tirsdag 3. september 2024

Gunn Mari Nisja "Gullungen"

 


Om oppvekst, flytting og nye forhold. En sår oppvekstroman. 

Hedda er hovedpersonen som vokser opp i bydel utenfor Oslo. Hun og venninnen stjeler og hva var det egentlig faren hennes levde av? 

 Hedda og lillesøsteren flytter sammen med mor til et lite sted nær Åndalsnes. Flyttingen er ufrivillig fra morens sine, men slik blir ble det nå i deres tilfelle, når foreldrene flytter fra hverandre. Flyttingen er et sjokk for Hedda, å komme fra et urbant miljø og til et så lite sted hvor alle kjenner og vet alt om alle, er ikke lett. Jentegjengen kommer hun ikke inn i, så hun slår seg sammen med noen gutter, som hun henger sammen med dem. De finner på litt av hvert, på ung-gutters vis.  

Venninnen til Hedda kommer på sommerferie besøk, fra Oslo. Hun synes dette er en spennende, utfordrende og ser på livet her som eksotisk. 

Lillesøsteren Hilde som blir kalt Diddi har mange problemer, hun blir mobbet på det nye stedet og finner seg ikke til rette. Hun er stadig syk, hva skjedde egentlig med henne etter hvert? 

Hedda er veldig flink til å tegne som barn, og utvikler dette til å bli billedkunstner. Hun ser tilbake på sin barndom og vil helst ikke bli minnet om den som voksen. Men, en utstilling hun har i Ålesund åpner for minnene og tapet av vennskapet med Diddi, skal hun ta med henne? Det får vi ikke vite her, men kanskje det er flere bøker om Hedda...  

En roman som forteller om barn som blir overlatt til seg selv, og hvor de voksne ikke bryr seg om hva de driver med eller hvordan de har det. Foreldrene svikter barna sine, og er ikke åpne ovenfor dem om hva som skjer i de voksenes verden. En bok som skildrer både fortid og nåtid på en fin og balansert måte.

Absolutt en god oppvekstroman. 

Hørt som lydbok i Storytel, utgitt 2023


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!