tirsdag 10. november 2020

En lidenskap av Annie Ernaux


       

En voldsom lidenskap for mannen A.

En lidenskap og lengsel, det er to ganske forskjellige ting. En lidenskap som denne boka heter og den enorme lidenskapen hun har for mannen A, det er en formidabel besettelse.

En dag sitter hun og ser på en dårlig porno kanal, det blafrer, men hun ser at en mann og kvinne har sex. Hun er en voksen kvinne, lærer med to voksne sønner som har flyttet hjemmefra. Hun har truffet utlendingen A og fått et forhold til han, en gift mann. 

Som hun skriver "Fra september i fjor har jeg ikke gjort enn å vente på en mann, at han skulle ringe og at han skulle komme til meg"

Hun forteller om det fire mnd. lange forholdet hvor ikke tenkte på noe annet og var som i en boble av lidenskap, savn og lengsel etter denne mannen A. Hun var besatt av han og tenkte hele tiden på han og fantaserte: - var han med kona eller var han på joggetur akkurat nå....tankene svirret i hodet hennes. Hun leser om hjemlandet hans og setter seg inn i hvordan han lever og bruker dagene.

Hun måtte ut å kjøpe nye klær hele tiden, han skulle oppleve henne som en ny kvinne hver gang og hun et nytt møtende nye klærne ble en metafor for henne, da husket hun alt når hun så på dem. Hun var overbevist om at han ikke registrerte klærne, men det var viktige minner for henne, det erotiske eventyret og hennes begjær.. 

Jeg har ikke skrevet en bok om han, men som en gave, sier hun. 

Det er et flott etterord som sier mye om den lille boka og hennes forfatterskap. Den kan i første omgang ha et innhold som er nesten banalt - men det er det absolutt ikke. Det er nærværet og fraværet som skildres så utrolig bra. Det handler det om seksualitet, estetikk, klassesamfunnet og smaken på livet. Hun bærer tydelig med seg foreldrenes fordommer og prøver å vise en frigjøringsprosess. Hun kommer stadig tilbake til kvinnene og sladderen fra hjemstedet. Der kvinner til alle tider hadde sneket seg vekk til sex og glemt husmor rollen for en kort stund.

Denne boka bør egentlig leses etter boka Hendelsen , for hun nevner den. Hun skriver selvbiografisk og i jeg form. 

Veldig bra!

Les mer om; Annie ErnauxHun har fått mange priser for sitt forfatterskap, men kun tre bøker er oversatt til norsk. De to jeg har nevnt her og Årene.

Utgitt på lydbokforlaget 2020, spilletid 2.05, Lytteeksemplar


8 kommentarer:

 1. Hei Ingun! Jeg rekker ikke følge med på alle bøkene du skriver om! :) Nå skal jeg lese det du skriver om "Hendelsen" også.
  Jeg har noen venninner som har vært i sånne forhold denne boka handler om. De blir ikke tilgjengelige før det er over og da er det bare trist. Men fint å oppleve litt lidenskap, da :)

  SvarSlett
 2. Jeg koser meg meg bøker på lydbok og da går det unna! Ha det fint når denne rare tiden😊

  SvarSlett
 3. Jeg har lest Hendelsen og følger gjerne opp med denne her, takk for tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner ikke at flere av hennes bøker er ikke er oversatt, hun skriver så godt.

   Slett
 4. Denne leste jeg i sommer og ble betatt. Som du skriver ble nærværet og fræværet skildret så bra. Så enig med deg. Vil lese mer av Ernaux.

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper flere av hennes bøker blir oversatt. Kun tre til norsk når hun har skrevet over 20.

   Slett
 5. Tror denne skal få skvise seg inn før jeg tar fatt på Knausgård siden den har lagt i hyllen et par år og du skriver så fint om den 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er det fort gjort å lese eller lytte til, så denne hadde nok jeg sneket inn også.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!