torsdag 12. februar 2015

Hoem Edvard "Jordmor på jorda"
En tidlig kvinnesaks kvinne som sto på for å få bli jordmor og respektert

Tippoldemor til Edvald Hoem som het Martha Kristine Nesje eller Jordmor-Stina, som folk kalte henne                            
skriver han om i denne boka. Denne boka  har et vakkert slektskap med "slåttekar i himmelen" som han egentlig startet på for mange år siden, men kom først ut i 2014. Den er på samme måte fortelende over faktakilder som kan finnes i kirkebøker og andre dokumenter, men skrevet i romanform.

Den unge jenta Martha fikk høre historien om Margrethe som hadde blitt halshugget og fått satt sitt hode på en stake i 1774. Hodet stod på denne staken i 30år som skrekk og advarsel, for å føde og skjule sitt døde barn født utenfor ekteskapet.
Martha er skomakerens datter og farens øyensten. Som 44åring får moren til Martha, en datter til Karen. Martha skjønner at dette var etterlengtet og stort for moren.  De bor på Nesjestranda i Romsdalen

Livsdrama kan man kort si om boka. Martha og Hans går på skolen isammen og blir veldig gode venner. De sier, at når de blir store skal de gifte seg å få ti barn. Vegen dit skulle bli lang, for Martha ventet og ventet på at Hans skulle fri og imellomtiden fikk hun datteren Ingeborg i 1814. Deres veger krysser hverandre, men det går ikke helt som planlagt....

I 1815 står det i avisa at man kan være lærling i jordmorfaget. Hun er på prestegården og tjener hos prest Stubben. Han hjelper henne, gir henne bok om kvinnekroppen som hun kan studere og leser ivrig i.

Hans og hun ble endelig gift, da hun er 7 mnd gravid drar hun til jordmoropplæring hos Dr. Wolf
Hun tok ikke navnet til ektemannen, men brukte sitt pikenavn.

Hun møtte mye motbør, da hun ville at fødende skulle bruke jordmor isteden for nabokjerringer.  Hun begynte å gå på gjesting til de nyfødte. Det kom lov i Romsdalen om at jordmor skulle brukes og da folk ikke brukte henne ergret hun seg så mye over dette så hun stevnet dem for rette.... dame med bein i nesa! De mente at det kurset hun hadde gått på var ikke nok og de hadde ingen penger å betale henne med.

Hun fikk vite at man kunne gå på ordentlig opplæring i Kristiania og gikk i 1821 til fots fra Romsdalen til Christiania for å bli jordmor. Etter endt utdanning gikk hun hjem og praktiserte i 50 år som jordmor.
Hun fikk ti barn, men ikke alle vokste opp og mannen Hans døde alt for tidlig.

En rørende vakker historie!

Jeg elsker denne formen til Hoem å skrive bøker på. Det får meg til å leve meg ekstra inn i persongalleriet og jeg føler med de i glede og sorg.


Les av forfatteren selv, som er bare nydelig utført!
Utkom i 2008 på lydbokforlaget.no med 4cd4 kommentarer:

 1. Edvard Hoem er en av mine favoritter blant mannlige forfattere. Det virker som han forstår kvinneverdenen. Han skriver om kvinneskjebner med stor innlevelse og respekt. Det er heller ingen ulempe at han skriver om folk fra Nesjestranda, der min mor kommer fra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den burde du låne på biblioteket og høre Jorun. Ha en fin helg!

   Slett
 2. Skal jeg velge meg en ny Hoem bok, kunne det godt bli denne, takk for fin omtale Ingun :) Ønsker deg en fin og begivenhetsrik helg med både spenning og romantikk :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!