onsdag 10. juli 2019

Tikkanen Märta "Århundrets kjærlighetssaga"
Märta Tikkanen f 1935 - Märta Eleonora Cavonius født i Finland, hun  har skrevet århundrets vakreste kjærlighetshistorie. 
Om henne: forfatter, magistergrad i filosofi, rektor, journalist og feminist, skriver på svensk og finsk
Hun regnes som en av Nordens viktigste forfatterstemme, hun var gift med en av Finlands mest anerkjente forfatter og avistegner, Henrik Tikkanen. 

Märta Tikkanen falt pladask for denne litt eldre forfatteren, Henrik. Han var gift og hun ventet på han i flere år. Hun ble hans kone etterhvert og oppdaget at han var en skikkelig egoist, en konemishandler og periodedranker som så på seg selv som nesten hellig.

Del av diktet, men denne delen er mest kjent og brukt

Det er Märta sitt eget ekteskap med Henrik som skildres i  denne diktromanen. Hele boka er  som et langt dikt, hvor hennes kjærlighet til han er helt surrealistisk og vakkert skrevet.

Den voldsomme fortvilelsen over sin alkoholiserte ektemannens, kjærligheten og hatet til han kombinert med familieliv, barna som øyenvitner, hun som prøver å skjerme han, forfatterskap og i solidariteten med andre kvinner, hun har et eget liv å leve, ikke være Henrik sin mamma og skyllebøtte. (hun skilte seg fra han etter mange lange år)

 To av svært mange som handler om Henrik og fylla hans (Utsnitt av diktene fra boka)


Dette diktet er et dikt, ble bare to ulike farger.
Jeg er så enig med henne, derfor har jeg beholdt mitt etternavn Kleppan og ikke blitt fru Larsen.


Dette er en diktroman som er skrevet  som dikt og som så etterpå har blitt egne dikt, selvstendige dikt. Denne diktromanen kom ut i 1978. 

Jeg synes den var fantastisk, forferdelig, tøff, åpen, krekende og så underbar , så jeg leste bare noen sider hver dag, første gang jeg leste den. Etter det er denne boka blitt ganske slitt, og aldri glemt. Jeg har tatt den ut av bokhylla for å lese noen dikt eller linjer fra et dikt som kunne passe i min situasjon på meg selv, eller at eleven på skolen skulle få illustrer noen dikt som vi etterpå diskuterte.

Märta fikk Nordiske kvinners litteraturpris for denne i 1979
Dette er Märta Tikkanens mest oversatte verk. Den har blitt dramatisert som teater og vist mange steder rundt i verden i ulike oppsetninger.Jeg har hedret Märta og har akkurat laget et Hommage smykke til henne, viser detalj av smykket. Sølv, naturstein og koraller. 

Illustrasjonene på forsiden av boka er av Henrik Tikkanen
Utgitt på svensk 1978
Oversatt av Inger Elisabeth Hansen
Gyldendal Norsk Forlag, 1979, 185 sider, 
Kilde: Fra  min egen fra bokhylla

Diktlesersirkelen i juli har temaet:
Levende utenlandsk lyriker som profilerer seg på dikt innen for et eller flere av disse  temaene: Natur, Politikk, Kjærlighet eller sorg. Mitt valg ble denne boka, en diktroman!
Les mer om Anitas Diktlesersirkel 

6 kommentarer:

 1. Så flott et bidrag. Og jeg som trodde dette var en roman, men det er jo dikt- om enn som en slags diktroman (som flere i dag har skrevet som Ruth Lillegreven feks)
  Husker godt boka da den kom og den har blitt nevnt mye opp gjennom, men jeg har visst ikke lest den. En av de klassikerne man tror man kanskje har lest fordi man har hørt så mye om den...
  Jeg ble fristet til å lese den, takk skal du ha:)
  Og så flott et smykke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en helt spesiell bok for meg. Tenk en feminist som henne, holdt ut i årevis med denne alkoholiserte gubben, som krenket henne ned hele tiden.
   Hun gikk heldigvis i fra han.
   Denne anbefaler jeg virkelig!
   Takk for kommentar på smykket, for det er akkurat ferdig. Vises i sin helhet på Kunstbanken om et år.

   Slett
 2. Alkohol kan forårsake mye sorg. Jeg hadde en far med problemer den veien. Så utrolig snill når han var seg selv, men ikke hyggelig når han hadde sine perioder. Men jeg var veldig glad i han.
  For et vakkert smykke! Så flott rødfarge. Hilsen Tove

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, alkohol har ødelagt mange ekteskap og vennskap.
   De røde er Koraller og veldig røde, kjøpte dem i Marokko i fjor.

   Slett
 3. Tusen takk for tips! Denne fikk jeg lyst til å lese :-)Enig med Anita, nydelig smykke du har laget, du er flink :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det!
   Min første utdannelse er gullsmed også tok jeg master i design, så jeg har laget smykker i mange år. Herlig at jeg ikke jobber som lærer mer, men kan fordype meg i ulike kvinner og lage smykker som symboliserer dem. Alt skal ende opp i en utstilling i Kunstbanken på Hamar høsten 2020.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!