan kan et foreldrepar bli glad i gutten som drepte datteren deres? Om hvorfor har mange så psykiske plager? Mange krysningspunkter og tilfeldigheter som påvirker oss ........

Det er en bok som ikke handler om de helt vakre historiene eller menneskene, men folka blir skildret på en vakker, gåtefull, vond, vakker og underlig måte. 

Jeg likte boka veldig godt! Den gav meg så mange fine, merkelige, drømmeaktige former og assosiasjoner til så mye annet.  

Boka har mange historier og de er ikke enkelt å forklare her, men se denne korte videoen, så kanskje du skjønner mer, og vil finne boka spennende:

Gå inn her https://www.nrk.no/video/styrtet-engel-av-p-o-enquist---animasjon_310511

 Utgitt 1986, på Gyldendal 2009. Jeg har hørt denne som lydbok 2t 38 min lest fantastisk bra av Anders Ribu, 2020

Per Olov Enquist har uttalt ved flere anledninger at dette er hans favoritt bok. Han skrev denne bok i den perioden han drakk veldig mye, var alkoholiker. Har man lest Enquist sine bøker, skjønner man hans skrivestil. Han sier selv i et intervju om boka: 

Romanen er et humanistisk manifest. De monstrøse er fjernt fra Himmelen. De har styrtet ned. De kristne setter Gud i sentrum, mens de falne setter mennesket i sentrum. Fellesskapet i elendigheten er en slags trøstende kjærlighet. I en av de to romanene, jeg husker ikke hvilken nå, skriver Enquist om sitronsaften som treffer østersen. Den trekker seg sammen: Aha, et menneske.

11 kommentarer:

 1. Jeg liker denne boken. Lest den flere ganger og sett den på teater. Men den er nok noe underlig og utilgjengelig. Og så vakker! Hva synes du egentlig om boken?

  SvarSlett
  Svar
  1. Uff, jeg glemte å skrive om jeg likte boka, JA! jeg likte den godt, herlig!
   Hadde litt dårlig tid før jeg dro til Fjordheim i dag, hadde lovet å komme, men samla litt.

   Slett
  2. Hurra! Herlig er beskrivende :)
   Har det vært godt besøk på utstillingen?

   Slett
  3. Ja, det synes jeg absolutt. Har vært dårlig salg, men har solgt mange bøker og snakka med mye folk. Det er alltid hyggelig å være tilstede og fått veldig mange godet og hyggelige tilbakemeldinger. Jeg kan ikke være der hele tiden, men prøver å være der av og til!

   Slett
 2. Hm... er i ferd med å velge meg min andre Enquist, så jeg skjønner at jeg må vurdere denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er ikke den aller enkleste, men den er kort!

   Slett
 3. Denne har jeg hørt om, lest om, kanskje jeg har den i kjelleren også. Fikk en Enquist-bok av en venn av meg en gang, som ga bort bøkene til sin avdøde mor. Lurer på om det var denne..
  Virker interessant
  God søndag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan absolutt anbefales, selv om den er litt vanskelig å skjønne med en gang. Du spurte om jeg skulle på Litteraturfestivalen, jeg vet ikke enda. Men, om jeg drar blir det på fredag.
   God søndag til deg også. :)

   Slett
  2. Gi et hint da, så kanskje vi treffes:)
   Jeg drar torsdag og blir til søndag. Har booket tog og hotell og festivalpass. (samt noen garantibilletter)
   Takker:)

   Slett
  3. Ja, jeg skal gi et hint om jeg drar, det blir bare en impulstur for jeg har ikke bestilt noe, men å få med seg stemningen i Parken osv. er jo morsomt :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!