fredag 26. juli 2019

Kudos av Rachel CuskEn bok som åpner opp og gir oss tanker om noen viktige spørsmål vi har her i livet

Bok 3 heter Kudos, jeg måtte Google ordet for å få en bekreftelse på at jeg rett oppfatning av ordet:
Ordet Kudos: kommer fra gresk og betyr bokstavelig "Det som er hørt om" av berømmelse eller anerkjennelse for en handling eller noe man har oppnådd.
Ordet gikk inn i det engelske språk som britisk studentslang mellom 1825-1835-

Dette har blitt en kritikerros serie,(se nederst) med tre svært ulike bøker på en måte, men samtidig har de en helhet. Det er forfatteren Faye, vi følger i alle tre bøkene. Hun er forfatteren og i denne boka er hele handlingen beskrevet ut ifra at hun skal og er på en litterær konferanse, for å markedsføre sin siste bok. Der treffer hun mange mennesker. Det er ikke så mye samtalene med dem, men monologene/historiene de forteller som er kjernestoffet.
I denne boka blir vi heller ikke kjent med Faye for hun stiller bare spørsmål og lar andre eksponere seg. Den ene historien går sømløst over i den andre, mens hun betrakter omgivelsene, andre forfattere hun snakker med, sønnen sin, journalister og div media folk.

Dette hørtes kjedelig ut, men det er den absolutt ikke. Den forteller så mange historier og påstander man må tenke igjennom selv. Jeg har faktisk brukt veldig lang tid på å komme meg gjennom denne tynne boka, kun noen få sider hver dag.

Den første historien begynner allerede på flyet fra USA til Europa, der hun får en lang og trøtt mann ved siden av seg, de begynner å snakke sammen. Han er helt utslitt etter å ha måttet ta livet av sin gode venn, hunden Pilot. Han forteller om jobben, barna og ekteskapet og hvorfor han skal til Europa

Jeg kan ikke nevne alle, men kort: Grevinnen som omgir seg med forfattere, Herman og hans samtaler med moren og henne. Gerta med det store huset hvor hun vil ha folk. Ryan som har slanket seg slik at ingen kjenner han igjen, om mat og mosjon. Luis som forteller om familien, barndomshjemmet.
Om bokens status i dag, anmeldernes makt og slakt. Hennes egne fortellinger om sønnen.
Menn og kvinner i kunsten, forteller hun som tok mastergrad. Hun trekker fram: Louise Bourgeois 
 Se mer om Louise Bourgeois  og utstillingen jeg så av henne på Kistefoss sommeren 2017
" LOUISE BOURGEOIS" (f.1911) med utstillingen:
Human Nature - Doing, Undoing, and Redoing"
Hun regnes som en av det 20.århundrets mest markante og innflytelsesrike kunstnere.Cusk kommer inn på spørsmål om ekteskapet, hvor opptatt er vi av egen lykke, eller er vi egoister.
Om barneoppdragelse, hva er rett og galt, hva kunne man gjort annerledes, familie i sorg og glede og livsførsel.
Hva er rettferdighet?  Kvinnesyn og mannfolk-kultur, om kunst og feminisme. 
Hvordan stiller man de gode spørsmål?
Her er det mye spennende filosofi og temaer.

En veldig spennende bok, som jeg helt sikkert vil ta frem og lese om igjen deler av. En bok til å bli litt klokere av.

Utgitt på Gyldendal, 2019
208 sider
Oversatt av Agnete Øye
Kilde: Leseeksemplar

De to første omtalene:
Bok 1: Omriss 2018
Bok 2: Transitt, 2018
Bok 3: Kudos 2019


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!