mandag 28. oktober 2019

Gatenavn med kvinnenavn ønskes i Hamar! Byvandring.

Katti Anker Møller var en forkjemper for kvinners stemmerett i 1913, politikker,  seksualpedagog, foredragsholder, feminist.
Skulpturen er utført av Birthe Marie Løveid. Skulpturen ble oppført i 2013, 100 år etter at kvinnene fikk stemmerett i Norge.
Skulpturen står utenfor huset hun vokste opp i på Sagatun, Hamar


Byvandringen:
På Hamar har man kun 10 gatenavn med kvinnenavn av de 400 gatene som her, derav er det 128 mannsnavn på gatene. Hvorfor blir ikke kvinnene verdsatt til å få gatenavn?

Det har faktisk gått noen uker siden jeg var med på et morsomt Byvandring angående dette i byen. Det var Likestillingssenteret i samarbeid med Statsarkivet på Hamar som arrangerte dette.

Hvorfor kan man ikke hedre kvinne fra byen med gatenavn? Vi har Kirsten Flagstad museum, etter den verdensberømte sopranen Kirsten Flagstad, navnet hennes bæres på en gang og sykkelveg, med ingen adresser i?
Hvorfor skal vi kvinner behandles så stemodig!

Hvorfor er gatenavn viktig? Fordi at de som får et gatenavn etter seg, er en måte å bli hedret og huskes for ettertiden. Det er ikke bare menn som skal huskes!

 Byvandringen startet i hagen til Ankervillaen, der Katti Anker Møller  vokste opp.Torill Beate Nilsen snakket og sang noen nydelige sanger. En flott start på vandringen. 

Dette er Ankervillaen på Sagatun,. Det hadde jo vært naturlig at denne veg stumpen hadde fått hennes navn, eller et annet sted i byen.



Ragnhild Kaata (1873 - 47) den første  døvblind  jente, som fikk ordentlig skolegang. Når hun var tre og et halvt år  mistet hun: syn, hørsel, lukt og smak etter skarlagensfeber. Hvordan lærer en døv-blind jente til å  snakke?. Hun ble en inspirasjon for Helen Keller.
Klikk på navnet hennes og les om henne, imponerende historie.
Damen til høyere er  Hilde Diesen, hun driver å skriver bok om Ragnhild Kaata, den kommer snart ut.

Dette er huset hvor Elias Hofgaard læreren hennes var bestyrer, Hamar Institutt for døve. 
Han lærte henne å snakke.

Det var ekstremt mye folk som fulgte byvandringen


 Neste stopp var nedenfor kirka der. Biskop Solveig Fiske snakket om  Ingrid Bjerkås ,Hun var den første kvinnelige prest i Den Norske Kirke da hun ble ordinert til prest på Hamar i 1961 i Vang kirke. Biskop Solveig Fiske snakket  og fortalte om Ingrid Bjerkås. 

Det hadde vært det perfekte navn på gata, der Hamar Kunstforening nå har lokaler. I dette huset ble Signe Scheele født 1860 - 1942. Hun var malerinne, hun er mest kjent for sine  portretter og den helt spesiell lyssetting hun jobbet mye med.

I hagen til Hamar Kunstforening hadde Elisabeth Hagli Aars (skuespiller) en fantastisk forestilling.
Det var en stor og heftig opplevelse å høre Signe sin tanker..

Elisabeth spilte Signe, som slet med maleriene sine. Hvordan mannlige malere ble sett, men kvinner som malte ikke ble regnet med eller sett . 
Signe hadde en lang utdannelse bak seg, men følte aldri det hun gjorde var godt nok. 
 Det var så nydelig som man ser ut fra bildene, med perfekt tidsriktig klær og hår.

Nå står vi foran Kirsten Flagstad museum. Hun som har fått en gang og sykkelveg oppkalt etter seg.
Det er derfor ikke Kirsten Flagstad som skal nevnes men Pauline Hall.
Annika Åsen fortalte om denne kvinnen som var en markant person i norsk musikkerliv i begynnelsen av det 20 århundre. Hun var komponist og jobbet som kritiker i Dagbladet. Men det hun er mest kjent for at hun er stifteren av foreningen Ny Musikk. Pauline Hall har faktisk fått heder i Hamar ved at en av salene i Kulturhuset har fått hennes navn, det er bra!

Jenny "Tater-Milla" Pettersen, (1890 - 1976) en kjent tater kvinne som ikke bodde på Hamar, men var ofte i bybildet. Hun bodde i Våler i Hedmark. 
Hun ble visualiser av sitt oldebarn Sara Wilhelmsen, som har laget teater stykke om taterne. Hun er en som aldri har lagt skjul på sine tater aner. 

Det var en flott, rørende og tøff historie hun fortalte om Tater- Milla.

Fredrikke Waaler, (1865- 1952) Komponist, musikkpedagog, fiolinist og en stifter av Hamars første orkester. Hun var en drivende kraft i Hamar sitt musikalske liv. 

Torill Nybrott er også musikkpedagog og her er hun flott kledd ut som Fredrikke Waaler og skal prøve å få oss alle til å synge Hamar-sangen av Fredrikke Waaler.
En morsom opplevelse. Sangen sto i programmet, så teksten hadde vi.

I Hamar park står det en stor skulptur, minnesmerke fra 2. verdenskrig.
Eva Kløvstad (1921 - 2014) Hun var motstands kvinne og leder i Milorg i andre verdenskrig. Hun brukte kodenavnet Jakob, og ingen viste at hun var kvinne. Hun fikk ikke være med å gå i Milorgs parade i Oslo i juni 1945. Hun fikk endelig deltakermedalje i 1988. 
Frøydis Sund fortalt mye om henne, det var interessant.

Kristine Andreassen var en banebrytende kvinne. Hun flyttet til Hamar i 1913 og jobbet på en systue, hun var pådriveren til å starte Hamars første kvinnelige fagforening"Syerskernes Forening" 

Disse to Torill Nybrott og Kirsti Hougen står bak forestillingen som første 1. gang ble spilt i år med premiere den 1. mai. Det er tenkt som et årlig spill  "Rød tråd".
Det handler Hamars første kvinnelige fagforening "Syerskenes forening". Det er driftige teaterentusiaster som har gjenskapt denne historien om syerskerne.
les mer om dette her

11 kommentarer:

  1. Så interessant og spennende! Og et viktig tema! Hvorfor ble kvinnene glemt, og blir det fortsatt!? Vi må bare fortsette å stå på for kvinner både lokalt og internasjonalt, de som har levd før og de som lever nå.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg er med i hylekoret!
      Slipp til kvinnene!
      Dette var veldig spennende for jeg ante ikke at det var så ujevnt!
      En virkelig tankevekker!

      Slett
  2. 10 gater med kvinnenavn i lille Hamar, tror ikke det er så mange en gang, i kjempestore Bergen :) Interessant byvandring du har vært med på, digger tematikken, og skulle gjerne slått følge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er et viktig tema, som likestillingsrådet burde å ta stilling til alle steder. De var en av intiativtakerne på Hamar, det er flott. Vanligvis på slike litt feministiske fordrag er det mest kvinner, men her var det virkelig mange menn i alle aldre som møtte opp.

      Slett
  3. Heisann, artig innlegg - og ikke minst interssant! Du har god til til å ordne bidene fra BSW-turen din. Tror siden lukkes på lørdag. Gleder meg til å se hvor du har gått, og takk for at du deltar ;:OD)

    SvarSlett
  4. PS har du sett Birthe Maries skulptur av Katti Anker Møller utenfor Fredrikstad Bibliotek-hun sitter på en stein her... DS

    SvarSlett
  5. Nei, det viste jeg ikke at Katti var der var der. Jeg henger litt etter på alt for tiden, ang. blogging. Jeg bruker hvert ledige minutt på verkstedet, hvor jeg jobber mot en utstilling.

    SvarSlett
  6. For et inspirerende innlegg! Nå skal jeg tusle rundt i Hamar by med nye øyne :)

    P.S. Liten funfact: Torill Nybrott er fra hjembygda mi, faren var rektor på skolen vår. Siden det er sånn cirka tre mennesker i hele bygda er det ganske godt sammentreff!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fantastisk sammentreff ang. Torill.
      Jeg kjenner Torill fra Lærerskolen hvor vi tok Drama - Litteratur sammen på 90 tallet. Hun er en dyktig dame, fantastisk til å synge og utgitt flere CDer.Et skikkelig arbeidsjern innen kulturlivet på Hamar.

      Slett
  7. Det er virkelig på tide at dette blir tatt opp. Det var nettopp om dette i P1+ en av dagene. Da var det om kvinner som hadde gjort viktige ting under krigen. Nesten ikke noe er skrevet om dem, og langt mindre er de hedret. Vi er kanskje ikke like mye verdt som menn? Kjempefint innlegg. Dette heier vi på! Hilsen Tove/fargeneforteller

    SvarSlett
    Svar
    1. Enig, det er derfor jeg skal hedre smykker på utstillingen min, med kvinner som ikke må glemmes. Det har alltid vært fokus på menn og hva de har gjort, men kvinnen?
      Jeg har lagt ut noen av dem på bloggen min Ingun Kleppan. Vil ikke vise for mye, men litt kan være greit!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!