søndag 22. november 2020

"Kjære pappa , vi er andre menn no" av Kjartan Brügger Bjånesøy

 

 

Pappa, eldes og Kjartan tenker på hva vil det si å bli gammel?

Dette var en følelsesladet nydelig biografi som Kjartan har skrevet, hvor han minnes alle de gode opplevelsene fra barndommen, med faren. Han så som gutt alltid opp til faren og drømt å bli som han, den trygge gode mannen. De to hadde et helt spesielt forhold til hverandre. Kjartan vokste opp på en øy utenfor Bergen, men en kjærlig mor og to brødre. Nå har han selv blitt far, til to og bor i Oslo.

Det er sommerferie, Kjartan og sønnen kjører bil over fjellet til hjemplassen på ei øy utenfor Bergen. Stopper hvert år, samme sted og tar et bilde. Kjartan prøver å være som faren sin, slik han opplevde å bli sett og bli behandlet som barn av han. Kona hans og datteren tar fly, for datteren blir så fort bil-syk. 

De bor i naustet og faren kommer ned for å hjelpe Kjartan med båtmotoren, han er så underlig. Også skjønner han at faren har får slag, ambulanse og hjelp kommer. Det blir dramatisk, men han overlever og alt ser ut som om det gikk bedre enn forventet. Men, svekka har faren blitt. 

Hvordan og hvorfor har vi så vanskelig for å se for oss at foreldrene eldes, blir syk, gamle, trege og dør? Det er jo de som alltid har vært de sterke og stått på for oss. Er det fordi vi selv har blitt gamle, nei eldre og voksne? Slik sitter Kjartan å tenker på, mange fine tanker. 

Faren innser at han kan ikke så mye mer og har gitt litt opp, det er bare tv, sove og spise som er mål for den før aktive faren. Hvordan er det å være kona hans, eller ektefelle i slike tilfeller? Den sterke arbeidsmannen som plutselig ikke kan håndtere en skrutrekker mer.

Kjartan skjønner at han også har blitt eldre. Han blir ertet litt av kameratene som litt spesiell som har flyttet til Oslo. Han har faktisk blitt en voksen mann, med ansvaret for sine to egne barn, også føler han plikt til å ha ansvar for sine foreldre som ikke klarer alt mer. Skildrer med masse selv-ironi, humor, og alvor.  

Slutten av boka, hvor Kjartan får dagbøkene som faren har skrevet. Faren trenger dem ikke mer, sier han. Kan vi noen ganger kjenne et menneske helt? Her forteller faren om hva han synes og mener og det blir som et lite sjokk for Kjartan.....røper ikke.

Boka er full av kjærlighet til foreldrene og en varm bok om familieforhold i endring. Alt som er endret fra han selv var gutt på 70 tallet og kravene som barna har i dag. Hva som var lykke den gang og hva som gleder et barnesinn i dag. 

En fin bok, med masse fortellerglede om livet som endres i oss alle!

Spilletid 4t 5min. Storytel. Utgitt 2019. Lest av forfatteren selv, veldig naturlig og bra.


12 kommentarer:

 1. Har du glömt att lägga in smakebiten?

  SvarSlett
 2. Låter som en väldigt fin bok.

  SvarSlett
 3. Det hørtes ut som at han har hatt en nydelig oppvekst.
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
 4. Ja, en bok full av ironi, humoristisk og med heder til faren på mange måter.

  SvarSlett
 5. Stor fortellerglede, det høres veldig bra ut, noterer boken :)

  SvarSlett
 6. Hade inte hört talas om boken tidigare. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. Blev nyfiken på den här boken, inte minst för anknytningen till Bergen

  SvarSlett
 8. Det er ikke alltid like lett å forholde seg til alderdom, sykdom og død. Vi skal i bisettelse til tante Gerd 2.12. Rart at hun er borte. Hilsen Tove

  SvarSlett
 9. tror att jag skulle gilla den här boken. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 10. Du har skrevet om en del bøker som omhandler forholdet mellom foreldre og voksne barn. Det er et spennende tema. Nå har jeg vært på sykehus og fått fjernet ca 35 cm av tykktarmen. Den har plaget meg i mange år og det har redusert formen og kapasiteten min de siste årene. Jeg merker på mine voksne barn at det er vanskelig for dem. Og det er vanskelig for meg! Jeg vil jo gjerne stille opp for barn og barnebarn med full energi! Dessuten, hvor mye skal man dele med sine barn, for å informere dem, men samtidig skåne dem og beskytte dem?
  På ønskelisten min til jul står en rekke bøker. Det gjør det også på ønskelistene jeg får fra barna. Bøker er alltid aktuelle!

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper at du får igjen formen, og at du kommer deg fint etter operasjonen.
   Ja, det har blitt veldig mange bøker om forholdet mor og barn, derfor måtte jeg ta med en bok om far også. Denne biografien var så god. Den rørte meg skikkelig og den var så jordnær.
   Bøker er fine gaver, som jeg liker å få og som jeg ofte gir bort. Det blir spennende hvordan julen blir i år. Sønnen kommer i allefall hjem til jul, også håper jeg at vi kan samles til den tradisjonelle andre julemiddag her, med barn og barnebarn.
   God bedring og ta det rolig Jorun!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!