torsdag 8. november 2018

Færøvik, Torbjørn "Orientekspressen, en vårreise"
En fantastisk flott reiseskildring. Fra London - Istanbul - Samarkand!


Orientekspressen eller Silke vegen er ikke en veg, men mange ulike veger. Tar man tog kan man også komme seg fram til Samarkand på mange ulike ruter som også kan innebære både buss og båt, som Torbjørn Færøvik har gjort i denne boka. Under ser dere ruta han har reist.
Noen korte glimt!

Torbjørn sin tur startet i London og da er han innom flere kjente steder der og snakker om dem før han går på toget. Han starter hele turen med å våkne i tolvte etasje i London-tåke, da begynner han å fortelle om William Turner, maleren som var så dyktig til å male tåke og noen av verkene og motivene hans og om mye, mye annet angående London, severdigheter, historie, politikk osv.

Han tok toget fra St. Pancras Station, med lyntoget til Paris, som tar to timer. Dette går så fort pga. Dover- Calais tunnelen som åpnet i 1994.   En liten digresjon. Går det virkelig så fort, jeg synes vi brukte en evighet med toget gjennom den, da jeg var på klassetur til London i 2010 og det ble fullt kaos da Europa nærmest stoppet opp som følge av askeskyen. Vi brukte 23 timer fra London til København med buss og videre med danskebåten til Norge.

Han ankommer Paris og Eiffeltårnet, til lunch.  Der møter han sin venn arkitekten Gaston.  Det blir mye arkitektur opp gjennom historien iblandet politikk, mens de spiser og seinere vandrer rundt og mye mer før han noen dager seinere drar til München. 
Han ønsketenker at han skulle ha vært med første toget 4. oktober 1883, da Orientekspressen dro på sin første tur. Den gang gikk toget i 70-80km i timen, nå går inn på et høyhastighetstog i to etasjer og har en fart på 290 km i timen.

München, en by jeg må se igjen. Tenk på slutten av 1700 tallet var byen en av de største i Europa.  Byen ble frigjort av amerikanske soldater 30. april 1945, samme dag som Hitler begikk selvmord. Rene guideboka for en tur både til München og Wien som er neste stopp.
Wien er fantastisk, men det er over 40 år siden jeg var der, og fikk med meg et fantastisk minne fra Statsoperaen, jeg må dit igjen!
Like lenge siden er det at jeg tok toget gjennom Ungarn til Budapest, da var det russiske militære over alt og da vi stoppet i en liten by ble vis stoppet på hvert gatehjørne av folk som lurte på hvorfor vi var der. Alt har endret seg utrolig mye...

Hele boka er fullpakket med historier om kunst, politikk, litteratur, arkitektur osv., på hvert sted han stopper og landskap han kjører forbi. Veldig spennende og godt fortalt.

Turen hans går videre gjennom Romania og Bulgaria til Istanbul. Jeg er helt enig at Istanbul er en smeltedigel og en fantastisk by. Vanligvis tenker vi at Orientekspressen stopper der, men ikke Færøvik sin vårtur, den går til Samarkand


Han tok toget til Hovedstaden Ankara. Den strekningen har jeg kjørt med buss, men utsikten er ganske lik skjønner jeg, høyhus og ellers ganske lik natur som i Norge, bjørkeskog og høye fjell. Ankara ligger på 1000 meter over havet.
Fra Tyrkia, byen Kars måtte man ta buss til Georgia, jernbanen var ikke ferdig. Tbilisi var Stalins fødeby, men ikke så mye å se. Aserbajdsjan og byen Baku er et populært spillested, Hamsun var der og synes det var et fryktelig sted. Landet ble selvstendig i 1911. 
Fra Baku må Torbjørn ta båten over det Kaspiske hav til Turkmenistan. Det er morsomt og har en fin parallell til historien som Erika Fatland skrev om i boka "Grensen". Hun skulle ta båten over det Kaspiske hav, motsatt veg. Båten gikk når den var full, så man måtte vente og være beredt.

Asjkhabad er hovedstaden i Turkmenistan og er en fantastisk vakker og velorganisert by. Byen er som en kulisse, med mengder av hus, dekket med hvit marmor. Så husk solbriller, sier han. Det har tatt han seks uker å komme dit. I 1948 var det et enormt jordskjelv der som tok 176 000 liv av dem 
200 000 som bodde der.

Det er mye som skjer på hans veg, og jeg har vært på en fantastisk flott reise gjennom denne lydboka, men har vært helt avhengig av boka for å følge med. Han kommer fram til reisens mål som er Samarkand, eller Samarqand som det står på stasjonen. Det er et viktig punkt på Silke vegen for de som dro fra Xian. Der har jeg faktisk vært og sett terrakotta hæren. Torbjørn var kommet til sitt siste stopp og her stopper jeg. 

Lest av Anders Ribu. Han leser så bra, bestandig! Han er så engasjert at man glemmer alt rundt seg. Boka er pepret med gode historier, fantastisk bra!

For de som er glade i å reise!
Denne boka anbefaler jeg!

Takk for en fantastisk tur gjennom 12 land og 8000 kilometer.
Jeg har storkost meg.

Utgitt på Cappelen Damm 2016,
Lydbok tid 21.45
Bok lånt på biblioteket. 450 sider

Denne boka skalmå jeg kjøpe!

7 kommentarer:

 1. Denne boka ser spennende ut! Kanskje jeg må lese den. God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg elsker å reise på kartet og særlig når man får med så enormt mange flotte historier på kjøpet er det fantastisk. Jeg har vært innom mange av disse stoppene fra London til Ankara, derfor blir den ekstra morsom å gjenoppleve.

   Slett
 2. Det er lenge til jeg skal på ferietur igjen, så kanskje jeg skal gjøre som deg ta Orientekspressen hjemme i godstolen :) Tror jeg har boken liggende, så det er bare til å sette i gang. God helg Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det anbefaler jeg deg. Han forteller så godt om alt mulig. God helg!

   Slett
 3. Skal bli spennende å lese om reisa hans. Samarkand er fantastisk, tenk at jeg en gang kom til Samarkand!

  SvarSlett
  Svar
  1. Han forteller utrolig mange flotte historier!

   Slett
 4. PS bildene fra turen er snart klare for publisering....

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!