fredag 3. november 2023

Jon Fosse "Kvitleik"


En liten kort roman om å gå seg vill...

Han kjører  tilfeldig rundt i et skogs landskap. Han tar av til høyere og venstre, helt utifra det blå. Da skjer det som ikke skal skje inn i skogen, han kjører seg fast og kommer ingen vei. Han går ut av bilen for å få hjelp. Men hvilken vei skal han gå...? 

Han går og går, det begynner å snø, det er kaldt og mørkt og hvem møter han der, er det ikke..... Det blir som en vond drøm og verre og verre blir det. Han blir irritert på seg selv og gjør helt irrasjonelle vald og ser syner, hører stemmer og er helt utslitt.  

Hvordan kunne han finne på å kjøre slik og gå ut av den varme bilen.. ..ubentksomt!  eller dumskap? Tenker der jeg sitter og hygger meg med fortellingen. 

Denne fortellingen ble som et mareritt, for meg også. En fortelling som sier noe om hvor lite som skiller grensa mellom liv og død, når vi blir helt utmatta.

Dette var en nervepirrende liten bok, men bra. Kan det være han bygger på egne opplevelser i skogen? jeg tenker ikke på Jon Fosse som en skogskar akkurat!

Lydbok fra bookbites lest av Anders Eide. Utgitt 2023, fortelling.

6 kommentarer:

  1. Herlig at du likte denne, og at den skremte deg litt. Jeg har også lest den, men var så lettet over at den ikke er så Fosse-preget, at det marerittaktige ikke festet seg. Det vestnorske teateret satte opp I svarte skogen inne til Festspillene, et teaterstykke som er til forveksling lik Kvitleik. Artig å ha lest/sett :)
    God helg Ingun!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, må innrømme at den var tøff, men ingenting imot boka "Stengde Gitarer" som jeg akkurat er ferdig med nå. Hans bok nr. to i forfatterskapet hans, fra 1985. Den var skikkelig psykisk vanskelig å høre i lange perioder.

      Slett
    2. Denne har jeg også lest, eller lyttet til. Likte den veldig godt, det samme med "Stengde gitarer".
      Du er så flink til å skrive noen ord om bøkene du har lyttet til også, der har jeg mye å gå på.

      Ha en fin helg,Ingun!

      Slett
  2. Dette var en utrolig kort bok, men det vil ta en tid å glemme den. Det var nesten så jeg frøs ihjel sammen med han. God helg til deg også :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja,det kan jeg forstå. Leste den på et litt spesielt tidspunkt for det ble funnet en død person i et telt ikke så langt unna her og det viste seg at han hadde lagt der i flere år. Så det ble en ekstra dimensjon til lesingen.

      Slett
    2. Det høres voldsom ut, og da tar man romanen enda mer alvorlig. Jeg sitter inne med opplevelser som kan minne om boka Stengd gitar, bare motsatt. Da barnet mitt var borte et helt døgn. Vi varslet, naboer, politi osv. Det var så nervepirrende, men endte godt. Glemmer det aldri.

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!