torsdag 4. juli 2019

Vatne Bjørn "Nullingen av Paul Abel"

 



En fremtidsvisjon som skremmer meg, samtidig som den er spennende!

Vi har i boka kommet langt inn i fremtiden og er på midten av det 21. århundre. Teknologien styrer alt og alle.  Et helt nytt univers med mye merkelig teknologi møter oss, etterhvert.
Astrid og Paul sitter ute på verandaen og drikker vin, to flasker for å feire at Astrid har fått ny jobb og skal begynne i Ålesund Tingrett dagen etter. Et ganske så vanlig par som hygger seg, de snakker om løst og fast.

Sjalken, finnes i to former. Paul har den gamle versjonen, en håndholdte som man kan slå av og på. Den moderne som Astrid har fått injisert inn, et stoff «grafin» utenpå hjernebarken, det har hun har betalt nesten en årslønn for.
Sjalken er den kollektive bevisstheten og formidler kunnskap, som samtidig ser hva du og andre tenker, føler, utfører, registrere og gjør opptak av. En skremmende tanke.

Pan - etisk forbund gjør statskupp og hjernevasker alle, men ikke Paul som har den håndholdte sjarken avslått, hjemme.
Boka handler om hvordan det går med dem, når de utvikler seg til to ulike mennesker og lever med hvert sitt verdenssyn/samsyn i dette samfunnet, der alle er Pan folk, slik Astrid har blitt. 

Her skjer det mye spennende angående miljø og miljøvern hvordan dette beskrives. Arkitekturen med glassbygg over gamle Ålesund og temperaturer så man kan dyrke eksotiske frukter ute og mye mer.  Hvordan penger ikke betyr noe, man får mat og belønnes på mengde og kvalitet av innsats, for via sjalken er alt du sier, tenker og gjør registrert. Man lever et gjennomsiktig liv.

Ganske spennende å høre hvordan vi ser på oss selv i Norge, som så unike og fantastisk velutviklet samfunn, i forhold til andre land i Europa. Til hva?
Hvor langt ønsker vi egentlig å gå i den digitale verden? 
Dette er spørsmål som jeg ofte spør meg om når alt skal digitaliseres?
Noen ganger føler man seg totalt utenfor.
Vi har jo tendenser i dag hvis man ikke følger med på Facebook, noe jeg er verdens dårligste til og har mistet mye ved og ikke å være særlig aktiv der, men pytt! Da vil jeg heller være som Paul!

Jeg tenkte at dette ikke var noe spennende bok, for dette er et litt for spesielt tema tenkte jeg. Der tok jeg feil!
En velskrevet, spennende, skremmende og god bok!

Jeg fikk et leseeksemplar fra Gyldendal for et år siden, hadde lest noen sider og gav opp. Men, så var jeg var på Litteraturfestivalen på Lillehammer og hørte Bjørn Vatne lese fra boka og da fikk jeg øynene opp for denne.  Den ble lagt i lesebunken.

Takk for lytteeksemplar fra Lydbokforlaget, utgitt 2019, spilletid 6.46.. Lest flott av Espen Sandvik
Leseeksemplar fra Gyldendal, utgitt 2018, 320 sider

Dette er andre boka jeg leser av Bjørn Vatne, to svært ulike bøker, med Ålesund som felles ståsted.
Han skriver provoserende og god!
Slik skal vi velge våre ofre, fra 2015







Andre som har lest boka: Tine, Anita, og sikkert flere

9 kommentarer:

  1. Har denne boken jeg også og har tenkt som deg,at dette blir for spesielt. Etter å ha lest omtalen din må jeg kanskje revurdere litt. Noterer meg denne bak øret til høsten en eller annen gang.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det tok ikke så lang tid å komme inn i tematikken, og det overrasket meg at jeg etterhvert likte det jeg hørt (på lydbok). For jeg hadde jo lest en del sider for et år siden, men jeg skjønte ikke egentlig hva han snakket/skrev om. Jeg tror det var måten han snakket om boka på som gjorde meg interessert. Det angrer jeg ikke på, prøv den som lydbok!

      Slett
  2. Jeg synes dette var en god roman, ekkel dystopisk, skremmende.. Takk for link.

    SvarSlett
  3. Takk for lenke Ingunn, gøy at vi er enig om at boken var kjempebra. Bjørn Vatne er en spennende forfatter, gleder meg til neste bok derfra :)

    SvarSlett
  4. Jeg tror i år reise jeg ikke til Norge og så jeg kan ikke kjøpe norske bøker, men hvis jeg reise igjen, vil jeg spørre deg om norske litteratur ... men selvfølgelig jeg har venteliste/ønskeliste også :-)) Jeg har funnet ut at det er vanskelig å kjøpe eldre bøker... for exemple hadde jeg begynnt å lese i Norge Appelsinpiken fra Jostein Gaarder og det var ikke mulig å kjøpe denne boken, ingen bokhandel hadde det.
    Siste helgen leste jeg en veldig hyggelig sommer-ferie-bok "Zeit der Sternschnuppen" fra 1972 litteratur fra GDR-tid. Jeg hadde stor glede.
    Nå jeg begynner med August Strindberg Det røde rommet... jeg tror du kanskje kjenner denne boken Ingun. Jeg leser tysk utgave "Das rote Zimmer".
    Ha riktig god helg... siste helg vi har hatt festival... denne helg er slappe av. Klem fra meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har du prøvd å søke på antikvariat.net ? Der kan du får kjøpt brukte eldre norske bøker..

      Slett
    2. Her, 1 eks tilgjengelig , så spørs det på fraktkostnader da : https://www.antikvariat.net/nb/search/appelsinpiken?bookseller=all&letter=all&product_group=all&period=all&currency=NOK

      Slett
    3. Takk for hyggelig kommentar, Det røde rommet leste jeg for mange år siden.
      Ta en titt på Anita sine kommentarer med på gode tips ang gamle norske bøker.
      Takk Anita for gode tips!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!