torsdag 1. november 2018

OKTOBER oppsummering 2018


Oktober har vært en fantastisk flott måned, med nydelige farger og fint vær.Per Olov Enquist " Boken om Blanche og Marie" Dette er en fantastisk spennende og flott bok. Det er en roman, men bygger på mye biografisk stoff. Den fikk opp øynene mine på at Marie Curie er en kvinne jeg skal hedre med et smykke i Hommage til... serien min.
Tenk hun fikk to nobelpriser.
Du och jag, Marie Curie, Lydbok. Dette er en flott ungdomsroman. Den kom ut i 2003 og ble nominert til Augustprisen.

Absolutt like aktuell i dag.

  Aarø, Selma Lønning, "Hennes Løgnaktige Ytre", en god og spennende bok om som forteller om forholdet mellom Anna Munch og Knut Hamsun veldig bra. RomanMjønes, Johan B.  "Heim"  en  fantastisk bra bok. En tankevekkende bok om å bli gammel. livet og odel. Hva er det en rett og hav er plikt?
En av de beste bøkene jeg har lest i år.


Trude Teige "Pasienten". Dette er en Kajsa Coren krim. En helt flott krim bok. Fordi alle sidefortellingene var så bra, spekket med troverdige historier.Marie Curie er en kvinne jeg skal hedre med et smykke. Jeg har lest ulike bøker og biografier om henne. Det er kvinnen som vant 2 Nobelpriser, en i kjemi og en i fysikk. Ellers gjorde hun mye bra, men det tok lang tid før hun som kvinne ble ansett, hedret  og ble professor. 
 


"Et lykke barn" Av Thomas Buergenthal. En fantastisk biografi som han har skrevet om livet sitt. Han overlevde to jøde ghettoer Aschwitch og Sachsenhausen.
 Han var ti år når krigen var over og Odd Nansen, hans venn fra Sachsenhausen ble hans forbilde.Thomas ble jurist og fra 2000 var han dommer i den internasjonale domstolen i Haag.
 Gail Honeyman "Eleanor Oliphan har det helt fint", Hun vokste opp hos en utagerende og voldsom mor. 10 år gammel blir hun tatt hånd om av barnevernet og blir flyttet fra fosterhjem til fosterhjem inntil hun som 17åring får en trygdeleilighet og studere. Hun har ikke noen preferanser om hvordan man skal oppføre seg, men får en god eksamen og grei jobb.  Hvordan takle livet alene... En veldig bra bok.
 Boka vant prisen :IINTERNASJONALE MAN BOOKER-PRISEN 2016Han Kang "Vegetarianeren" en bok fra Sør-Korea som omhandler en kvinne som ønsker å bli vegetarianer, men familien og hennes nære skjønner ingen ting av hva hun driver med.
Biografier:
Det ble 3-4 bøker om Marie Curie. litt mer omtale om biografisk stoff kommer, 
Thomas, jødegutten som overlevde 2. verdens krig, som 10 åring og ble dommer i Haag

Romaner:
Heim, en sterk roman om å bli gammel, lidende og se tilbake på et liv som ble en byrde og glede.
En bok om kvinnen som var opptatt av Knut Hamsun,  eller hva stemmer?
Eleanor, som må lære seg å leve livet etter å ha opplevd omsorgssvikt i alle ledd, noe som preger henne.
Vegetarianeren fra sør- Korea, en meget spesiell og bra bok.

En krimbok:
Hadde glemt å avbestille den. Den omhandlet Dikemark sykehus, i Asker.

Det ble en del bøker som ble ferdige i oktober, og flere holder jeg på med. Orientekspressen, Jon Michelet, siste bok om matrosen fra Rena og Astrid Lindgren   

Jeg skal ha en separatutstilling høsten 2020 i Kunstbanken på Hamar. Der jeg skal lage mange smykker hvor jeg hedrer ulike kvinner. Så det har blitt og vil bli mye kvinne biografistoff fremover, men det er spennende og morsomt å lese. Jeg jobber og jobber med tematikken!


Malerjobben er avsluttet for i år, utendørs. 
Mangler å skrape og male noen varevindu inne i det nye "Observatoriet"
eller blæra, som det kalles på folkemunne. 
Rekkverk på balkongen og takrenner er på gang.
Så tiden flyr i fra meg!

10 kommentarer:

 1. Spennende med dette prosjektet ditt!Og nå kom jeg på at jeg må fortsette med nobelpriskvinnene "mine".
  Har lest tre av dine,Oliphant-boken,Hennes Løgnaktige ytre og Vegetarianeren(på engelsk),gode bøker alle tre.

  Nydelige farger på bilde helt øverst :-)

  Ønsker deg en fin november, Ingun! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Lykke til med nobelpriskvinnen dine. jeg så lista du la ut for lenge siden, der var det ikke så mange av de bøkene jeg kjente.

   Slett
 2. Så mange fine bøker du har lest. Selv har jeg lest Teige og Lønning av disse. Har Oliphant, Heim og Vegetarian på vent. Måtte be om Vegetarian i går etter å ha lest innlegget ditt. Den er på vei.
  Artig med Kunstprosjektet ditt altså:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott at du ble nok begeistret til å les Vegetarianer, de to andre er også veldig bra!
   Kunstprosjektet er mye jobb, men utrolig morsomt som at jeg ble invitert til å holde utstilling med på Kunstbanken. Jeg skal ha et stort areale, med smykker det er mye jobb!
   God helg!

   Slett
 3. For et herlig hus dere holder på å pusse opp, sånt er givende arbeid, selv om dere helst sikkert ser frem til å se slutten på det. Gøy at du har fordypet deg i Marie Curie, husker jeg leste "Historien om" serien som barn, og da ble jeg veldig fengslet av den boken om henne.
  Vi har lest 5 av de samme bøkene denne måneden, sånt er artig. Riktig god fredag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Huset er heldigvis ikke et sted vi bor, men hytta vår. Den ligger perfekt til med et kvarter kjøring hjemmefra. Har vært der hver dag i hele sommer og høst en 4-5 timer å jobbet. Ferdig, å nei. Det er mye jobb igjen, men vi koser oss med det som er ferdig. Det er en gammel skole.
   God fredag!

   Slett
 4. Jeg har lest to av bøkene, og har en av de liggende på vent. Marie curie er en spennende dame, som det nok er fint å lese om. Boken om Blanche og Marie er fristende å lese. Flott å jobbe mot en utstilling. Jeg gjør det samme, skal ha utstilling på Oppdal kulturhus i desember. Velger bare akvareller denne gangen. Ha en flott november, med smykker og bøker, Ingun.

  SvarSlett
  Svar
  1. Marie Curie ble en overraskelse for meg. Den er absolutt verd å lese. Utrolig godt skrevet av Enquist. Morsomt at du også skal ha utstilling, godt å ha noe å jobbe frem mot.
   Ha en fin helg!

   Slett
 5. Så vakkert det første bildet ditt er - for noen farger!
  Og "hytta" - den blir jo super! For en jobb sier jeg.
  Og i tillegg driver du med smykker til ny utstilling. Det høres nesten umulig ut når du også leser/hører på bøker og skriver om dem. Hvor mange timer har ditt døgn? Mitt har 24, men det er litt lite.
  Lykke til med alt sammen. Du burde vel også roe litt ned?! God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
 6. Jeg synes døgnet har få timer iblant, men jeg kaster ikke bort mye tid på Tv. Mange av bøkene er stoff relater til det jeg jobber med, så da er det bare morsomt. Også er lange lydbøker flott når man sitter på verkstedet med statisk arbeid. Jeg koser meg og tar livet med ro innimellom!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!