tirsdag 30. november 2021

"Blomsterdalen" av Niviaq Korneliussen. Vinner av Nordisk Råds Pris 2021


Boka starter med overskriften: Selvmordene nr. 45, også telles det nedover. 

Dette var en bok jeg synes var litt vanskelig, og jeg ble ikke helt grepet av historien til hovedpersonen, hun var lesbisk og har et forhold til Maliina. Jeg leste første del av boka, ca. hundre sider, og synes den gav meg lite. Det handlet om at hun dro til Århus for å studere antropologi, følte seg utafor og likte ikke folkene i kollokviegruppa si, men møtte opp på en del av forelesningene, hvor man kunne være i fred. Hun er i tyveårene, men kan virke litt naiv og savnet Maliina. Hun som liker henne til tross for at hun er litt overvektig. En dag rett før juleeksamen får hun vite at Maliina sin kusine på 13 år er død. Hun juger og sier til studieveilederen at hun må hjem fordi kusinen hennes er død. Men hun vet at Maliina trenger hennes støtte.    

Et nytt kapittel, det heter DU. Da er det ikke lenger et menneske som dør ved hver nedtelling, men episoder som hun opplever da hun kommer til Maliina som bor i Tasiilaq. Det er et vakkert sted skjønner jeg, på øst Grønland med høye fjell. Gudrun er den 13 år gamle kusina til Maliina. Hun, blir møtt godt mottatt av Maliina sin familie. Kusinen Gudrun, sin mor og far er i sjokktilstand og er der også. Det er en uhyggelig og trist stemning rundt bordet når de skal spise, ... jeg ble kvalm bare av å høre hva de spiste.   

 Det er i Blomsterdalen at Gudrun ligger begravet. Blomsterdalen er et gravsted med masse fargerike blomster av plast. Hun og Maliina vil gjerne finne ut av hvorfor Gudrun tok selvmord og får vite at hun har prøvd to ganger før. Hva med psykiatrisk hjelp? Den var et lite og dårlig tilbud. Sejer strever også psykisk, men tilbudene er dårlige, kun skype samtaler.

 Alle selvmordene som det er nedtelling på, er litt grotesk, noen av de døde kjenner hun, andre ikke. Etter hvert skjønner man at hun blir påvirket og ser på seg selv som en taper. Ingen bryr seg om henne og hun blir tverr og vanskelig. Hun passer ikke inn hverken i Århus, hvor alle er blinde og fordomsfulle. På Grønland er hun ensom og hun føler ingen vil vite av, den alt for store kvinnen. Hun er sint fordi kampen om selvmordene blir hysjet ned og ikke snakket om. 

 Tilbake i Århus, synes hun livet blir trist, ingen ser henne og hun agerer aggressivt mot alle og her får danskene høre hvordan de ser på Grønlendere i Danmark, fyllesvin. 

Mormorens historie om huleboeren kommer hun stadig tilbake til, hvorfor var hun så opptatt av den hula og tok med vennen sin dit, som også begikk selvmord. Var det hennes skyld at han døde?

 Den historien går ganske linjert fremdrift i romanen, med noen glimt fra ungdomsforelskelse osv. Noen fine naturskildringer fra Grønland, var det også.

Den handler om kjærlighet, vennskap, sorg, homoseksualitet, familien og tilhørighet. Komposisjonen og tematikken er ganske spennende satt sammen, den forelskede og alle selvmordene, to motsetninger, kontraster i livet.

Romanen er skrevet i meg form, men jeg ble egentlig ikke kjent med henne? Psyken og kravene hun ikke taklet, og drivet mot Blomsterdalen ble for stort for henne og boka slutter dramatisk. Var slutten god nok?

Kunne ønske jeg viste litt mer om tidsbildet i fortellingen, den er litt uklar. Ok, den satte selvmords- statistikken på Grønland i et spesielt lys, og kanskje som et diskusjons tema. Var dette en verdig vinner av Nordisk Råds Pris? 

Utgitt på Gyldendal, 2021, 280 sider. Lånt på biblioteket


8 kommentarer:

 1. Jeg har akkurat begynt på denne boka nå. Spent på hvordan jeg liker den. Ser at du har litt delte meninger om boka, og om den er verdt en pris blant mange gode kandidater. Men det er vel også temaet som er viktig å løfte fram her. Og det store samfunnsproblemet Grønland har slitt med i mange år. Hørte på talen til forfatteren etter at hun fikk prisen, og den var iallefall sterk. Rettet mot Grønlands ungdom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den hørte jeg også på, og var veldig bra. Spent på hva du synes om boka, ja temaet er viktig. :)

   Slett
 2. Lest mye om boka, men har enda ikke blitt fristet til å lese den. Selvmord er et viktig tema å snakke om. Det er store mørketall. Det er kun flaks som gjør at jeg selv fortsatt er i livet og jeg kjenner mange i min situasjon. Tror selvmord er noe som vil øke. Tror ... vent, dette blir for personlig og politisk så jeg stopper her.
  Men det er viktig med bøker som belyser temaet på ulike vis. Håper boken kan bety noe for noen og åpne øyene til andre.
  Jeg liker din omtale. En bok trenger ikke å være god eller må funke for alle bare fordi den vinner en pris.
  Det er jo din leseopplevelse av boken jeg ønsker å lese om

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver å være ærlig i hva jeg mener, også er det enkelte av oss som sitter inne med mye erfaringer, som ikke helt lar seg blende.
   Det at jeg ikke ble godt nok kjent med hovedpersonen synes jeg manglet litt, det gikk alt for mye på det seksuelle planet, og sexen de hadde i stede for at vi fikk vite mer om hennes innerste tanker, når hun kom til Danmark og tidsperspektivet.
   Det er ikke alltid like lett å få hjelp, her i landet heller om man sliter psykisk. Jeg har opplevd en del episoder i mitt liv. Særlig med min svoger, ut og inn av sykehus, inst. osv.

   Jeg er enig at det er viktig med slike bøker, og at det kan åpne øynene for noen, som trenger akkurat det.
   Kanskje jeg var litt blendet av foredraget hennes, da hun fikk prisen og hadde for store forventninger til boka. Det var mye bra med boka , naturligvis. Særlig nedtellingen og komposisjonen var bra, men slutten var litt for tam. Mange nydelige refleksjoner av naturen og hvordan dansker ser på Grønlendere. Jeg har bodd i København og opplevd hvor nedlatende de er i omtalen med det Grønlandsk folket som tross alt er Danske.
   Boka får meg til å tenke på alle de fine bøkene Kim Leine har skrevet om livet på Grønland. Jeg må ønske meg hans nyeste bok til jul. :)

   Slett
  2. Takk for fint svar på min kommentar ❤
   Kim leine står på min leseliste for 2022 etter dine omtaler.

   Slett
  3. Da vil jeg anbefale deg å lese hans selvbiografi. Han er norsk og bor i Danmark,har bodd mange år på Grønland. Han har opplevd mye, og han skriver fra hjertet: https://kleppanrova.blogspot.com/2019/03/leine-kim-kalak.html

   Slett
 3. Det er ikke alltid jeg forstår meg på prisvinnere, denne boken ga jeg fire prikker på terningen, og jeg støtter dine innvendinger. Husker jeg leste Dagny like før eller etter, og sammenlignet med den, faller Blomsterdalen helt igjennom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Tine, jeg har ikke fått med meg at du har blogget om den. Klarer ikke å følge med på alt du leser :).
   Jeg gav den også 4 prikker på terningen.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!