torsdag 4. november 2021

"Medmenneske" av Olav Duun, bok 1

 


Å bo tett på en familiedrevet gård er ikke lett

Denne serier: Ragnhild-trilogien regnes som hovedverket i Olav Duun sin diktning, Denne første boka: Medmenneske, utkom i 1929, og er en klassiker.  Den handler om hvordan folket har det på gården, der noen vil herske, det er mye misunnelse, sjalusi og griskhet. Det innfløkte forhold mellom det gode og onde i livet og mellom de ulike slekten på gården.

Didrik Dale er eldste bonden på gården Stavsund, han er som vondskapen selv, en skikkelig intrigemaker og ikke lett å ha med å gjøre. På samme gården bor sønnen Håkon og hans unge kone Ragnhild og barnet deres. Didrik er en mørk, dyster og svartsynt mann,  han og Ragnhild kommer ikke godt overens. 

Håkon er en flott kar, høy med brune øyner, men han er en sjalu mann og liker ikke at Paul er i bygda, han har sin mening om Paul og Ragnhild. Ekstra irritert blir Håkon en morgen når han skjønner at Paul måtte sove av seg fylla på gården. Ragnhild forteller Håkon at hun har vært ute og jagd Paul vekk fra gården, tidlig om morgenen.  

Gården rommer også gamlefaster som kalles "Kvitugla". Hun har et rom oppe, og ligger til sengs mager og blind. Hun er barnløs, men har midler etter mannen. Didrik vil at hun skal skrive testament, for han har blitt lovet å arve henne, men det er ikke skrevet ned.  Didrik får lensmannen og to vitner til slutt til gårds, men ingen får vite hva Kvitugla har formidlet i testamentet. 

Didrik havner i en slåsskamp, med hvem? Han blir hard skadet og Ragnhild må sy han sammen, før han blir fraktet til sykehuset og blir liggende der en stund. Vi skjønner at det er Paul som slo Didrik og at de to har mye som de skjuler for hverandre. 

Kvitugla dør, og ungfolket ordner begravelsen. Håkon vil selge gården..... 

En morgen brenner Karl Albert sitt hus opp.  Paul, Didrik og Karl Albert har noe på gang, hva er det?

Ragnhild skal hente ved og der er Didrik, han provoserer henne og hun hiver øksa etter han, han dør. Hun prøver å skjule det, og andre blir beskylt. En dag forteller hun sannheten til Håkon, hva hun har gjort og melder seg for lensmannen. Dagen etter blir hun fraktet bort, til tukthuset.

Spilletid 5t.15. min, fra Storytel, 

Lest av Endre Hellestveit som var litt vanskelig å oppfatte i starten, men som etter å ha hørt på han en stund, gikk det veldig bra. Hans stemmebruk og Vestlandsk dialekt, på nynorsk laget den perfekte stemningen. Fin beskrivelse av folk, og stemningen folket imellom. 


6 kommentarer:

 1. Så artig at du også er i gang med Duun.
  Har lest at Juvikfolket regnes som hovedverket, men jeg er ingen Duunkjenner- og kanskje de lærde strides om dette?
  Kjenner igjen det mørke her, som Duuns bøker ofte handler om, slik jeg har forstått det. (Har lest mye om Duun og hans bøker, da) Leste et eldre intervju med Carl Frode Tiller i dag mens jeg satt og ventet på legekontoret, det var i forbindelse med Innsirkling-trilogien, og der ble Duun nevnt og spesielt Juvikfolke, de to første bøkene , der folk ikke akkurat er så snille med hverandre. Litt som noe av det du beskriver her..
  I eventyret, som jeg nettopp har lest, er det mye lysere, totalt sett.
  Spennende å se hvordan du liker serien videre.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også reflektert over at flere referer til Duun (uten at jeg akkurat nå kan nevne navn). Det var litt morsomt at vi leser han samtidig. Jeg har laget et lite mål for meg selv og skal prøve å lese en klassiker i måneden. Vi skal ikke glemme de gamle, gode. Selv om man har lest dem i ungdommen er det helt annerledes nå. :)

   Var akkurat på biblioteket nå og fikk lånt meg: Nordisk Råd vinner 2021, Blomsterdalen av Grønlandske N. Korneliussen. Skal prøve å få lest den litt kjapt.

   Slett
  2. Enig med deg ang klassikere. Har lest minst en klassiker i måneden en god stund nå, inspirert både av 1001-lister og Janne D Stigens bok som Tine og jeg leser fra, men det finnes en del gode klassikere utenom det også, som Duun.

   Hørte hun grønlandske på Lillehammer i mai, btw. Nysgjerrig på den boka. Så den på bib i i Narvik i høst og hadde lyst til å låne den med meg, men tenkte på bagasjevekten. Lånte Modianos nye bok med meg, den var liten og lett. Får lese Blomsterdalen senere. Tror jeg har mer enn nok her før nytt år.

   Slett
 2. Flott omtale! Det ser ut som du og Anita har inspirert hverandre til litt Duun lesning. Jeg kjenner at jeg har nok med Tarjei Vesaas, men Duun er en av de gode gamle jeg ikke har lest noe av, så jeg skulle gjerne gjort meg kjent med ham jeg også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er helt tilfeldig at det ble Duun for meg, men lastet ned de tre bøkene fra Storytel i forrige uke uten at jeg viste at Anita også hadde Duun på planen. Litt morsomt sammentreff :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!