fredag 30. juni 2023

"Jenny" av Sigrid Undset


Et imponerende kvinneportrett, en bok som er like aktuell i dag

Det har gått tolv år siden jeg leste denne boka sist gang. Etter å ha lest og hørt mye om Sigrid Undset i disse årene so har gått, fikk jeg lyst til å høre denne boka som lydbok på nytt. Her ønsket jeg å finne nye fokus på hva boka vil formidle. Det vil se andre sider av romanen enn, de jeg har gjort i mitt tidligere innlegg. I mitt tidligere innlegg jobbet med å skulle lage et smykke som symboliserte Jenny og hennes liv i Roma. (Et av de aller første smykkene jeg laget til kvinneutstillingen som vi i Gruppe Taiga hadde på Peder Balke senteret på Kapp, Toten i 2013) 

Introen: Vi er i Roma, Helge Gram har ankommet Roma fra Firenze og møter de to unge damene Jenny og Francesca på gaten, hele to ganger på en dag treffer ha dem. Helge går seg vill og de to unge kvinnen ble hans redning, den andre gang de møttes. Francesca skulle kjøpe seg et ekte gammelt Coral-kjede, med ørepynt, men butikken var stengt. Jenny inviterer Helge til å bli med dem, de skal møte de to kunstnere Gunnar Heggen og Lennart Allin. De hygger seg i byen en hel natt, ungdommelige og frie. 

En ny verden åpnet seg for Helge, en verden som Jenny ledet han inn i. De blir forelsket og han vill etter en kort stund at de skal forlove seg. Helge vil kysse hennes føtter, så forelsket er han. Det reagerer Jenny på, kan han være så underdanig?  

Jenny sin oppvekst var ikke enkel, hun var nært knyttet til moren, siden faren død tidlig. Jenny utviklet seg til å ha litt sære interesser og hadde vanskeligheter med å få venner som barn og ungdom. Moren treffer, og gifter seg med en ny mann, Verner. Han går glatt inn i rollen som stefar, og blir Jennys eneste kamerat. Verner tar henne med og lærer henne om friluftslivet, rypejakt, og tegning og maling. Moren får to barn med han, en datter og en sønn som bare er fem år, når Verner døde. Jenny var 16 år da hun mistet sin stefar og gode venn.  

Francesca er kunstmaler i Roma sammen med Jenny. Hun støtter seg hele tiden til Jenny. Jenny oppfører seg som en morsfigur ovenfor henne, som om hun skulle være hennes datteren. Ceska er en overklasse jente som aldri har lært det praktiske i livet, hverken på kjøkkenet eller i livet ellers. Hun giftet seg etter hvert og vi skjønner at livet ikke var helt enkelt for henne.  

Jenny besøker Helge sitt hjem i Kristiania. Faren Gert Gram som selv hadde store drømmer om å bli kunstmaler og leve i Roma. Helges mor, er en lite hyggelig kvinne, vi skjønner at det er et komplisert, disharmonisk og løgnaktig hjem. Jenny skjønte raskt hvorfor Helge ville vekk fra det hjemmefra. 

Gert kommer stadig på besøk på Jennys atelier. Han følte seg ung sammen med Jenny, "hans kropp er gammel, men hjertet er ungt, sier han". Hun blir frustrert av denne mannen som tvinger seg på, men klarer ikke å si ifra. 

Gunnar Heggen er Jennys aller mest fortrolige og beste venn. Han er en ærlig og sannferdig mann. De to hadde en felles utstilling i Kristiania. Gunnar ser hvordan Jenny sliter etter at hun kom tilbake til Roma. Han er den eneste som kjenner hennes siste tids hendelser, og hennes liv. De var for gode venner til å skjønne at det kunne bli noe mellom dem mente Jenny. Han tilbød henne ekteskap..... 

En bok som rører meg hver eneste gang jeg har lest, lyttet til den, eller sett filmen. Naturskildringene og beskrivelsene fra Kristiania og Roma er fantastisk. Menneskesinnet og hvordan man tenker, om og hva kjærlighet er. 

Jenny kommer vi ikke så tett innpå, nærmest blir det når Jenny drar fra Gert, tiden hos Francesca, og hendelsene i Danmark og Tyskland. Ellers er det de tre mennene som beskriver henne best. De har ulike roller og beskriver henne på hver på sin måte.

Dette var datidens sosialrealisme, som er på en billedlig og vakker måte blir fortalt. Tidsbildet, og hendelsene formidles på en forståelig, enkel og god måte, selv i dag så mange år etter utgivelsen. Boka kom ut i 1911. Anbefales!

Storytel, lydbok lest av Petronella Barker 11timer 22min. Cappelen-Dam


10 kommentarer:

  1. Veldig kjekt å lese oppsummeringen din. Har lest boken selv, men den har ikke festet seg, så kanskje jeg også skal lytte til denne. Skal innom Bjerkebek på tur nordover, så det hører jo med, får overtale Frode til å lytte til den i bilen :)
    God sommer Ingun!

    SvarSlett
  2. Det er noe magisk med denne boka. Særlig når man kan litt om hennes egen historie og hvordan hun traff Svarstad og fikk et barn i Roma mange år etter at boka kom ut. Hennes historie ble jo ganske så dramatisk da hennes lille gutten hennes ble syk, og måtte reise hjem.
    God Sommer og kos dere. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har nettopp lyttet til Historiske kjendiser om Sigrid Undset så jeg kjenner historien om henne ganske godt. Gjorde ikke det da jeg leste boken, så jeg leser den gjerne igjen :)

      Slett
  3. Denne kjøpte jeg for noen år siden men ikke fått lest den ennå. Tror jeg må få gjort noe med det.

    Ha en fin helg 🙂

    SvarSlett
  4. Åh, jeg elsket denne da jeg leste den, synes den er så fiiin:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, har leste den flere ganger og man oppdager stadig noe nytt ved den. Hun skildrer både natur, tidsbilder og menneskene så bra. :)

      Slett
  5. Så flott at du har hatt glede av en så gammel bok! Kan ikke forstå at du får tid til å lese/høre på så mange bøker. Kos deg videre med bøker og smykker! Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
  6. Jenny er en av romanene Sigrid Undset skrev som jeg har lest flest ganger. Det er noe med stemningen i den som tiltaler meg. Noe av det samme er det med Våren. Jeg har aldri vært i Italia. Men når jeg tenker på Italia og Roma, så tenker jeg på Jenny.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har vært flere ganger i Roma, og har sett for meg Jenny trave i gatene der. En fantastisk nydelig bok!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!