fredag 17. september 2021

Selma Lagerlöf " Keiseren av Portugallien"Når lengselen etter det kjæreste man har ikke kommer hjem

Dette er en klassiker fra 1914, og den er nevnt i Drangsholt sin bok fra Shakespeare til Knausgård. Derfor fikk jeg lyst til å lytte til denne som lydbok.

Dette er en fortelling som er nesten som en saga/eventyr fortelling. Den handler i korte trekk om den fattige bonden Jan i Skrotlycka, han skal bli far og gruer seg. Han sitter og tenker over at han var så dum å gifte seg, gruer er for alle forpliktelsene og om barnet er riktig skapt. Når fødselen er over og han får datteren i armene snur han helt om og hans hjerte mykner totalt for den vakre og velskapte jenta. Hun får det fine navner Klara Fina Gulleborg, og faren forguder henne opp i gjennom hennes oppvekst. De har et veldig spesielt forhold, og de holder sammen som erteris i godt og ondt.

Hans kjærlighet er grenseløs og han lar ingen andre få bære henne til kirken den første julen. Da hun ble tre år får hun Skarlagens feber og han ofrer alt for henne, både arbeid og søndagsskjorten. Hun er oppvakt jente og bryr seg om de fattige i bygda, hun har et stort hjerte for alle. 

Da den nye eieren av Falla, han Lars mener at de ikke har papirer på eiendommen, tilbyr den 18 år gamle Klara å reise til byen for å skaffe penger til skjøte. Faren er egentlig imot at hun skal dra, for hun er hans lykke i livet. Hun drar og han sørger seg syk over ikke å høre fra henne. 

Jan, blir sett på som en svindler av den nye eieren Lars av Falla, da Jan redder gårdens mest dyrebare ku. Men gamle mor i Falla, hun kjenner han og vet han er en mann å stole på, så hun hedrer han ved å gi han noe.....Sier ikke hva det er, men gir magi til fortellingen. 

Klara, tjener penger og betaler for skjøte, men hun kommer ikke hjem. Alle vet hva hun tjener penger på utenom foreldrene, ryktene går. Faren sørger så utrolig mye over sin Klara og er på kaia hver dag når dampbåten kommer, men ingen Klara. 

Historien ender dramatisk og er en tankevekker den dag i dag. Absolutt et eventyr man kan fortelle foran peisen en hustrig vinterdag til barn og barnebarn. 

 Lydbok fra Storytel 6t, Sidsel Meyer Aasrud leste. Hun leste litt rotete og når hun ble ivrig eller sliten av å lese, begynte hun å lese feil som hun rettet opp. Egentlig var det et trekk ved opplesningen som gjorde den til en mer naturlig eventyrfortelling, der jeg satt på verkstedet mitt en mørk høstkveld og lyttet til denne boka, mens jeg jobbet. Vanligvis hadde jeg nok irritert meg over det, men ikke denne gangen.

Selma Lagerlöf (1858-1940) har skrevet mange bøker og hun ble den første kvinnen som ble valgt inn i Svenska Akademien. Hun fikk Nobelprisen i 1909. Jeg har bare lest Gösta Berlings saga av henne før.

12 kommentarer:

 1. Denne boka likte jeg veldig godt. Leste den også som en del av klassikkerprosjektet ala Janne SD. God helg Ingun:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er et tema man ikke kommer utenom, når barna forlater rede, særlig når faren nesten var sykelig opptatt av datteren. Litt enklere i dag med mobil, sms osv. God Helg!

   Slett
 2. Ja,denne boken er fin. leste den for noen år siden og kunne tenkt meg å lese mer av Selma Lagerlöf.
  Høres ikke så bra ut med den lydboken, vet ikke om jeg hadde taklet det like bra som deg, og godt det ikke ødela.

  Ha en fin helg, Ingun :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vil også lese eller lytte til mer Selma Lagerløf, hun skriver så bra. Jeg begynte på Jerusalem en gang, men det ble litt for religiøst for meg. Så det må bli en annen bok! God helg til deg også!

   Slett
 3. Jeg likte også denne boken veldig godt, og puster lettet ut over at jeg leste den og ikke valgte lydbokversjonen denne gangen. Jeg blir helt satt ut hvis det skjer noe uventet/feil rett inn i mitt øre :)
  Riktig god helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har den heldigvis ikke rett inn i øret, men på ekstern høytaler, ellers hadde nok jeg også blitt litt halvsprø. ;)

   Slett
 4. Jeg har ikke lest Keiseren av Portugalien, men jeg har lest mange bøker som refererer til denne så den står på leselisten. Har tenkt at historien er tung og trist, men nå endret du mitt inntrykk av boken. Takk!

  SvarSlett
 5. Denne har jeg i bokhylla og har lest den for lenge siden. Jeg kjøper klassikere når jeg kommer over dem på loppemarked eller Fretex o.l. Fint å få repetert innholdet. Husker den gjorde sterkt inntrykk!

  SvarSlett
  Svar
  1. En hyggelig fin historie, synes jeg. Jeg liker også klassikere.

   Slett
 6. Jeg har ikke lest denne. Holder på med en engelsk bok nå. Flott å repetere engelsk, ettersom det blir lenge mellom hver gang jeg bruker det nå. I jobben brukte jeg engelsk hver dag.
  God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flink du er Tove, jeg er så dårlig i engelsk. Jeg kan skravle i veg, men å lese og skrive kan jeg dårlig:)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!