søndag 20. juni 2021

" Gertrude Stein" Alice B. Toklas selvbiografiEn litt gammeldags, men fin fortelling om kunstnere og livet i Paris på begynnelsen av 1900 tallet.

Dette er en biografi om Gertrud Stein, (Wikipedia)  nedskrevet av venninnen Alice B. Toklas som levde og arbeidet sammen med Gertrud i over 40 år. Gertrud Stein var født i USA i 1874, men flyttet til Paris i 1902. Der bodde hun i Rue de Fleurus, sammen med sin bror som var kunstkritiker. Dette ble et viktig møtested for mange kunstnere i flere tiår. Gertrud var selv forfatter og strevet med å skrive bøker, men var en bemidlet kvinne. Hun var en viktig mentor, formidler og oppkjøper av moderne kunst. 

Boka lar oss bli kjent med mange av de kjente kunstnerne og forfatterne som levde i Paris på den tiden. Det sies om denne boka: Denne "selvbiografien" er kalt "En av de rikeste, viktigste og mest respektløse som noen gang er skrevet (ref. William Troy). Vi får et litt annerledes bilde av en del av kunstnerne som jeg ikke kjente til. (Tross at jeg har undervist i kunsthistorie i mange år, og lest mye om dem).

Jeg synes nok at historiene rundt Picasso, Braque, Matisse og Juan Gris var mest spennende og givende for meg. Her skildres deres liv og arbeidsmetoder veldig godt, og hvordan de reagerer på hverandres bilder. Hvordan de har brukt Gertrud som modell, sponsor og velgjører på alle måter. Alice har også beskrevet vennskapet og uvennskapet på en levende og god måte. Hvordan Gertrud en dag hang opp bildene hun hadde kjøpt av hver enkelt kunstner og hengt det opp rett ovenfor dem, i et selskap med tilviste plasser. Morsomt!

Dette var jo svært betydningsfulle år for mange av kunstnerne, som var i en brytningsfase inne det kunstneriske uttrykket. De var ferske kunstnere, som strevet med stilen, økonomien og sitt selvbilde som unge og utviklingen deres frem til hva de skapte. Gertrud ble en god venn og hjelper for mange av disse unge kunstnerne, som stadig møttes i Rue De Fleurus, noen ganger bare for et måltid mat og litt støtte, til de frustrerte penge lense kunstnerne.

Ernest Hemingway, var også innom Gertrud sitt hus, seinere. Gertrud veiledet han i mangt og meget angående skriving. Han jobbet som journalist i Paris, men Gertrud ment han måtte satse på å skrive bøker og var hans mentor. 

Bildet av Gertrud som Alice beskriver er om en meget spesiell kvinne. Jeg ser henne for meg, en amerikansk overklassekvinne som elsket å kjøre bil, men som var ganske så hjelpeløs i alt annet enn å skrive, administrer og hjelpe andre verbalt og pengemessig på sin veg. Hun hadde et stort hjerte for å trå til, men var ganske egosentrisk, selvsikker, forfengelig og sta på mange punkter. (eks i klær og hårmoten). En original, spennende, fascinerende og sjarmerende kvinne, må hun ha vært. 

Alice sin tekst kan noen ganger virke som dagboknotater, og er i en litt gammeldags stil, men sidekommentarer til hva hun mener. Jeg synes denne boka var utrolig fascinerende og spennende, den har jeg lest i små porsjoner og hygget meg med og sjekket bilder av de ulike kunstnerne som ble omtalt etter hver i Kunstleksikon.

En bok jeg ikke skjønner at jeg aldri har lest før, jeg har storkost meg med den. 

Denne boka har jeg lest i prosjektet "1001 bøker" med tema bok i desember: En bok utgitt mellom 1901-1960.

Utgitt første gang 1933, revidert 1961, norsk utgave 1977, sider 265, lånt på Biblioteket

10 kommentarer:

 1. Herlig å lese dine tanker om boken, jeg likte den også veldig godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange synes den var langdryg og kjedelig har jeg skjønt, det synes ikke jeg. Men, så har jeg kost meg med å lest den i små porsjoner.

   Slett
 2. Jeg har lest denne flere ganger og har kost meg hver gang - men den er noe seig i perioder. Glad for at du likte boken og at du lærte noe nytt. Jeg har vært mer opptatt av de litterære eskapadene til Stein og ikke hadde så mye fokus på hennes vennskap med malerne. Men for en innflytelse hun må ha hatt. Og at hun og Alice var forholdvis åpne om at de var et par synes jeg er spennende.

  SvarSlett
 3. Dette er faktisk en bok jeg kunne tenke meg å eie, men jeg skal iallefall låne den om igjen om et års tid. Jeg vet hvilken påvirkning hun hadde på Hemingway, jeg har lest utrolig mye av han, men husker ikke at han har nevnt Gertrud i noen av bøkene sine. Jeg har aldri lest noe av Gertrud, det må jeg ta en titt på etter hvert. Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom på filmen : Midnight in Paris, der nevnes det jo mange, også Gertrud; https://kleppanrova.blogspot.com/2012/05/film-midnight-in-paris.html

   Slett
  2. Skjønner at du vil eie boken :) Jeg har lest Ida av Stein samt artikler og intervjuer. Men kanskje er hun mer interessant som person enn forfatter?
   Stein er nevnt i Hemingways lille fine A Moveable Feast fra hans ungdomsår i Paris.

   Har et komplisert forhold til filmene til Woody Allen så jeg har ikke sett denne. Men A digger filmen så jeg vet hva den handler om :)

   Slett
  3. Den boka har jeg ikke lest av Hemingway, takk for tips.

   Slett
 4. Tusen takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne boka! Den må jeg lese! Hadde vært morsom å ha i bokhylla, som du sier! Kanskje den finnes i et antikvariat?

  SvarSlett
 5. Nå fant jeg boka i heftet utgave oversatt til nynorsk av Brit Bildøen. Har bestilt den fra Haugen bok, men ser de også har den hos Nordli i Bergen. Nå har jeg sommerlektyren klar! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å. så flott at du fikk tak i denne boka. Nå kan bare sommeren komme til Bergen. Her er det vert kalt og regn o dag, men jeg skraper vinduer innvendig, så ok vær for meg!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!