søndag 1. februar 2015

Kappedokia i Tyrkia


 Jeg har i mange år hatt lyst til å reise til Kappadokia området som ligger ca midt i Tyrkia, sør-øst for hovedstaden Ankara. Det er et vulkansk klippelandskap som ligger mellom Svartehavskysten i nord og Taurusfjellene i sør
Jeg så engang et TV program derfra og ble mektig imponert og dit ville jeg dra!
Nå har jeg permisjon fra jobben og dro en tur. Ja, jeg hadde bursdag og feiret den her! 
Takk for alle hilsninger her og på facebook!

Nå skjønner jeg hvor Tove Janson sin Mummi historie har inspirasjon fra!
Det var to vulkaner med voldsomme utbrudd for flere millioner av år siden. Aske og lava ble sendt nedover fjellsiden og stivnet ti den myke bergarten tuff, som vann og vind har formet til forunderlige formasjoner. 

Disse formasjonene egner seg godt til å hugg ut staller og boliger i, den mudderfylte jorden mellom klippene egnet seg godt til jordbruk


Det er funnet spor etter mennesker i dette området fra ca 8000 f. kr, men ingen vet når de tidligste hulene ble til.
Det er kulliser som i en Disney film eller skrekk film. 

Kristendommen kom tidlig til dette området. Paulus var innom dette området i flere år og fikk mange tilhengere og området er nevnt i Det nye Testamentet. Da Araberne kom på 600-1000 tallet gjemte de kristene seg under jorda. De underjordiske byene kommer det bilder av i seinere innlegg. Over ser vi en kirke i tuffuen. Den er myk og faller mer og mer sammen.

 Detaljbilder, her var det 6-7 kirker samlet i en fjellformasjon.

 Her ser vi rett inn, åpen for vær og vind, en dag er det vekk!

De ulike lagene gjør det slik at det blir morsomme figurer. 
Bildet på høyere side er Tyrkias minste politistasjon.

 Ulike farger finnes som vi ser, her fra Eventyrdalen.
Flere bilder derfra, med den sorte madonna.

Surrealistisk og fantastisk!

Her ser man tydelig at de har grav seg inn i Vulkanen, dette er byen Uchisar.


  Nærbilde av bilde over, med hoteller og boliger


Kveldsola skinner og det er fantastisk!

 Over det fantastiske landskapet

Følg med for jeg var med på ballongferd


Området her er på Unescos verdensarvliste de heter Nevşehir and Ürgüp
Det kommer mange innlegg om turen fremmover....les flere HER!


13 kommentarer:

 1. For et fantastisk sted! Fikk lyst til å reise dit straks. Hvordan var temperaturen? Når er det best å reise? Hvordan reiser man - til Ankara - og så videre eller....? Gleder meg til å se mer. Fantastiske bilder!
  En fortsatt god søndag ønskes av Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi hadde veldig forskjellig vær, fra 15 varmegrader til snø. En fantastisk tur, jeg nesten tusen bilder så jeg må organisere mye.

   Slett
 2. For noen fantastiske formasjoner!
  Og som vanlig har du fått med deg mye av historien der du reiser. Takk for at du deler! :)
  Det er en viktig jobb du gjør når du reiser rundt til skoler og forteller elevene om kvinnehistorier og skjebner fra krigen! Lykke til videre med det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det. Ang reiser så blir dette en fin måte å se tilbake på seinere når man lurer på noe, som ei dagbok. Jeg syns der er veldig spennend og reise rundt med den kulturelle skolesekk opplegget mitt. De unge får låre om kvinner, form, farger, design, ideutvikling, materialer osv....

   Slett
 3. For et flott sted og for noen flotte bilder du har tatt. Vi skal til Tyrkia i sommer for aller første gang, så det hadde vært fristende å besøke stedet. Takk for at du deler!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tyrkia er et fantastisk variert land, men mye vakker kultur, historie, geografi og relgioner. Jeg har vært i Tyrkia to ganger før og dette var helt anderledes. På sørspissen av tyrkia var det helt anderledes og Istanbul er en smeltedigel, vi var der nå også. Tyrkia er et trygt land å reise i som turist og har god mat og er veldig hyggelige,.
   Dette er fra sør:http://kleppanrova.blogspot.no/search/label/Tyrkiahuset

   Slett
 4. Utrolig fine bilder av et mektig landskap, fikk lyst til å dra dit. Kos deg::)

  SvarSlett
 5. Så utrolig, og dette går jeg glipp av. Jeg rekker jo ikke alt. Takk for at du deler, Ingun.

  SvarSlett
 6. Fantastisk. For en natur. Det kunne jeg ha tenkt meg å besøkt. Flotte bilder og nydelige formasjoner i naturen.

  Klem fra Eva

  SvarSlett
 7. Svar
  1. Ja, det er litt av en opplevelse. Man kan sykle rundt der eller låne firehjuling eller hester for å komme inn i noen av dalene hvor det ikke er veg!

   Slett
 8. Den tyrkiske guiden vår, Baran Can, anbefalte oss å melde oss på vandreturer i Cappadonia. Hvis du er var for varme, vil jeg ikke anbefale folk å ta slike turer i den varmeste årstiden. Personlig kunne jeg tenke meg en slik vandretur, hvis jeg kommer meg til Tyrkia igjen. Jeg reiste med samme gruppe som Ingun. Så bra Ingunn at du har tatt masse bilder. Jeg husker ikke alle stedene vi har vært på for det var mange plasser og det skjedde så fort. Fikk ikke tid til å notere etterhvert som vi sveipet gjennom den spennende Istanbul største byen, Ankara (den kaotiske hovedstaden), steppelandskapet og langs den salte innsjøen Tuz Gölü, Aksaray, Sarath (underjordisk by, så videre til Cappadokia: Nevsehir, Eventyrdalen, Avanos,Göreme, Ûrgüp (bl.a. Weavers Center). Så tilbake mot Konya (lite koselig industriby) gjennom Aksaray steppelandskap med et lite stopp i et lite gjenoppbygd karavansenter og lunsj i Konya og besøk i det antikke Ikonium (klosteret med de dansende dervisjene), over Taurus-fjellkjeden (Alacabel, 1850 m.o.h.), til Middelhavskysten: Manavgat og Antalya.

  Mvh. Else Marie Isaksen, fra Karasjok og bor på Snåsa.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!
   Så flott at du har vært inom å kikket!
   Du får si om min blogg til noen andre om du har kontakt med dem.
   Ingun

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!