tirsdag 24. november 2020

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

 En thriller om en mor og sønnen hennes på flukt fra Mexico til USA.

Lydia og hennes sønn Lucas på åtte år opplever at hele familien blir henrettet av narkokartellet, «Los Jardinos» De rett og slett massakrert 15 mennesker i familieselskapet. Lydias mann Sebastian var journalist de var ute etter, han hadde skrevet om narkokartellet og lederen Javier i avisen. Derfor ble han og femten andre familiemedlemmer drept.

Lucas og Lydia klarer å gjemme seg på badet, uten å bli oppdaget mens det hele pågår. Men hvor skal de gjøre av seg, de vet at kartellet er etter dem også. De puster dem i nakken og de vet at blir de tatt, bli de drept. De flytter første natten på hotell, men der skjønner de at de ikke er trygge så de må kommer seg nordover mot Mexico city, med en buss. Målet er USA, det er langt unna. Hvordan kommer man seg dit?

Fortellingen følger dem på den lange ferden fra Acapulco i 53 dager og 426 mil unna til USA. De er i fare hele tiden for at kartellet som har medhjelpere over hele landet skal ta dem. De tar bussen ut av Acapulco, men Lydia vet at det er veisperringer og kontroller når de nærmer seg Mexico city. Hun finner en god løsning i noen venner på vegen og lykkelige tilfeldigheter fører dem til Mexico city. Ledige flybilletter finnes, men Lydia har ikke med seg bevis på hvem Luca er, så å fly går ikke. 

De må komme seg på et tog, ikke inn i et tog, men som de andre migrantene, på taket. De treffer to jenter fra Honduras som har rømt fra en bande der. Av de lærer mor og sønn seg hvordan man kommer seg på og av togene. Dette er veldig farlig og de opplever mye trist og farlig på sin ferd.

På turen møter de mange mennesker og de slår seg sammen med de to jentene på 14 og 15 år fra Honduras hele vegen. Etter hvert nærmer de seg grensa der en coyote skal hjelpe de to jentene fra Honduras over grensa, en avtale onkelen dere har fått i stand. Lydia og Luca henger seg på. De må vente til det rette tidspunktet og de er 14 stk. som skal over grensa.

 Det blir en lang, fryktelig tur gjennom ørkenen og det skjer mye. Dette er så spennende at jeg blir helt fanget i hvordan det vil gå med dem. Under hele turen har de fått støtte og sove på ulike mottak, men vi får også høre om utpresninger, ran og voldtekter på deres veg. Det er folk man kan stole på og andre er livsfarlige.  De møter også flere hjelpsomme folk, mens andre kan være agenter for Javier og hans narkokastell, man vet aldri........mer røper jeg ikke av innholdet.

Boka har litt mange utbroderinger og noen litt patetiske sider. Mange gjentakelser om frykten, det blir gnidd inn og store hopp andre ganger, hva skjedde egentlig imellom der?  

Bortsett fra det likte jeg den "historien" godt. Jeg har sittet klistret til Fanny Vaager sin lesing og jobbet med annet, men boka har også vært til stor hjelp, når det ble for spennende måtte jeg følge med i den. Noen ganger måtte jeg holde pusten for hvordan dette ville ende.

Jeg likte god at ikke alle ord er oversatt, bestemor, onkel og tante er for eksempel ikke brukt, men de spanske ordene, abuela, tia og tio blir brukt. Det er også en del banneord -uttrykk, som puta osv. som ikke er oversatt. Kan mann litt spansk, noe jeg kan, var dette med på å gjøre boka mer virkelig.

Absolutt en bok det er verd å lese eller lytte til!

Utgitt 2019, USA, «America Dirt" oversatt av John Grande. Utgitt 2020, Gyldendal, lånt på biblioteket, 421 sider

Lytteeksemplar fra Lydbokforlaget,16t.59 min, lest avFanny Vaager, hun leser så fantastisk bra :)


Jeg har fått med meg at den boka har blitt elsket av mange, stor salgssuksess i USA. Mens andre hater og fordømmer den, fordi den har blitt så populær. Dette var en av grunnene til at jeg vil vite mer om hva og hvordan denne historien var.

For meg som har opplevd skumle ting i Sør-Amerika, Colombia. Som veisperringer hvor vakter sto med maskingevær, og vi bare måtte kjøre taxi når vi forflyttet oss. Livsfarlig å leie bil. Opplevde å være vitne til et bankran rett foran nesa på oss siste gang vi var der. Var øyenvitner til noen bli blitt robbet, når vi satt og spiste og opplevd selv å nesten bli robbet i heisen opp til et museum, men jeg kunne såpass spansk så jeg skjønte hva de to unge guttene planla, så vi hoppet av i andre etg. men skulle lenger opp. Jeg slapp ikke helt unna, gullkjedet mitt ble revet av meg, midt på gata. Litt andre tilstander der, ikke helt trygt. 

 

Så derfor anbefaler jeg boka! Terningkast 5 

2 kommentarer:

  1. Fanny Vaager er god altså, skal mye til å ikke la seg fengsle når hun leser. Høres ut som en spennende, og dessverre dagsaktuell historie dette her, kanskje den skal bli min neste bok på øret?

    SvarSlett
    Svar
    1. Den har noen svake sider, men den var spennende nok synes jeg!

      Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!