tirsdag 21. september 2021

"Forsøk på å være lykkelig" av Lorenzo Marone

Cesare er en litt surmuler og misfornøyd mann, men livet kan snu ... 

Dette er en underholdene roman som minner meg mye om - en mann ved navn Ove. Som jeg så på teater for noen år siden. Denne historien utspiller seg i Napoli, Italia. 

Vi blir kjent med Cesare, han er 77 år, enkemann, etter at kona døde for fem år siden. Han har en sønn, Dante som han skjønner er homofil, men som aldri har fortalt det til han. Datteren Sveva er advokat, gift og har sønnen Federico. Cesare bor i et leilighetskompleks og der flytter det inn noen ny nabo, hvem er nå det? 

Han blir kjent med henne, Emma etter hvert og vi skjønner at hun ikke har noe godt ekteskap, der er det noe som ikke stemmer.... Jeg ser for meg et skikkelig italiensk hus, med mange leiligheter og folk som er veldig forskjellige. Noen av de blir vi kjent meg som er Cesares venner og bekjente, de er en brokete forsamling av nysgjerrige eldre personer.

 Livet er ikke som det engang var, alt har blitt litt mer komplisert. Han tar den blå tabletten og drar til sin hemmelige elskerinne, Rosanna. Han takler livet med masse sarkasme, ironi og forteller stadig vekk om alle sine jobber, men egentlig har han jobbet som regnskapsfører og lurer folk til å tro han er en annen. Han er rappkjefta og slu.

Han har et anstrengt forhold til datteren sin, hun prøver hele tiden og få han mer sosialiser, men han sier han trives best alene. En dag han og Rosanna skal ut å spise går de forbi kontorbygningen til datteren, hmm..., der skjer det noe som ikke er helt etter oppskriften. Datteren blir konfrontert og juger til faren, rett opp i ansiktet. 

 Den unge Emma, naboen er i trøbbel og hun kommer inn til Cesare og de blir gode venner. Naboene vil anmelde Emmas mann, men det tørr ikke Emma. Dette åpner øynene til Cesare, da det blir virkelig ille. Han og naboene vil kjempe for Emma. 

Cesare blir invitert til sammenkomst og får møte Dantes kjæreste. Seinere tar han med seg sin hemmelige Rosanna til familieselskap, noe som utløser mye og nye samtaler i familien. 

Det går ille men Emma, men Cesare kommer over det og har begynner å se livet fra en annen synsvinkel og gleden over å leve. Dette  blir en viktig agenda for han, å vise kjærlighet og omtanke for de som betyr noe for han.

 En morsom, lett ferielektyre eller underholdningsroman, om mannen som har et glimt i øyet, tross alt. Han har masse livsvisdom, og ser med skråblikk på livet. En bok man stadig vekk må smile og le over.  Lest av Axel Aubert, i Storytel, spilletid 7 timer. Italiensk, utgitt 2016 på Norsk.


8 kommentarer:

 1. Bøker som får en til å smile og le ... det er godt.
  Dette virker som en feelgood roman, men med en eldre mann i hovedrollen. Litt annerledes - og koselig :)
  Fin fristende omtale

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg følte jeg måtte ha noe positivt og humørfylt akkurat nå. Jeg liker å sjonglere litt på romanstiler på lydbok. En lett, morsom lydbok, om å bli gammel og ikke ta seg selv så veldig seriøs. :)

   Slett
 2. Virker som en kosebok, med litt triste innslag. Bøker fra Italia frister alltid. Er så fascinert av det landet. (Skal dit å plukke oliven på vingården til en kusine i oktober.) Håper du har fine dager, her er det en herlig høstdag, som vanlig den siste tida.

  SvarSlett
  Svar
  1. heldige deg som skal til Italia, jeg kjenner at en utalandstur hadde vært herlig nå.
   her har vi også fantastiske dager :)

   Slett
 3. Boken er notert, kjenner for å humre litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er absolutt til å humre over, og ganske så Italiensk syn på kvinner osv. :)

   Slett
 4. Jeg er nettopp ferdig med en spennende bok av Peter May "The Night Gate". Har lest den på engelsk, og litt fint det, for det er lenge siden.
  Den foregår i nåtid, men likevel ser vi tilbake til 2. verdenskrig, så halve boken er egentlig fa krigen. Veldig spennende å sjonglere mellom nåtid og alle årene tilbake. Den burde du lese.
  Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. jeg fikser ikke å lese på engelsk, men har notert meg navnet Peter May, Takk ;)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!