lørdag 14. februar 2015

Wassmo Herbjørg "Flukten fra Frank"En flukt fra seg selv, for å finne seg selv eller fra ....

Sanne en forfatter som har utgitt en bok, den selger ikke så bra og nå jobber hun på bok to, men det er vanskelig å komme igang. Hun har en kjæreste som er gift og dette syns hun begynner å bli vanskelig, for han juger og tar alt for mange raske, uventede beslutninger. F.eks at hun skulle få være med til New York, men plutselig ringer han derfra og sier at han måtte dra dit i en hastesak. Sanna søker trygghet, noe hun ikke hadde som unge og ungdom på  barnehjemmet og hun føler Frank sviker henne gang på gang.

Frank er ganske selvsentrert og er vant til at alle hopper etter hans pip. Han er antikvitetshandler og gambler, og en dag vinner han den store gevinsten på Bjerkebanen. Han kan ikke sette inn pengene som er over 4millioner kroner på sin konto, for han må skjule pengene for kreditorene, sier han. Hun får pengene satt inn på sin konto.

Frida, er en venninne fra barnehjemmet foreslår at de skal stikke av. Hun tar kommandoen  og sammen  stikker de, etter først å ha kjøpt en bil. De drar til Berlin, i første omgang og siden fra sted til sted.

Sanne føler seg forfulgt og ser farer over alt i Berlin og de drar videre mot Praha. Fantastisk flott skildring av Red Light distrikt som ligger ved tyskegrensa. Der kommer hun rett inn til kjernen av hva det vil si å være menneske, jente, kvinne.  Da kommer alle barndommens traumer og mareritt tilbake. Hotellet er ekkelt som barnehjemmet og maten likeså. Hun prøver å kjøpe seg lykke ved å kjøpe dukke som hun ikke hadde i barndommen. Mange onde historier om kjelleren........osv 

Å være på flukt og å håndtere en traumatisk fortid og verden rundt seg, det blir nesten for mye for henne. Hun er så skadet, såret, forfulgt av traumer fra barndommen, samtidig som tankene går til Frank. Hva gjør han nå?

Tematikken om hvor vanskelig det er å være forfatter kommer vi også tett innpå. Frida blander seg inn og Sanne stoler ikke helt på henne mer. Det  blir en lang reise, en ensom reise sammen med en man ikke stoler på.

Kan ikke røpe hele boka, for det skjer ting underveis og boka ender ikke godt for Frank.

En bok som jeg skjønner mer av nå etter å ha fått mer kunnskap om HerbjørgWassmo sin egen oppvekst, traumer osv som hun skrev om i boka "disse øyeblikk".
Dette er en sår og fin bok, som ikke handler om å dra fra Frank, men om å finne seg selv.
Stole på egne valg og bli selvstendig.


Lest nydelig av Anne Krigsvold med hennes sarte, men sårbare stemme.
Spilletid 12.t. 14 min
Utgitt på lydbokforlaget.no, 2003

2 kommentarer:

  1. Så flott omtale! Denne boken fikk jeg lyst å lese. Har lest Disse øyeblikk, så kanskje jeg også får følelsen av å bygge ut bildet av denne herlige forfatteren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg leste denne boka for mange år siden og hadde da en helt annen oppfatning av den. Nå skjønnte jeg mer hva hun ville si med denne boka!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!