onsdag 18. november 2020

Tollak til Ingeborg av Tore Renberg


Vinner av bokhandlerprisen 2020. Gratulerer!

Den gamle stabukken, sagbrukseier Tollak, ser seg tilbake å fortelle hva som har betydd noe i livet hans og hva det har ført til. Han har ikke mye tid igjen og må bekjenne noe til sine nærmeste.

Tollak elsket kona si Ingeborg, hun var lyset i hans tilværelse. De elsket hverandre og nå er hun død! Livet hans ble ikke akkurat slik han ville. Han drev sagbruket, han hadde arvet etter sine foreldre, det gikk ikke lenger når det ble byggevare-utsalg i bygda. Men en ting savner han og det er Ingeborg...hva som skjedde med henne må du lese selv for å finne ut av.

Datteren Hillevi har ikke vært hjemme på årevis. Han husker den glade jenta, nå står hun der mager og røyker. Hun som dro til Oslo og fikk seg fin utdanning, fy faen! sier Tollak. Han forstår seg ikke på henne og har heller ikke kunne tilgi henne eller har besøkt henne i Oslo. Hvorfor skulle hun skrive om meg, det måtte jo bli følger av noe slikt.....

Sønnen Jan Vidar, som valgte å arbeide på fiskemottaket i stedet for å overta sagbruket. Før pleide han å komme å besøke meg, hadde med guttungen noen ganger. Tollak likte ikke kona til Jan Vidar, så fint at hun ikke kom...

Otto, klarer ikke å si sitt eget navn og sier Oddo, så det ble hans navn. Oddo er tilbakestående og flytter inn til Tollak og Ingrid. En stor påkjenning for familien, synes Ingeborg. Tollak så nok ikke hva det innebar å ha han boende der, men han følte han måtte, fordi....ja, her sier jeg heller ikke mer av innholdet.

Et trist tema, men så vakkert beskrevet i boks form, nærmest som poesi (Det er det også noen ganger) Han bygger opp romanen fra å være ganske så alminnelig i starten til alt topper seg mot slutten og vi skjønner egentlig hva som har hendt. Fantastisk godt komponert, fortellerteknisk og mange flotte skildringer. Den har et trist tema, men det formidles på en fantastisk humoristisk måte i skikkelig Reneberg stil!

Anbefales!

Utgitt på Cappelen Damm, 2020, 165 sider

Les andre som har blogget om boka: Tine, og sikkert mange andre

6 kommentarer:

 1. Enig. Nydelig roman. Jeg hørte den på lydbok lest av Tore selv.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, han har fortjener dette, han har skrevet så mye bra!

   Slett
 2. Så han vant Bokhandlerprisen i år altså, vel fortjent! Gøy å lese omtalen din Ingun, og takk for lenke. Det ser ut som vi likte den godt begge to :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Poetisk, finurlig, trist, morsom, spennende, vond, jordnær og ærlig. Noen pene ord om boka.

   Slett
 3. Den vil jeg lese. Har satt meg opp på venteliste på biblioteket.
  Tidligere i dag var det storm og regn. Nå er det 0 grader, litt snø på takene og gresset og antydning til sol. Ikke dårlig!
  God helg ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Det samme var det her, jeg våknet av styrtregnet i natt. God helg til deg også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!