mandag 16. november 2020

Roy Jacobsen "Bare en mor"

Dette er fjerde boka i serien om Ingrid på Barrøy!

Denne boka forteller videre om hovedpersonen Ingrid som fikk et kjærlighetsforhold til russeren Aleksander, som drev i land fra slaveskipet Rigel- Katastrofen, Britenes feilaktige bombing som krevde over 2500 menneskeliv, vinteren 1944 på Helgelandskysten. Ingrid fikk datteren Kaja med russeren Aleksander. I forrige bok var hun på leting etter han, med Kaja på magen og sekk på ryggen. (Jeg måtte høre denne som lydbok, på nytt før jeg fortsatte med den nye boka) Det er mange navn og holde rede på, så det er smart å notere.

Denne Boka: Vi møter igjen Ingrid på Barrøy, Kaja har blitt fem år og krigen er slutt, men ikke folkesnakket! På Barrøy bor det nå mange, to familier i Karrvika og Ingrid, Barbro og Kaja i hovedhuset på Barrøy. Suzanne drar til Oslo for å jobbe, men sønnen Fredrik blir igjen på Barrøy, han har blitt en arbeidskar. 

Johannes Hartvigsen, som frakter melk og post er gift med Olivia Storm, et ekteskap mange synes var merkelig. Det viser seg at hun fikk sønnen Mathias med en tysker og pakker sakene sine og forsvinner sporløst en dag. Johannes forsvinner på havet og Mathias får bo hos Ingrid, der Johannes satte han igjen. Etter hvert får hun tillatelse av presten Samuel til å adoptere Mathias, han er jevngammel med Kaja og de er så gode venner. Hvor er Olivia? Det får vi vite etter hvert og det gir Ingrid store bekymringer, sier ikke mer.  

Ingrid blir kaldt dronningen av Barrøy og har mye å si der. Men hun har også sitt å stri med. Hun får brev fra Mariann, som hun traff i forrige bok på sin ferd. De hadde begge et forhold til Aleksander og Ingrid vet ikke om hun orker å lese brevene. Mariann har fått en datter og bor i Trondheim, der hun er lærer. Ingrid strever også med å få avgårde andre viktige brev......

Lofotfiske er en viktig del av innkomstene til folket på Barrøy. De har en stor hvalskute, med navn Salthammer. Når alle drar på Lofotfiske og skoler er det bare 1/3 av folket igjen til å stelle de fire kuene sauene og alt annet som skal gjøres. 

Herlig beskrivelser av sommerturen til Træna, der de virkelig fikk napp og lykke på vegen. (Litt morsomt at de dro dit, bestemor vokste opp på Træna og jeg hørte så mange historier der i fra.) Bildet under har jeg tatt fra Lurøy og over Træna havet til Træna, med de karakteristiske Træna fjellene. (Trænastavene) 

Fryktelige ting skjer og alt er ikke rosenrødt for folket på Barrøy lenger. Vi følger dem gjennom mange år, gjennom 50 tallet og boka ender med at nesten alle drar avgårde. Kaja og Mathias for å gå på skole i Trondheim, og tvillingene til Oslo for å studere. 

Gleder meg til å lese mer... 

Roy Jacobsen skriver så levende og flott. Om utviklingen av Norge i etterkrigstiden og hvordan folk måtte forlate hjemstedet sitt for utdanning og arbeid.  Dette er realitetene slik det var på Helgelandskysten. Faren min kom fra øya Onøy i Lurøy kommune. Jeg har under fanen øverst på bloggen "Kleppan Historie", der er det skrev mye om dette, for jeg arvet et skap fult med dagbøker, tegninger og foto fra den tiden. Det var slik jeg begynte å blogge, den gang jeg arvet dette skapet fult med historier fra "Eventyrlandet der Nord". Du finner det  Her


EN FANTASTISK GOD BOK!

Bøkene i denne serien om Barrøy, serien om Helgelandskysten:

Bok nr 1: De usynlige, 2013, Se min bildereportasje fra Helgeland
Bok nr 2: Hvitt Hav , 2015, utrolig bra!
Bok nr 3: Rigels øyne, 2017, nydelig fortelling om når freden er kommet til Norge, 

Bok nr 4: Bare en mor, 2020, etterkrigstid og 50 tallet, kjøpt, sider 270,

Les gjerne andre blogg innlegg: Tine, Anita

5 kommentarer:

 1. Ja, hva er det ikke å like med denne serien. Synes denne siste boka er blant de beste.
  Fine bilder av vakre Nord-Norge:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, den var knall bra! Jeg har storkost med meg og drømt meg tilbake til "Eventyrlandet der Nord" som pappa pleide å si når han fikk hjemlengsel.
   Jeg har vært uten en Pc i over en uke nå, så jeg sitter å knoter litt på min nye og ligger langt etter på innlegg.
   Gleder meg til neste bok i serien!

   Slett
 2. Han skriver så utrolig bra, det er lett å leve seg inn i forholdene og historien. Flott omtale Anita, måtte lynlese denne før jeg fyker ut i regnet :)
  Ha en flott tirsdag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Unnskyld Ingun, der ser du hvor fort det gikk, blikket sveipet nok Anitas bilde og da var det gjort. Nyt tirsdagen Ingun :)

   Slett
  2. Skjønner, ser at jeg glemte å linke til ditt og Anita sitt innlegg. det skal jeg gjøre.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!