tirsdag 17. februar 2015

Vallgren Carl-Johan "Skyggegutten"
Når fortiden innhenter deg og vennen dine....

Tenk jeg har hørt krim! Men for en krim?. Forfatteren Vallgren er en kunstner med å formidle kunnskap om mye forskjellig, ja nesten alt mulig. Fra satire, via historie og til denne krim og dop fortellingen. Denne gangen er det en skrekkelig historie om dop, drap, bortføringer, maktkamp, familietragedie osv som utspilles.

Jan og Johanna har to gutter som er som salt og pepper. Kristoffer er mulattmørk som sin bestemor fra Karibien og Joel er blond som en  svenske. Faren til Jan er den mektige Gustav Klingberg, som er født i Havanna og bygde opp Klingberg  Aluminium i Sverige. Sønnen Jan ville leve et et vanlig liv og tok avstand fra faren bedrift og penger.

En sommerdag i 1970 blir den 71/2 år gamle Kristoffer borte, da Jan har de to guttene med seg i byen? Er han bortført eller myrdet? Foreldrene takler ikke dette og de ruser seg mye  på alkehol og en dag i 1979 finner man de døde i en bil. Sønnen Joel er 13 år og en villstyring som ingen klarer å hamle opp med, så han havner på behandlingshjem.

På behandlingshjemmet møter han Katz og Eva og de prøver alt av dop-stoffer. Da Joel og Kristoffer kommer i militæret er det en Richard Julin som hjelper de oppover i systemet og de får flotte utdannelser og greier seg bra i samfunnet. Helt til i 1993 da går det over styr for Katz og han begynner med dop igjen, han mister alt, han blir morfinist og bostedsløs. Han er doper i 10år.

Nåtid: Joel er forsvunnet, hans kone Angela er  hysterisk og mener han er bortført, men hvorfor?. Hun blir funnet død som om Katz har drept henne, dette er en lang historie....
Eva fra behandlingshjemmet har blitt advokat i politiet og settes på sporet....hun opplever også katastrofale ting i denne perioden.

Vallgren skriver så godt at man blir sugd inn i storryen, han kan alt om kjemikalier, heroin osv Katz må dra til sør Amerika/Karibien og dette er skumle saker......jeg kan ikke røpe mer, men her er det mørkt, dystert og spennende....

Historien er altså om denne vennekrets, som 30år etter at venneskapet er over blir brukt i en maktkamp på høyt nivå. Om familiestolthet og familietragedie ufffff....

Utrolig spennende bok, kan anbefales for de som liker dette, men jeg liker bedre andre sjanger. Jeg bare måtte høre Vallgren og hans hadde begitt seg ut på nå......

Lest fantastisk bra av Christoffer Staib
oversatt fra svensk Bjørn Alex Herrman
Spilletid 9t. 11 min.
Utgitt på lydbokforlaget. no  i 2014 
5 kommentarer:

 1. Denne må jeg lese en dag.. Takk for i inspirende innlegg::)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vallgren er en utrolig spennende forfatter!

   Slett
  2. Jeg elsket Kjærlighetens udødelige historie.. Har også Kunzelmann & K her på vent..

   Slett
 2. Jeg likte denne godt, og husker at jeg digget Christoffer Staib som innleser :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint at du også likte denne, jeg må innrømme at jeg likte den selv om jeg ikke liker krim, var denne fantastisk!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!