onsdag 28. november 2018

Fonn, Maria Kjos "Kinderwhore"En sterk, fin, vond og godt skrevet roman!

En usedvanlig spesiell og annerledes roman, om ei ung jente sin barndom og ungdomstid. En ungdomstid som er helt på kanten av det normale vi forventer oss og som ingen klarte å fange opp i Charlottes barndom og tidlig ungdomstid.
Charlotte vokser opp sammen med mor, som er uføretrygdet, men jobber når hun kan i en skjønnhetssalong, ellers sover hun om dagen og er ofte ute på byen om natten.

Allerede som 8 åring er det Charlotte som må trøste moren, vaske spy og gi henne tørre klær før hun gikk på skolen. Hun var skoleflink, sterk og kul synes hun selv. Norsklæreren skrøt av hvor fantastiske stiler hun skrev, eks "Glassperle Jenta". 
Hvorfor ringte det ikke noen klokker i hodet på læreren?

Charlotte vet ikke hvem faren sin er, men det er stadig menn som er der om morgenen, eller at de er der noen dager. Da hun er 10 år blir mamma sammen med Yassine, han var snill og de feiret jul og dro på sommerferie sammen. I et helt år varte lykken, hun kaldt han pappa. En dag var han også vekk og Charlotte begynner å ta sovepiller fra moren for å sove.

Fahima er Charlotte sin eneste venninne, da Charlotte er 11 år begynner hun å jage etter gutter. Kler seg med lite klær og mye sminke, som hun stjeler. 

12 år gammel opplever Charlotte noe hun ikke skjønner, er det drøm eller virkelighet?
Det var nok ingen drøm, men et forferdelig overgrep som gjentok seg mange, mange ganger. Jonas er mammas kjæreste, men det er Charlotte han vil ha. En voldsom sex, så voldsom at hun klaget over smerter. Smertene dempet hun med mammas piller.

På skolen begynner de å se på Charlotte at hun har endrer seg og barnevernet blir koblet inn.
Mamma hadde piller for alt. Tre Subril så slutter hun å skjelve. Moren sminket seg ned for å møte barnevernet.  Moren sier: "Charlotte er veldig smart og kjeder seg på skolen". 
Etter tre mnd. og mange møter fant barnevernet ikke noe galt, saken ble henlagt.

Charlotte betror seg til Fahima, hun får helt sjokk, du er for ung....og Fahima sier: har du solgt sex har du solgt alt. Moren til Fahima vil at hun ikke skal være Charlotte mer.
Ingen ord er mine, sier Charlotte og hun vil ikke si noe om dette til BUP dama heller, bare at drikking og dop er gøy, ikke skolen.

Hun ble kalt "Hore" på skolen, det skal hun virkelig gjøre noe med og går på nettet, finner ei nettside og begynner og chatte.....  
Tar på seg masse sminke og lite klær. 
Hun får mye av en voksen mann for et ligg. Hva skal jeg bruke alle pengene til...verden blir surrealistisk for henne.

Charlotte vil ta livet av seg, hva vil mor si om hun 15 år gammel tok livet sitt? 
Tar mange sovetabletter, men da får hun hjelp. Da begynner karusellen og varsels lampene å snurre, med avrusning, psykiatiske avd, barneverns institusjoner, fosterhjem osv...... i mange år

På alle disse stedene treffer Charlotte mange ulike situasjoner og møter mange ulike personer som beskrives. Noen tar hun avstand fra , andre finner hun tonen sammen med, ved et blikk. Nye ting utspiller seg.
Fosterfamilien som ikke skjønte Charlottes problem, før hun dro datteren i huset med seg på ville ting. Jeg stjal typen til mamma, så jeg driter i alt, svarer Charlotte. Det er skjoldet hennes.

Livet snur seg heldigvis for Charlotte når hun treffer Kristine. Kristine prøver å lærer henne litt om det normale livet. Kan folk noen gang bli et helt menneske etter at de opplever noe slikt?
Nei, et skadet barn kommer aldri over skadene fra barndommen, hevder jeg.

En fin og veldig godt skrevet roman, som forteller om en vond og grusom oppvekst, hvor hun tar på seg maska og beskriver livet sitt humoristisk. Det er ikke få ganger jeg må dra på smilebåndet midt oppe i all elendigheten. Det er så friskt og spenstig skrevet.

Dette er ikke bare i bøker sin verden at slike ting hender, dessverre.  Så jeg håper mange kan få øynene opp for denne boka og lese den. Denne destruktive historien kan få folk, venner, lærere, slektninger til å se og skjønne sammenhenger mellom ord og handling av folk som opplevd slike traumatiske overgrep. Hvorfor de forsetter og dope seg ned, eller lever bak en falsk maske når dere treffes, men nettene viser ofte sannheten.

Denne bør du lese om du jobber med barn og unge!

Veldig bra at forfatteren leser selv i lydbokutgaven og  boka blir mer troverdig, fordi stemmen hennes er sånn litt hes og herja.

Maria Kjos Fonn er en norsk forfatter og skribent fra Årvoll i Oslo. Hun debuterte i 2014 med den kritikerroste novellesamlingen Dette har jeg aldri fortalt til noen. Ellen Sofie Lauritzen i Aftenposten beskrev Fonn som et fortellertalent utenom det vanlige.( Fra Wikipedia)


Lydbokforlaget tid 5t 15min.
lytte eksemplar
Aschehoug, 229 sider,
lese eksemplar


Andre som har lest boka: Bjørnebok,  Beates Bokhjerter og sikkert flere

5 kommentarer:

 1. Veldig fin omtale, Ingun!Ja,dette var sterk lesing og veldig troverdig for dessverre som du sier så skjer jo slike ting i virkeligheten også. Det gjorde vondt å lese den men samtidig tenker jeg at det er veldig viktig at slike bøker blir skrevet og lest.
  En kan undre seg på hvordan ikke dette blir fanget opp av lærere, barn tilbringer jo mange timer på skolen hver uke, kanskje de burde bli enda mer rustet til faktisk å "se" slike ting?
  Tusen takk for link :-) Og jeg håper denne får enda flere lesere.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er jeg enig i, jeg har vært lærer i vg.skole i 25 år. Men det er ikke mye fokus på slikt i hverdagen. Jeg har som adoptivmor til barn (litt store når de kom), opplevd alt om hvor mye og hva de bringer med seg av tidligere opplevelser.
   Helt uten sammenligning med romanen som omhandler noe annet.

   Slett
 2. Flott omtale av en sterk bok, Ingun!
  Og takk for link!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke en bok som går i glemmeboka med det første, det er sikkert!

   Slett
 3. Høres helt forferdelig ut. Er ikke sikker på om jeg orker å lese den! Hilsen Tove

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!