lørdag 13. juli 2019

Louis Edouard "Hvem drepte faren min"


Kan man skylle på andre for hvordan livet har blitt?

Denne boken bygger egentlig på hans første roman "Farvel til Eddy Bellegueule" som han gav ut i 2014, 22 år gammel. I denne boka forteller Edouard om sin oppvekst i nord-Frankrike, om sin familie som er industriarbeidere. Det er med mye vold og en familie uten tradisjon for utdanning og hat til alle homofile. 
Jeg opplever denne boka som en videreføring av hans første bok, hvor han her ser på faren med litt andre øyner. Her blir det nesten et forsvars skrift på hvorfor faren har blitt slik han ble og det som skjer i Frankrike nå..

I denne boka forteller han om sin far, mannen som er sterk, stor mann, med barnslig humor og hans hat til utlendinger, og hans homofobi. Louis skjemmes enda over ord faren har sagt til han, men forteller også om en far som har prøvde å vise han sin kjærlighet, bak masken han bar som familiens overhode. Faren ble utsatt for en arbeidsulykke og ble arbeidsudyktig, svekket, bitter og syk.

Louis bruker faren sin som eksempel på hvorfor Frankrike utsetter de svakeste i dagens samfunn. Han navngir mange av politikerne ved navn og redegjør for synet og sympatien til hvorfor "de gule vestene" har fått en så stor oppslutning i Frankrike.
Det har lenge vært begått urett i fransk politikk og da særlig mot de fattige.  Han viser med farens historie hvordan politikken i landet gjør de fattige enda fattigere, de som er uføre og arbeidsudyktige, mens de rike får skattelette.

En ekstrem liten og kort bok. Med ett er man inne i Louis sin fortellerstil og man blir grepet av hans historie, hvor han viser omtanke og vil se farens gode sider. Boka er i "du" form som et brevrettet til faren sin. En veldig  personlig og god historie.

En god, ærlig og informativ bok! Veldig bra!
ANBEFALES!

Dette er hans tredje bok, den første "Farvel til Eddy..referert til over. Hans andre bok var "Voldens historie".
Meget bra bøker!


Utgitt på fransk 2018
oversatt av Egil Halmøy
Aschehoug, 2019
sider 78
Kilde: leseeksemplar

17 kommentarer:

 1. Känner till författarnamnet, sett honom i något program... Boken låter stark och intressant. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 2. Interessant. Jeg har egentlig den første boken på leselisten så jeg må lese den først. Men jeg fikk lyst til å fortsette med denne.
  Ha en riktig fin sommersøndag!

  SvarSlett
 3. Tack för smakbiten. Kände inte till boken sen innan.

  SvarSlett
 4. Det låter som en angelägen och viktig berättelse, tack för smakbit och trevlig söndag

  SvarSlett
 5. Tack för smakbiten! Verkar finnas en global tendens i det där, att politiken alltmer går ut på att göra fattiga fattigare och rika rikare, så även i Sverige. Svårt att känna framtidshopp.

  SvarSlett
 6. tack för smakebiten! jag läste aldrig den första. tyckte att den verkade så hemsk. men nu tänker jag att jag kanske ska läsa båda

  SvarSlett
  Svar
  1. Starten på boka var litt sær, men den var utrolig bra!

   Slett
 7. Nå måtte jeg sjekke inne på bokelskere.no og jeg ser at jeg har den første boken, Farvel til..., men siden det er Aschehoug kan jeg nok få tak i denne og "Voldens historie" i samme slengen. Disse bøkene fikk jeg lyst til å lese.Tviler ikke på at dette er sterke bøker! Takk for påminnelse om disse bøkene :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den første boka handlet om unggutten som skjønner at han er homofil. Den boka lånte jeg bort til mange elever da jeg jobbet i vg. skole. Kjempelflott!
   Den har også blitt satt opp som teaterstykke ved flere scener i Norge de siste årene.
   Lykke til, du får nok tak i dem!

   Slett
 8. Tack för smabiten! Hade inte hört talas om författaren förut.

  SvarSlett
 9. Takk for enda en bokanbefaling! :)
  Jeg må notere ned disse anbefalingene dine og ha dem i veska. For noen uker siden stakk jeg innom Ark uten noen plan, jeg kom bare forbi på vei til et ærend i byen. Der var en del bøker lagt ut på billigsalg. Hva skulle jeg velge? Fullstendig jernteppe når jeg tenkte på hva jeg hadde lest og hørt av anmeldelser. Jeg valgte en bok med tittelen "Idioten". Man kan ikke gi en bok denne tittelen uten at den er god, det vil være uærbødig, tenkte jeg. Nå føler jeg meg som en idiot som har brukt mye av sommeren på å lese en 526 sider tykk bok som jeg aldri fant poenget med. Elif Batuman, amerikansk dame med tyrkisk opprinnelse er forfatteren. Nå leser jeg den ekte "Idioten" av Dostojevskij om igjen for å "komme meg" etter det mislykkede bokkjøpet! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Idioten av Dostovjevskij leste jeg for mange år siden, minnes deler av den enda. Den gjorde inntrykk!
   Kanskje jeg skall finne den om den finnes som lydbok i Storytel!

   Slett
 10. Låter helt klart intressant. Och det där med skattelättnader för de rika på bekostnad av de svaga låter ju *host* bekant :(

  SvarSlett
 11. Tack för rekommendationen och smakbiten, jag är intresserad av den här!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!