lørdag 24. juni 2023

"Skeive Ikoner" av Bjørn Hatterud, Fin Serck -Hansen og Caroline Ugelstad Elnæs

 


Nå i disse dager hvor Skeive og alle andre folk får feire et år etter det triste som skjedde i Oslo. De som ikke kan kommer seg dit eller ved andre steder i Norge, kan gå på biblioteket og låne denne fine og informative boka med mange ulike historier fra 27 ulike skeive personer. 
Her var det mange kjente navn og noen veldig ukjente.

Maurice Budini f. 1943. Dvar det morsomt å se igjen han i boka. Maurice var modell på Kunst og håndverksskolen i en årrekke,. Her i boka kommer han med ganske krasse kommentarer på hvordan kunstutdanningen nå har endret seg, fra den gang han var modell. Elevene ser og studerer bare på datamaskinen...osv.

 Jeg husker han godt fra da jeg gikk på et aktkurs på  Kunst og Håndverksskolen, på kveldstid for  å lære meg å tegne akttegninger. Det var mitt siste året på Gullsmedlinja. Jeg skulle søke Kunst og håndverksskolen og trengte å lære dette. Jeg kom inn på Metall-linja i 1975, men begynte i København i stede, der jeg også klarte opptaksprøvene. Det var et mer internasjonalt miljø og man måtte ha svennebrevet for å komme inn. 
Utrolig morsomt å se hvor annerledes Maurice ser ut i dag, men han er lett gjenkjennelig i sin stil.

Siri Sunde f 1958. Presten som laget mye rabalder da hun var ærlig om sin kjærlighet til Eleanor, og var blitt utnevnt til prest. Biskop Rosemarie  Køhn kjempet for henne og hun fikk tilslutt  utføre sin prestegjerning. 
Hvor hadde saken stått i dag? Rosemarie sto opp mot biskopene og krevde likestilling. Rosemari var selv lespisk, noe hun ikke snakket mye om.


Kim Friele 1935-2021 er absolutt den personen jeg har hørt aller mest om av de utvalgte, i boka. Hun sto på barrikadene og var en kjent stemme i svært mange debatter på radio og tv. Hun kjeftet og hadde mange sterke meninger. Kim var en skikkelig røst for likestilling og om at vi ikke er likt  skapt. Noe som har eksistert til alle tider, men som har vært forbudt, og tabu og snakke om. Heldigvis har vi kommet lenger i dag!

En aldeles vakker bok, med flotte bilder og fine tekster. En "Tabel-book" til å lese litt når det passer.

Boka utgitt på Pitch, 285 sider, utgitt 2022 

3 kommentarer:

  1. Så artig at du fant noen kjentsfolk i boken. At han satt modell i den tiden du gikk der. Ja,det var mange for meg ukjente personer men også noen jeg visste om. Uansett interessant å lese historiene deres. Kim Friele var jo en bauta. Jeg gikk faktisk forbi den nylagde Kim Frieles plass på vei til kvinnehelsekonferansen her om dagen-veldig fint det de har laget der, til hennes ære.

    Godt at man har kommet lenger, men dessverre fremdeles en vei å gå ennå.

    Ha en fin ettermiddag/ kveld,Ingun!

    SvarSlett
  2. Ja, det er mye om dette temaet nå. Jeg jobbet for mange år siden sammen med fem skeive menn, i to ulike bedrifter, og det var alltid bare hyggelig. Jeg tenkte ikke over det. To var et par, og min mann og jeg ble invitert hjem til dem til middag, og det var veldig hyggelig. Det var så langt tilbake som ca. 1978/80 hvis jeg ikke husker feil. Men vi gjorde aldri noe nummer av dette. Den ene drev med interiør, og da vi skulle pusse opp og kjøpe noen nye møbler, var det han som ordnet det. Hilsen Tove/fargeneforteller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har flere venner og bekjente som er skeive. De er verdens hyggeligste folk. :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!