lørdag 6. november 2021

"Ragnhild" av Olav Duun, bok nr. 2.

 

                                                      

Bok nr. 2, i Ragnhild trilogien.

 Bok nr 1, Medmennske, klikk på lenka.

Ragnhild slipper ut fra tukthuset etter drapet på svigerfaren sin, Didrik. Hun har jobbet den siste tiden på en gård og Tale (svigermoren) har bestemt seg for at nå skal Ragnhild hjem, til mannen Håkon og til den 8 år gamle Halvard, sønnen sin. 

Johannes, odelsgutten på gården kom hjem når faren døde. Johannes blir hjemme og Håkon kaller hen en «livsfurter". Han skaffer seg sildgarnbruk, men ikke båt. Han er en drømmer og får ikke livet helt til ...

Vi blir kjent med flere av folkene i bygda, på godt og vondt, det skjer ulykker og uvennskap.

Tale hygger seg på turen og finner fram med både båt og togbytte. Hun er i sitt ess. Håkon går hjemme og gruer seg til Ragnhild skal komme hjem. 

Ragnhild har tydeligvis blitt ganske så traumatiser på tukthuset og er ikke seg selv. Ganske så spennende psykologisk og merkelig tankegang hun har fått. Hva skal til for å snu den? 

Tale blir syk og dør på vegen hjem, og Ragnhild vil snu, men hun vil samtidig være med i gravferden hennes. Ragnhild har bestemt seg at hun vil ikke bli på Stavsund, hun vil tilbake til gården der hun jobbet. Hun snakker en alvorsprat med Halvard, og gutten tar dette virkelig tungt og rømmer. Røper ikke hva som skjer etter dette.

Håkon har det heller ikke lett og har en lang veg for å finne ut av hvordan han skal håndtere alt og det han står for. 

Når man tenker på at boka ble skrevet for nesten hundre år siden, er den utrolig god i å formidle det psykiske. En vakker, vond og fengslende bok. Som det står i teksten om boka «Olav Duun tar opp et i all etisk tenking: Kan det være rett å drepe et menneske for å berge et annet." 

Gleder meg allerede til tredje boka, men må få unna noen biblioteksbøker først

En trilogi jeg gjerne anbefaler! 

2. bok i Ragnhild-Trilogien. I boka heter: Medmenneske 

Utgitt 1931, Spilletid 5t. 15 min, Fra Storytel , lest av Endre Hellestveit.


6 kommentarer:

 1. Å, jeg likte disse bøkene veldig godt da jeg las dem for lenge siden. Jeg ukependlet i noen år, og brukte mye tid på veien. Da "repeterte" jeg bøker av Johan Falkberget og OLav Dunn, + Anne Karin Elstad. Vel verdt det!

  SvarSlett
 2. Jeg er imponert om hvordan han tolker romanfigurenes psykiske liv og fine beskrivelser om folk og miljø. Veldig bra! :)

  SvarSlett
 3. Det høres ut som mye tragedie, men livet er ikke bare solskinn.
  Klem fra meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er et historisk drama, og veldig bra tolket. :)

   Slett
 4. Ja, dette er en trilogi som går i dypet av menneskesinnet. Tåler godt å leses omigjen!
  Jeg har vært en tur i Oslo en ukes tid og bl. a. vært barnevakt mens sønnen min fikk tatt med kona på spahotell. Det var en gave til 40-årsdagen i vår som ikke ble gjennomført før nå. Vi benyttet anledningen til å besøke MUNCH og det blogger jeg om i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, at du fikk være sammen med barnebarn og sett Oslos nye bygg Munch museet med mer. Jeg må ta meg en tur til Oslo snart og se både Munch og det nye Bilbloiteket. Ha en fin dag :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!