søndag 15. september 2024

Dordi Strøm "Odel"

 En bok som veksler hele tiden mellom nåtid, fortid, drømmer og det virkelige livet, fra gården Stein

 Boka starter med noen dramatiske skildringer fra jakttiden. Hvem som er hvem kommer snikende inn i historien litt etter hvert. Foreldre på gården er Olov og Inga, barna som nå har blitt voksne er Ommund og Odel. Odel bor i byen, er forsker? og har plassert datteren Liv, på gården hos foreldrene. Når jegerne er på jakt og alle er opptatte med sitt blir hunden Bowie påkjørt og drept. Odel har akkurat kommet hjem, men forsvinner rett etterpå.

Faren vil at Odel skal flytte hjem, og overta gården, men hun vil leve sitt liv. Hvem som er far til Liv får vi ikke vite. Odel fikk henne som svært ung og jeg har havnet på at det må være, overgrep av noen i familien. Odel er morens øyensten og får gjøre som hun vil, for henne. 

Ommund, bror til Odel opplever jeg som litt tilbakestående eller kanskje bare naiv. Han er en god spillemann og fikk en dag for mange år siden valpen Bowie som betaling. Nå har han selv gravlagt Bowie i myra. Hverdagene hans går med til spikking av trefigurer og annet som dekor på sleden osv. Ellers hjelper han til på gården

 Hver høst under jakt-tiden kommer det ulike jeger-grupper, også rike Engelskmenn, de vil jakte på kronhjorter. Når dette skjer må de fotograferes, slik at de kan få et maleri av seg selv og hjorten over peisen. Men, var det gjesten eller Odel som skjøt kronhjorten? 

 Vi blir kjent med alle personen etter hvert, om hendelser, huset og om dagligdagse gjøremål på gården. Det er mye om slakting, siden det er den rette tiden.

Annar, som kom i bilen med varer, var blitt hard skadet når han kjørte på Bowie. Han blir pleiet og stelt med av Inga på alle måter, men hvordan gikk det egentlig med han? Vi hører også at Annar har vært på gården tidligere i andre ærender. 

 Liv savner Bowie og oppholder seg mye i den tomme hunde-korga hans. Vi hører historien om da Liv ble skadet/bitt av Bowie en gang, men det er glemt, bare arret er synlig. Liv sine opplevelser er sterke og sier mye om savnet etter mor, drømmer og om å bli sett som et barn. Hun spør stadig om hvem faren er, og moren savner hun. Derfor dikter hun opp gode stunder og lager drømme fortellinger om moren, Odel. Liv har mange tanker og fantasier, hun prøver å finne eller lager seg sine egne svar. Det var mang en gang vanskelig å skille hva som var hva, så jeg gikk stadig tilbake i boka og leste på nytt. Det kunne væt tydeligere, men pytt. Det ble samtidig noe av magien i boka. 

 Vi hører lite om at Odel er hjemme, men ut fra det Liv sier skjønner vi at hun må være innom av og til. Faren til Odel, blir syk og dør. En merkelig og ensom begravelse, hmmm.

 En veldig merkelig bok, mye vakre scener og noen uhyggelige. En bok det ikke var så enkelt å tolke, men tross dette likte jeg boka veldig godt. Jeg leste den ferdig for mange dager siden, men var vanskelig å si noe om. Den gav meg mye å tenke på. mange spesielle scener. Absolutt en fin fortelling som jeg likte tematikken på, og hvordan historien tidløse fløt frem og tilbake.

 Utgitt 2023, 150 sider fra Samlaget. Vinner av Lytternes romanpris 2023

 Dordi Strøm (født 1971) scenograf, kostymedesigner og forfatter. Dette er nydelig bakt inn i boka, en dame med mye kunnskap og formidler dette på en flott måte. Hun debuterte 2021 med boka Flog.

 

 

2 kommentarer:

  1. Denne fikk jeg da den ble utgitt, men har enda ikke lest den. Virker interessant, men du vet- too many books- osv. Ha en fin dag Ingunn:)

    SvarSlett
  2. Ja, noen ganger blir det for mye bøker. Jeg har sluttet å be om leseeksemplar for det stressa meg, men noen ganger kommer det dalende ned noen bøker i postkassa og det er bare hyggelig. Da føler jeg meg ikke stressa av å lese dem, med en gang. Det er for mange bøker jeg har lyst til å lese, et luxus problem. Så jeg bærer alt for mange bøker til og fra biblioteket ulest. Slik er det nok for oss alle tror jeg. Veldig mange bøker kommer på book bites ganske fort, og jeg har lest en del på ipad i det siste. Denne boka Odel fant jeg på book bites og et funker det også. :)

    SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!