tirsdag 3. november 2020

Tvillingenes Dagbok av Agota Kristof


 En helt spesiell bok om to unge gutter, tvillingene! 

Det er en bok som omhandler tvilling guttene som kommer fra storbyen K. Det er krig og moren tar med guttene hjem til småbyen der mormoren bor, hun har aldri truffet  guttene før. Moren sier at de må være der hos henne til krigen er over, hun skal sende penger. Vi har ingenting å spise, ikke kjøtt, grønnsaker eller brød, sier moren.

Mormoren snakker til guttene og kaller de konsekvent Horeunger og vil ikke ha dem der. De blir og etter hvert skjønner mormoren at de gjør litt nytte for seg. Hun er ei skikkelig heks, noe alle kaller henne i småbyen. Guttene må tåle litt av hvert av henne av onde ord og slag. Hun vasker hverken huset, klærne sine eller seg selv og guttene som bare hadde med seg noen klær på reisen fryser når vinteren setter inn. Mormoren, solgte alt hun kom over. Hun har både grønnsaker i hagen, dyr av ulikt slag og vingård, så hun har det etter forholdene godt. Men guttene får ikke mye mat, hun selger det beste på torget.Vi blir introdusert for flere av innbyggerne og småbyen. 

Guttene bestemmer seg for å herde seg, de skal ikke gråte, når de blir slått og slår løs på hverandre for å herde seg og tåle smerte. De øver seg på å overleve alt, å være døve, blinde, tigge, være grusomme og til og med på å sulte for å se hvordan det er. Da frotser mormoren i godsaker og setter dem på pinebenken. De lærer seg noen instrumenter og sanger, de tjener noen penger på dette. De snor seg fram i livet og fra å være små gutter formes de til modige  ungdommer. De lekte ikke, de øvde seg på livet.  

 Boka er skrevet veldig spesielt i vi form hele tiden, de er som en person og de gjør aldri noe helt alene, de er sammen hele tiden, om alt. De ble skilt på skolen og da ble de helt forvirret, hører vi om. 

De er egentlig to snille gutter som har omsorg for naboene og hjelper til der de ser det trenges. De er øyenvitner til voldsom sult, krigsfanger, lik hauger og de som utnytter krigen på alle måter. Moren kommer for å hente dem,  de vil bli hos bestemoren da moren kommer  og bestemoren slippe taket på dem, for de var til stor hjelp for henne har hun innsett. 

Tvillingenes dagbok er boka de skrev, med korte konsise setninger hvor innlevelse ikke  skulle kunne tolkes. Boka er skrevet gjennom guttenes, barnas perspektiv.  En brutal bok om hvordan disse guttene klarte seg, men samtidig en vakker roman om hva krig gjør med folk, hvor grusomme, god og omsorgsfulle man kan bli og lengselen etter å bli tatt hånd om og elsket. 

ANBEFALES, denne glemmer man ikke lett, for denne boka var helt spesiell!

Jeg må gå og låne de to neste bøkene også: Beviset og Den tredje løgnen 1991

Denne er utgitt på norsk første gang i 1987, denne 2020, 177sider Cappelen Damm 

Litt om Agota Kristof: Hun var en ungarsk forfatter, født i 1935. Hun flyktet til Russland og i 1956 flyktet hun vider til Sveits. Hun lære seg Fransk og skrev denne boka på fransk, utgitt 1986. Hun døde i 2011 i Sveits. Hun vant den europeiske prisen for fransk litteratur for denne boka (The Notebook) og Gottfried Keller-prisen i Sveits, 2001. Den østeriske statsprisen for europeisk litteratur i 2008


Andre som har lest boka: Tine

4 kommentarer:

 1. Bra omtale av en bra bok. Både denne og Beviset sitter i meg lenge etter endt lesing. Både guttenes historie, men også krigens brutalitet. Kristof har et flott språk.

  Om jeg kan komme med en anbefaling: Ikke les den tredje boken. Jeg kunne ønske jeg hadde stoppet etter Beviset. Den tredje løgnen tilfører lite og språket er vassent.

  SvarSlett
 2. Så kjekt at du har lest denne, er enig med deg at boken er helt spesiell. Gled deg til fortsettelsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal i allefall lese neste bok, når den blir ledig!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!