lørdag 7. februar 2015

Vallgren Carl-Johan "Kunzelmann & Kunzelman"Et kunstverk av en bok som handler om kunst, forfalskning og identitetslureri.

Den gamle kunstneren, malerikonservator og kunstsamleren Victor Kunzelmann dør 83 år gammel. Han blir funnet i sitt arbeidsrom foran staffeliet sitt, der har han ødelagt alle kunstverkene han hadde i huset.

Hva er dette? Arver vi ikke penger og rikdom spør barna Joakim og Jeanette seg!

Alt i Kunzelmann sitt liv har vært løgn, han har levd et dobbeltliv som ikke er til å fatte rekkevidden av.
Joakim, sønnen har levd et dobbeltliv han også, men på en annen måte. Hans har dreid seg om kvinner, sex, penger og heftige handel med bedrifter/handel/ skribent jobb. Han  lever på 1. klasse i sus og dus men er helt nedsyltet i gjeld og har mistet helt bakkekontakten med det virkelige livet. Han føler seg knekket og knust og mislykket som ektemann, elsker og å få tjent penger til livets opphold. En skikkelig samfunnssatirisk roman.

Hvem var egentlig faren?
Victor ble født i tyskland, foreldreløs allerede som 1åring og vokste derfor opp på barnehjem. Han kom i lære hos Herbert Maier i 1934 og blir ekspert på å kopiere, her snakker vi om fotografisk kopiering for hånd. Victor kommer inn på Kunstakademiet og maler og maler. Som 17 åring treffer Victor en gutt med navn Georg og de to samarbeidet hele livet med kopiering og forfalskninger. Victor kaller seg Gustav og Georg er blitt Robert som danner firmaet Brødrene Braune.
Det starter med at de åpnet frimerkeutsalg som utviklet seg til autografsalg og videre bilder- foto med autografer av kjente personer som var populært dengang. Dette gikk strykende. Etter et år må de legge ned frimerkesalget for de har så mye å gjøre med det andre.

Victor kopierer tegninger av Hitler og andre kjente med falske autografer. Når de begynner å kopiere konsfisert kunst som jøder har eid og degenerert kunst tar det helt av, de tjener masse penger. Gutta var homoseksuelle, men var fra 1942 offisielt forlovet med to lespiske jenter. Den nye nisjen ble da Rasjoneringskort, men de legger ned for det er for risikabelt høsten 42.
Lang historie, men de havner i konsentrasjonsleir med rosa trekant som betyr at de er homoseksuelle. Der jobber de på et forfalsker verksted og forfalsket Engelske pundsedler for tyskerne.

Etterhver flykter Victor til Sverige med falske papirer, men jobber periodevis med Georg. I Sverige blir han en kjent konservator og anerkjent kunstskjønner og konservator med eget verksted. På verkstedet kopierer han kjente verk og med annen identitet og masse falske stempler selger de og lever herrens glade dager.......han bytter bare identitet på Travemynde fergen.....


Joakim som ikke viste noe om farens kunstsvindel, sier bare "Min far var tysk soper og forfalsker" mens han egentlig er mest opptatt av å skaffe seg penger og få kontakt den vakre Cecilia Hammer.... oy! her kunne man fortalt mye, samtidig som han er mest interessert i å få mest mulig ut av farens dødsbo.


Hva er ekte og hva er falskt? Ingenting er ekte og har det så stor betydning mener Joakim. Hans jag etter de kosmetisk vakre kvinnene, som egentlig ikke vet hva de er eller utført via kirurgien.
Hva er genialt og hva er selvbedrag? Ja, vi er i den moderne verden som kan granske fortiden med gode mikroskop, så det gamle kan avsløres, men....Joakim sn livsførsel bygger på selvbedrag så hva er da et
lovbrudd?.... 

En fantastisk bok jeg roser helt opp i skyene, den er helt perfekt laget, med mye bra forarbeid og forskning i tematikken på alle plan. Både tegning, maleri, konservator messige teknikker og krigshistorien...alt!
En så lang lydbok er det egentlig vanskelig å si noe fornuftig om, dette blir bare brøker.......

Denne boka er proppfull av fantastiske sidesprang og uventede retninger, så jeg har riktig storkost meg med denne lyd boka på fly og milelange bussturer i Tyrkia forrige uke.
Den varte i nesten 18 timer, den kunne vært lenger for min del. Jeg har hørt den på min 150 mil lange busstur i Tyrkia og storkost meg (mannen min syns jeg var litt kjedelig). Må innrømme at jeg har sett med et litt skeptisk og kritisk blikk på kunsten og alle funnene i museene vi har vært innom på turen, men det hadde jo sin gode grunn.

Lest av Kai Remlov, fantastisk, fantastisk, fantastisk, bra!
Kom ut i 2010


Denne boka hadde vært flott som film! Fantastisk manus, er det ingen som har tenkt den tanken?


2 kommentarer:

  1. Så godt å lese at du likte denne. Kjøpte dne på salg på Leknes i Lofoten sist sommer, men har den enda ulest i hylla mi..:) Ha en fin kveld:=)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, da har du noe og glede deg til. Ha en fin kveld du også!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!