søndag 12. september 2021

Kristopfer Schau "På vegne av venner"

 


Litt av en tankevekker om medmenneskelighet 

Kristopher Schau var arbeidsledig og bestemte seg etter å ha lest i avisen om kommunale begravelser i Oslo. Hvorfor og hvordan skjedde det og har vi virkelig så mange som døder i ensomhet rundt oss. Personer som ikke har pårørende, eller venner, naboer osv. Dette fikk Kristopher lyst til å se nærmere på. Hva er kommunale begravelser og hvordan foregår det?  

Han begynner å møte opp i disse begravelsene, han gir beskjed om at dette er et prosjekt og han får meldinger om hvor og når disse begravelsene skal være. Han går ikke inn i kirken eller kapellet om det er mer enn tre personer tilstede. Han skildrere noen av disse begravelsene utrolig godt.

 Det kan skylles mange grunner til at man ikke har pårørende, men at ingen av naboene eller venner kommer sjokkere meg. Det finnes faktisk mange grunner til at man dør alene, fordi man vil, -ønsker ikke å ha kontakter med så mange, - eller er fra et annet land, langt borte osv. 

 Noen har død og et liv har opphørt, hva sier presten i talen over den døde? Er det noen musikk?  Jeg ser for meg hvordan Kristopher sitter der alene, ingen som gråter og blomstene kastes i søppeldunken etter bisettelsen.  En uhyrlig fortelling, hvor presten kommer 20 min. for seint og begravelsesagentene er glade for at han har dette prosjektet. 

 Jeg ble dypt sjokkert og rørt over denne tynne boka. Fantes det virkelig så mange ensomme mennesker i Oslo?

 Prosjektet startet 30 januar 2008 og varte ca. et halvt år. Da hadde han fått nok!

 Utgitt 2009, 91 sider, essay, lånt på biblioteket


9 kommentarer:

 1. Denne boken har fanget min oppmerksomhet (senest i går), siden Kristopher Schau sitt navn er kjent, og på grunn av de fine blomstene. At det var det den handlet om var nytt, veldig gøy å høre om.
  God søndag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan absolutt anbefales! God søndag til deg også :)

   Slett
 2. Både Andreas og jeg har lest På vegne av venner og vi har hatt mange samtaler om boken i ettertid.
  Schaus bok setter fokus på ensomheten blant oss. For meg er det tristere at folk dør alene enn at ingen kommer i begravelsen, men det er jo et tydelig symbol med tomme benkerader i et kapell. Prosjektet hans var fascinerende og jeg forstår at han ikke orket å fullføre. Den tristheten setter seg i sjela. Det beste med boken var Schaus personlige tilnærming. Hvordan han opplevde de tomme benkeradene.
  Og så fant jeg ut at Schau kunne skrive og ikke kun var en sexy bajas ;)

  Ønsker deg en strålende søndag, Ingun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så enig! Han har skrevet flere bøker, de har i allefall 3 andre på biblioteket. Jeg skal se nærmere på dem. Han kan mye mer enn bare være en bajas, og han kan absolutt skrive. Jeg er enig med deg hvordan han tilnærmet seg prosjektet og formidlet det var flott!
   God søndag til både deg og Andreas også :)

   Slett
  2. Det var godt å bli minnet om denne boken. Håper Schau skriver flere bøker :)

   Slett
 3. Denne boka kjøpte og leste jeg med en gang jeg hørte om den!
  Jeg ble overrasket og nysgjerrig over at Kristopher Schou hadde et slikt prosjekt. Han viser seg å være en allsidig kar.
  At så mange dør så totalt ensomme, er jo bare fryktelig tragisk. Tankevekkende prosjekt og tankevekkende bok. Takk for at du trakk den fram igjen!
  Ønsker deg en god søndag og godt valg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var helt tilfeldig, den sto på biblioteket og da lånte jeg den i samme slengen. En skikkelig tankevekker av en bok. Håper ingen behøver å dø alene, eller opplever tomme benkerader. God søndag til deg også :)

   Slett
 4. Leste mye om denne boka da den kom. Liker Schau. Så en del intervjuer med ham ifb boka også.
  Bra det kommer slike bøker.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker den kom, og tenkte at jeg skulle lese den da, men det ble ikke før nå. Han skriver bra!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!