fredag 5. november 2021

Marta Breen og Jenny Jordahl "Patriarkatet Faller"


En sprek og morsom tegneseriebok

Dette er en tegneseriebok som virkelig har mange fine snerter av historier i seg, som sparker til øst og vest. Herlige kommentarer om menn, og hvordan kvinner har blitt sett ned på av menn. (eller som min venninne sier: Menn elsker menn, og støtter hverandre samma faen!) 

Noen tekster jeg har bitt meg merke i fra boka, som kan være kjekke å huske, noen eks: 

 Feminismen blomster i mange land nå, eks India og Argentina, men etter at boka kom ut ser vi tilbakeskritt i Afghanistan, som gått tilbake til oldtiden. Dette er land som styres av patriarkat. (dvs styrt av menn). 

Allerede i den gamle antikken hadde filosofene mange meninger om mangt og meget, også hvordan makten skulle styres. Aristoteles var sikker i sin sak, menn skulle styre! Menn har til alle tider sett ned på kvinner, de har utøvet kvinneforakt og ment at kvinner er en lavtstående klasse. 

Har ikke mektige menn styrt, er det religionen som har styrt. Der de i mange religioner mener at kvinner er djevelens verk. Hun må skjule håret, så ikke menn blir fristet, eller hun må være sexy for å tilfreds-stille mannen. Her er det mannens blikk som er det viktigst, hvordan han ser og tolker kvinnens kropp. (men, ikke sin egen)

 Hvordan jenter og gutter får ulik oppdragelse, og opp gjennom tidene har det vært en selvfølge at kvinnen skiftet navn og tok mannens navn når de giftet seg. Jeg giftet meg i 1981 og husket godt slekt og venner som synes jeg var merkelig, siden jeg nektet å ta mannens min sitt etternavn. Jeg en kvinnelige kunstnere var nok enfoldige og ble latterliggjort, husker jeg. Men, jeg ville ikke bli fru Larsen.Her et lite knippe kvinner som er nevnt, jeg sier ikke mer, for dette er en perle av en bok man må bla i selv. Det er Jenny Jordahl som er illustratøren og Marta Breen som er skribenten. 

Kan absolutt anbefales!

Utgitt på Cappelen Damm 2021, 99 sider, lånt på Biblioteket.

9 kommentarer:

 1. Ja! Den er bare så fin! Og den skal jeg gi til min 25 år gamle datter til jul. Alle jenter burde eie denne :-) Måtte flire litt av fru Larsen. Jeg har vært befengt med et ..sen-navn hele livet, så da jeg så mitt snitt til å bytte så gjorde jeg det. Mannen min er irsk, og jeg ville stikke meg litt ut. Derfor heter jeg nå Barron istedenfor. Men ikke fordi jeg følte jeg måtte. Syns det var bra at du stod imot den gang i 1981. Det burde alle kvinner gjøre, uansett hva det måtte være. Go Patriarkatet! Og god helg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, og fint tips ang. julepresang. Da skal de to døtrene mine få hver sin bok. Skal faktisk i barnedåp til en av døtrene mine på søndag, hennes sønn skal få farens etternavn. Men, det synes jeg ikke noe om, men kan ikke blande meg for mye inn.
   Fru Larsen hadde jeg aldri klart å bli, særlig når vi er så få som heter Kleppan( det er en annen slekt som også heter det fra Vestfold, men vårt navn kommer fra Nord Norge) og alle vi fem Kleppan barna er kunstutdannet.
   God fredag til deg også :)

   Slett
 2. Ikke mye du har hørt fra meg i det siste. Har ikke vært mye på data, da det har vært litt travelt. Bl.a. med undervisning, noe som var kjempegøy! Skal prøve å komme sterkere tilbake.
  God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Slik er det av og til, og det er helt greit i bloggverdenenen. Det er morsomt å undervise, etter 26 år i vg.skole savner jeg det av og til når jeg ser slike ungdomsgrupper. God helg til deg! :)

   Slett
 3. Bøker som løfter frem kvinner har det blitt en del av i det siste, og dette er et flott innslag. Jeg likte boken godt, og gleder meg som alltid over hva dette radarparet får til :)
  God helg Ingun!

  SvarSlett
 4. Likte denne boken veldig godt og det er fint å se hva disse får til. Når det er sagt så savnet jeg at de nevnte kampene som foregår i dag,selv i den vestlige verden hvor det kan virke som om kvinner ikke har de samme rettighetene som menn har.

  Ha en fin lørdag, Ingun.

  P.s. Så bilde ditt inne hos Augusta,det var fint.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg enig, vi har enda mye å kjempe for. God lørdag ønsker jeg deg :)

   Slett
 5. Alle de andre har sagt det jeg skulle skrive :)
  Fin omatle av fin bok!
  Nyt lørdagen videre

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!