fredag 2. juni 2023

Valerie Perrin "De tre"


Tre ungdommer som finner hverandre og er verdens beste venner, fram til en dag…..

Jeg har nylig hørt lydboka"Å vanne blomster om kvelden"" fra samme franske forfatter og ville høre mer fra denne forfatteren. Tematikken er ganske lik i denne boka, å ta vare på hverandre, vennskap og akseptere folk slik de er. 

 Boka handler om tre venner som ble beste venner fra den dagen de møter hverandre første skoledag i 1986, da de startet i femte klasse og var ti år gamle. De tre heter: Nina, Etienne og Adrien og var ganske ulike, og kom fra svært ulike familier. 

Nina vokste opp hos bestefaren sin som var postmann. Moren forlot henne der, når Nina var to mnd. gammel. Nina er flink til å tegne og drømmer om å utdanne seg i den retning. Morfaren har lite penger og tar henne aldri med til havet, eller andre ferier. Han er av den gamle skolen og kan ikke ta fri fra jobben sin, for posten må fram og den kan man ikke overlate til andre. Hun får være med Adrian sin familie til havet. 

 De holdt sammen både på skolen og i fritiden, hvor de etter noen år startet en musikkgruppe, hvor Nina synger og de to guttene spiller. Ungdomstiden handler om kjærester, hasjrøyking og vennskap. De lovet hverandre at en dag skal vi tre flytte til Paris sammen, men slik ble det ikke. Det skjedde noe og de mistet kontakten med hverandre.

 Romanen hopper frem og tilbake i tid, noen ganger kan det være litt vanskelig å følge med på lydboka, den hopper fra ungdomstiden på 80 tallet og 90 tallet og fram til romanen i nåtid, da de har blitt godt voksne i 2018. 

 Nina giftet seg til rikdom, kjedsomhet med feil mann, Emanuel. Han var manisk glad i henne, men Nina følte at hun ikke levde et verdig liv. Hun møter Lilly som hjelper henne videre i livet......

 2017 blir et bilvrak trukket opp fra en innsjø, hvem er personen i bilen og hva skjedde egentlig ved innsjøen den kvelden? Etienne var ved innsjøen. Nå har han blitt far, er politimann og hva husker han? 

 Adrian har skrevet en roman som blir bestselger, men ingen vet at det er han, for den er ikke utgitt med hans virkelige navn. Hvor lenge kan han holde det skult, at han er forfatteren, og ikke bare forfatteren men at han sliter med sin identitet også. 

 En roman som handler om vennskap, kjærlighet, løgner, utdannelse, og ikke minst de ulike og ukjente vendingene livet kan ta for noen og enhver. Samtidig rulles det opp flere saker, om voldelige menn, ulykker som skjer og en kriminalsak som rulles opp. 

 Perrin skriver godt, men som lydbok er overgangene fra person, til person som forteller sin historie litt kjappe. Så her har jeg spolt mye, hvem snakker nå? Bortsett fra dette synes jeg det var en spennende og fint komponert bok, men mange ulike skildringer om livets nyanser som fattig og rik, valg i livet og mye annet. Bok skildrer det franske samfunnet og tar opp mange ulike temaer, med mange fine detaljer i historier fra ulike samfunn og samfunnslag, som jeg liker.

 Et fint sitat fra boka: "Den som slutter å være venn, har aldri vært det. Jo mer mitt hjerte tenker på det, jo dypere stikker såret".  Noe som kommer veldig tydelig fram i slutten på denne boka. 

 Book bites 18 t 20 min, lest av Anne Ryg, utgitt 2023


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!