onsdag 4. februar 2015

Kaldhol Marit "det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz"En vanvittig vakker, vond og voldsom fortelling!

En far har forlatt sin lille familie og reist tilbake til Polen. Hun, Jenny var bare tre år dengang. Pappa er et fotografi på veggen.
Drømmene som hun og storesøsteren Solrun har om far, livet og drømmene om å reise til han.....

Solrun har alltid vært en energisk, aktiv og pågående jente med store ambisjoner om seg selv.  Hun har vært Jenny sitt store forbilde, bestandig. De to søstrene var som smidd sammen. De bor i et hus, i nabohuset bor bestefaren Olvar. Han er blind, men ser alt hva som skjer. Moren er en elskverdig dame som gjør så godt hun kan for døtrene sine, de hadde en lykkelig barndom. Hun død i en eksplosjonsulykke.

Jenny blir den som må overta hovedrollen for familien, Solrun doper seg og ser ikke problemene hun lager. Jenny prøver å få hjelp, men det er ikke lett.

Dette er en sår, vakker skrevet historie om rop etter hjelp. Den har en komposisjon som veksler mellom nåtid og retrospektiv tid, med vakre barndomsminner og naturskildringer. Skrevet i en kortform som  er svært poetisk og nydelig.

Jeg ble så betatt av boka, jeg la den ikke fra med før jeg var ferdig med den. En skjærende og vond historie fortalt på en måte som lurer seg under huden din og blir der......

Les den.....

Utgitt i 2014, på Samlaget, 176 sider
Lånt på biblioteket


NB: Denne boka minner meg så mye om boka RU på tross av at dette er en helt annen historie, men konseptet, måten å fortelle historien på og layouten er helt/svært lik. Noen korte og noen lange sider med ulike fortellinger som tilsammen danner historien.
Det er naturligvis ikke noe negativt, men jeg måtte nevne det. En ny trend?
Boka RU er en bok jeg leste tre ganger før jeg dro til Vietnam i februar i fjor og jeg elsket den.


Det går ikke an å skrive en bedre bok enn denne, står det på forsiden?

Har du ikke lest den, så gjør det!

2 kommentarer:

 1. JA! Alle som leser omtalen og denne kommentaren: Les den!

  Selv har jeg den friskt i minne. Leste den for noen få dager siden og omtalen publiseres 10. februar (hurra for forhåndslagring!). Jeg har fortsatt litt klump i halsen og vondt i magen når jeg tenker på Jenny og hennes stille rop om omsorg, trygghet og nærhet.

  Du skriver veldig fint om boken. Det er ikke så mange ordene, men du forteller så presist hva den gir til leseren. Man kan umulig unngå å la seg berøre.

  SvarSlett
  Svar
  1. En verdig bokbloggerpris kandidat er den.
   Utrolig flott!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!