søndag 28. juli 2019

Fria Flickor före Pippi av Eva Wahlström
Astrid Lindgren sin inspirasjonskilder til Pippi Langstrømpe, er!

Jeg har trodd at Pippi var Astrid Lindgren sin oppfinnelse. I 1945 var året at den moderne barnebok kom, er vi opplært til å tro. Det var tre forfattere som ble hedret for dette i 1945.
Astrid Lindgren med "Pippi Langstrømpe"
Lennart Hellsing med "Katten blåser i sølvhornet" 
Tove Jansson sin første bok i Mumieserien

Ester Blenda Nordström og Karin Michaelis er to kvinner som har vært inspirasjonskilden til Astrid Lindgren, uten tvil.  Dette er nok stoff som begynner å bli mer og mer kjent etter at biografien av  Fatima Bremmer  som hun fikk August prisen 2017 for i Sverige og denne boka som jeg nå har lest ble kjent, som er en: 
Avhandling for filosofi doktoreksamen ved Instituttet for litteratur, idehistorie og religion, Gøteborg universitet, med dismutasjon 27. mai 2011.
   
Denne boka/doktor avhandling forteller og analyserer hva de to forfatterne har utgitt tidligere opp mot hva Astrid Lindgren skrev om i Pippi bøkene. Den er utrolig systematisk gjennomført og det finnes så mange likhetspunkt at man må gi opp og rister på hodet over at man har vært så historieløse om Barnelitteratur i Norden.


Den ene forfatteren Ester Blenda Nordström, Svensk 

Biografien om Ester Blenda Nordström, f. 1891 1948. Ester var stjernereporter i Sverige og skrev mange bøker. Biografi om henne se LES OG SE VIDEOEN (NB: se videoen). 

Das Volk der Zelte - Ein Sommer: Nordström, Ester Blenda:  
Ester Blenda Nordström skrev mange bøker: 
En piga blant pigor, 1914 etter å ha jobbet undercover som tjenestepike på landet
Kåtornas folk, 1916. Jobbet som lærerinne med flyttsamene i Nord Sverige, Lappland i 1 år
Hungrande som vante, 1918. Fra Finlandskrigen og sulten som herjet
Amerikans, som emigrant i Amerika, 1923. Reiste på 3. klasse Til New York, levde som serveringsdame, kjøkkenhjelp og dro gjennom landet som haiket, togs lusk og fripassasjer
Byen i vulkanens skygge 1930. Hun giftet seg proforma med forskeren Rene Malaise for å være med til byen Kamtsjatka i Sovjet, hvor hun bodde i fem år

Barnebøkene om Ann -Mari gav hun ut mellom 1919-1933:  
Ann Mari bøkene ble det fire stykker av. Der skrev hun om minner fra sin egen (Ester Blenda) oppvekst og hennes liv, drømmer og opplevelser som ung. En ung kvinne på veg til selvstendighet, med mye biografisk stoff som stemmer med hennes liv.
Den første Ann-Mari boka "En rackarunge" 1919, fortellinger fra barndommen. Regnes som (av barnebokkritikker Eva von Zweigbergk) som »Den Første demokratiske jenteboka i Sverige "

Hvem var Ann- Mari, kort beskrivelse?
Hun er en guttejente med hammer og spiker, bor i fosterhjem hos Pastoren. (Foreldrene har sendt henne dit, for hun er så vill). Hun har rødt hår en flette som står rett ut, korte kjoler og hatt på ryggen som en heltinne og gjør mange grimaser til folk.  Eller hun går med akkurat det hun selv finner for godt, om det er herre eller dameklær i mix. Hun ler mye og bryr seg ikke om regler og om hvordan jenter skal oppføre seg, når noe er trist forteller hun en morsom fantasi historie. Hun vil sprenge grenser og er en individualist.  Avskyr skolen, hun skal bli bonde og elsker sirkus og dyr.  Hun tegner karikaturer av lærerne og er rappkjefta jente. Elsker dyr og pleier dem. 
Ann- Mari har fly-drømmer og hopper fra et tak med en paraply "Uff, paraplyen holdt ikke"

------------------------------------------- 

Den andre forfatteren Karin Michaelis, 1872 -1950, Dansk

Hun utgav tilsammen ca. 60 -70 verk står det på Wikipedia, for voksene og barn, alle med fokus på kvinner.

BIBI.: Michaelis. Karin,  Bibi: Karin Michaelis

Hun skrev 7 bøker om Bibi fra 1929 til 1939. De var utrolig populære oversatt til 20 språk, den mest leste ungdomsboka på 30 tallet.  De gikk som opplesningsserie på radio i Danmark.
De to første bøkene vet jeg ikke når kom ut.  Bibi och Ole (1939) og Bibi (1939)

Hvem var Bibi, svært kort beskrivelse?
Bibbi er i de 7 bøkene fra 11-19 år. Huner en morløs og med en pappa som er en antiautoritær stasjonsinspektør. Han lar henne skulke skolen og får dra rundt og oppleve ting, bare hun sender brev hjem til han. Bøkene skildrer det hun opplever på sine reiser brevs form
Bibi har lange bein, blå øyner og lyst hår og mange fregner. Hun avskyr skolen, får brev fra skolen om at hun må lære seg folkeskikk. Hun er sterk, ikke redd og klatrer opp i Ribe sitt kirketårn. Forteller de mest fantastiske og skremmende historier, tuller og finner på mange jugehistorier. Hun er selvstendig, frihetskjempende, har et stort temperament, handlingskraftig og elsker å treffe nye folk....


Når begynte Astrid å skrive barnebøker:
Astrid Lindgren falt på isen og forstuet foten i 1944, da begynner hun å skrive om Pippi. Tanken var å gi dette manus til datteren Karin i 10 års presang, men sender det også til Bonnier forlag som forkaster det.  Samtidig sender hun et annet manus til Raben & Sjögren sin konkurranse og der vinner hun 2. plassen  med "Britt- Mari letter hjertet".

Så hvordan kunne Astrid Lindgren bli så kjent for sin Pippi bok som kom ut i 1945 , Sverige?
Hun var redaktør i barneboklitteratur på forlaget fra 1946 og den jobben som redaktør hadde hun i 25 år.  Hun gav ut sine bøker på forlaget, som sjefen for barnelitteratur. Hun var en streng egenrådig redaktør som forkastet mange manus. Hennes bøker skrev hun selv, redigerte selv og leste korrektur på selv og gav dem ut på forlaget hvor hun jobbet.

Dette er Doktorgradsavhandlingen til Eva Wahlstrøm, født 1959. Hun er litteraturviter og bibliotekar ved Bibliotekekshøgskolen i Borås.

Utgitt 2011, på svensk
forlag Makadam
ca. 300 sider,
lånt på Biblioteket

8 kommentarer:

 1. Tack för en mängd intressanta boktips.

  SvarSlett
 2. Jag har läst alla Ester Blenda Nordströms böcker! Tack för smakbitar

  SvarSlett
 3. Intressanta tips där. Tack för smakbitar!

  SvarSlett
 4. Tack för smakebiten! :)

  SvarSlett
 5. Det var interessant. Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvarSlett
 6. tror att jag har En rackarunge, men Karin Michaelis kände jag inte till. tack för en intressant smakebit!

  SvarSlett
 7. Så hyggelig at så mange har vært innom og synes at dette er nytt og interessant. For egentlig vil vi jo ikke vite om slikt, at Astrid Lindgren hadde muligheter til å styre dette selv. Med ingen kildehenvisninger osv.
  Men, det er jo litt sjokkerende at ingen husket Ann-Mari bøkene og Bibi (nesten Pippi)bøkene.
  Ha en god søndag!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!