tirsdag 28. november 2023

Vigdis Hjort "Gjentakelsen"


 En mor som vil styre datterens ungdomstid

En nydelig bok om hvordan man ble passet på av foreldrene, fordi man var jente. For en ung jente kunne komme ut for noe, slik at hun kom i et annet/feil lys. Mens broren kunne gjøre som han ville, der fantes det ingen grenser. Akkurat her, må jeg innrømme at jeg kjenner meg litt igjen. Jeg er noen få år eldre enn Vigdis Hjort, men med foreldre med litt av det samme syn, men ikke på den måten som denne moren var. Heldigvis hadde jeg to eldre brødre og de sa bestandig, til mor. "Slapp av mutteren, vi skal passe på Ingun".

Denne boka tar opp et mor- datter forhold, hvor mor er voldsomt kontrollerende, og vil skjerme datteren sin så lenge det er mulig. Hun virker svært styrende og skal vite alt om hvem hun er sammen med, hva de gjør og datteren får nærmest ikke et privatliv. Hun er 16 år og vil prøve ut alt fra å drikke til å finne ut av sexen sitt mysterium. Moren lukter og kontrollerer henne ved hver hjemkomst med venner. 

Datteren skriver dagbok, og når foreldrene kommer over den blir det brudd i kommunikasjonen mellom dem. Foreldrene tror på det hun har skrevet og stiller ikke henne spørsmål om det er sant, men er overbevist om at det har forekommet. 

Nå er det gått 48 år siden, men sinnet er der enda når hun tenker tilbake. 

Veldig bra skrevet og formidlet.

Book Bites, lydbok 2023. Flott lest av Vigdis Hjorth. 


2 kommentarer:

  1. Denne boken er så fint, kjekt at du likte den. Jeg var på Vigdis Hjorths foredrag om Gjentakelsen og Kierkegaard i går, for en dame!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var sikkert fint. Jeg liker så godt å høre henne lese egne bøker, hun tok nesten av på slutten av denne. Veldig dyktig dame :)

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!