onsdag 18. februar 2015

Skjelbred Margaret "Du skal elske lyset"


En mørk og trist barndomsopplevelse som ble til en lys alderdom med Alvilde.

Alva er blitt en gammel dame og oppsummerer sitt liv til lille Alvilde. Hun forteller sin store hemmelighet til henne og oss om livet sitt. 

Da Alva var 8 år var hun verdens lykkeligsted jente, med en far som elsker henne og han likte å tulle og tøyse med henne. Så skjedde det som aldri skulle skje i en lykkelig familie.
En dag kommer presten på besøk og sier at far har falt ned fra høyspentmasten etter å ha fått strøm gjennom seg når han jobbet der. Moren går inn i psykisk depresjon og det samme gjør Søster.

Besteforeldrene som Alva aldri har sett kommer på besøk og de tar med seg Alva, mor og Søster tilbake til  landet til gården, hvor moren kom fra. Vi er engang på midten av1930 tallet og hører historien om dette religiøse hjemmet som kan skremme en hver. Bestefaren skal alle av lyde og det går hard utover Alva når hun ikke gjør som han vil og lytter til hans opplesninger av huspostillen og hans kjærlig tukt og formaninger. Alva finner seg noen hemmelige steder og leker, der kan hun late som hun danser på tråden med faren og snakker med han om sine tanker.

Ikke en gang sitt eget navn får hun skrive utenpå skoleboka når hun begynner på misjonsskolen. Onkel Ansgar er morens bror og lever sitt stille liv på gården. Han var homoseksuell og hans dager endte ikke bra....

Om foreldrene mine:
Mamma Johanne og pappa Alf traff hverandre i 1923. Alf var halvt tater og familien aksepterte ikke at de giftet seg. Derfor ble de avskåret fra familien, i 10år så ikke Johanne faren. Men, bestemor traff Johanne i skjul for faren og stjal til seg penger for å treffe datteren og for å se barnebarna.

Bestemor måtte gifte seg med Emanuell,  men egentlig ville hun ha en annen mann som hun elsket dengang og hadde derfor forståelse for datterens valg. De, Bestemoren og gamle kjæresten fortsatte å møtes om somrene da han var på hjemplassen sin. Han het Harald og de møttes ofte i Bringebærskogen. Dette oppdaget Alva da hun fulgte etter bestmoren. Hun kalte han bare "vakkermannen" og han ble hennes redning bort fra familien..........

Alvas uforstående evne til å overleve  og tenke konstruktivt i en så anderledes verden må ha vært et sjokk, men da hun rammes av ulykken og hun kommer seg vekk ble jeg glad.

Hun og vakkermannen, som ble Grand father hadde det fint i sammen i mange, mange år. Hun flytter tilbake til barndomshjemmet som hun kjøper.

Hvem Chris og Pam er må du finne ut av selv, men de er viktige personer på slutten av hennes liv........Så det handler om å elske lyset!

Hvordan kan en mor se at sine barn må oppleve noe slikt........ sterk kost!

En vakker, rystende, mørk, trist bok som har mye lys i seg!
Les den! Anbefales!

Margaret Skjelbred har skrevet flere bøker over denne sårhet og uforstand sett med dagens øyne som barn måtte vokse oppi.
Jeg husker spesielt andre bøker jeg har lest av henne, før jeg begynte å blogge:
 - Mors bok fra 2009
- Gulldronning, Perledronning fra 2007
- Andrea D fra 2006 , fantastisk fortelling.

Lest av Ingrid Vollan, veldig bra
Spilletid 8.23 min
Utgitt på Lydbokforlaget.no i 2011

2 kommentarer:

 1. Ja, skriver hun ikke bra? Jeg har også fått øynene opp for Skjelbred, og har de to bøkene du nevner som mine favoritter, men denne her er den desidert beste, som virkelig gjorde inntrykk på meg. Takk for kjempefin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg syns nok denne er den beste jeg også!
   Men, tror hun fikk noen priser for Andrea D om jeg ikke husker feil.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!