onsdag 11. november 2020

Hjort Vigdis , "Er mor død"

 


Klarer en mor å avvise sin datter? 

En bok hvor datteren forteller om hvordan og hvorfor familien har blitt skuffet og har avvist Johanna, den første fødte datteren i familien Hun sviktet familien sin for over tretti år siden, da hun valgte å hoppe av jusstudiene og dro fra ektemannen Torleif, slo seg sammen med en Amerikansk mann og skulle bli kunstner. Slik gjorde mann ikke i den advokatfamilien, hun skulle bli som sin far- advokat.

Hun kom heller ikke hjem da faren døde og dette kommer heller ikke moren og søsteren Ruth over. De to har en sammensvergelse om ikke å ta tlf. eller ha kontakt med Johanna. Hun har også fornærmet dem vet å stille ut bilder i byen som røper familiekonflikten. 

Johanna har flyttet hjem til Norge, etter at mannen hennes Mark døde. Moren bor like ved henne ca 5km unna. Tenk om de treffes på gaten en dag? Johanna bestemmer seg for å skygge mor og Ruth. Hva driver de med i livene sine, hvordan ser mor ut, har hun det røde håret enda? Denne litt hysteriske skyggingen av mor blir litt på kanten. Johanna som sitter i bilen eller gjemmer seg inni buskene? (Hun er seksti år gammel og oppfører seg som en tenåring, litt overdrevet....de måtte da kjenne igjen bilen etterhvert, tenker jeg). 

Da hun skygger mor til kirken, det var mer naturlig og bra. Her skjønte vi også litt mer av morens følelsesliv og at hun ikke har hatt en normal og god oppvekst som har preget hennes liv,.....      

 Johanna sin barndom blir også fortalt, hun var et barn som ville bli likt og elsket, hun forgudet på en måte sin mor, men fikk liten respons. Johanna fikk sønnen Jon, og har blitt bestemor og kan ikke forstå at moren hennes ikke bryr seg om henne og Jon, og vil treffe dem.

Hun ringer men får ikke svar: “Jeg skammet meg over at jeg ville snakke med henne, hvorfor ringte jeg? De viste at jeg var i landet."

 Tematisk veldig bra!Det er en bra bok! Nydelig poetisk fortalt

 Den er hjerteskjærende og vond. Hun er en ensom sjel som vil ha kontakt, livet i tømmerkoia med elgen og som maler er ikke nok....

Jeg nylig leste en mor- datter bok som gjorde litt større inntrykk på meg enn denne, boka:Et liv forbi av Helga Flatland. Bok hun skrev:Snakk til meg, den handler om sønnen som avviser moren sin. Jeg synes den kanskje var hakket bedre enn denne. Vi har alle egne opplevelser og erfaringer som gjør at noen bøker virker sterkere inn på oss, enn andre bøker. Slik er vi mennesker, iallfall jeg...

Utgitt 2020, Cappelen Damm

Andre som har blogget om boka Anita, Tine,og sikkert mange flere.

8 kommentarer:

 1. Jeg kan være enig i at Snakk til meg er en sterkere bok. Selv likte jeg som deg også denne. Temaet treffer, kanskje spesielt siden jeg er mor? Man setter vel seg selv og eget levd liv som kontrast til bøkene vi leser. Det gjør ihvertfall jeg. Hvordan fungerer jeg som mor, i lys av Hjorth sine bøker? Jeg liker svært godt at hun tar opp utfordringene det kan ligge i mor/barn forhold. Det treffer. Alltid. Selv om noen bøker er bedre enn andre. Fin omtale.

  SvarSlett
 2. Jeg er så enig ang. hvordan man selv blir sittende å tenke over hvordan mor jeg selv har vært ovenfor mine. Det er spennende tematikk og måten hun formidler stoffet på som fenger en veldig godt. Jeg hørte denne som lydbok der hun selv leste, det var en fin opplevelse. Ha en fortsatt findag😋

  SvarSlett
 3. Interessant å lese din omtale av boken jeg nylig har skrevet om. Jeg tenkte også på det med at en 60 år gammel dame gjemmer seg i buskene. Ikke så veldig realistisk, kanskje, men morsomt og trist på samme tid. Jeg er ikke så opptatt av om det som skrives er helt realistisk, hvis det er med på å få fram det forfatteren vil si.
  Jeg skal ha en operasjon på tirsdag, og er ute etter noe jeg kan lese på mens jeg er på sykehuset og i rekonvalesenstiden før jeg orker å gå i gang med juleforberedelser. Da må jeg skaffe meg de to andre bøkene du nevner her! Som du sier, et veldig innteressant tema. Vi har alle hatt en mor på godt og vondt ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til med operasjon og at du blir frisk til jul, Jorun,

   Slett
 4. Dette er nok en sånn roman hvor leserne plasserer sin medfølelse, alt etter egen bagasje. Er man både barn (nødvendigvis) og forelder, så kan dette bli heftig lesning. Jeg elsket denne romanen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har nok rett i det. Jeg klarer ikke helt å sette meg inn i at folk kan oppføre seg slik ovenfor sine barn slik moren gjord og hvorfor man er så egoistisk og sta at man ikke vil tilgi hva unge mennesker har gjort for lenge siden.
   Livet handler mye om å kunne tilgi sine medmennsker og å komme i dialog med dem. Dette var en roman som tok opp dette og det er fint at slike temaer blir belyst i bokform og at vi får gode diskusjon om tematikken. Den fikk terningkast fem av meg.

   Slett
 5. Takk for link Ingun. :) Jeg har vel sagt det jeg mener i innlegget mitt og kommentarfeltet under der.. Ikke så begeistret for denne.
  Snakk til meg, derimot, er den beste jeg har lest av Hjorth, ved siden av Arv og miljø.

  Nå har jeg lest Et liv forbi; en god roman, som Flatlands er. Hun er dyktig til å skildre kommunikasjon i familier, gjennom flere perspektiv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må lese ditt innlegg, jeg bare registrerte det. Som jeg har skrevet over så er det fint at vi har ulike meninger om boka og at det blir litt diskusjon rundt dem er fint og viktig. Da er vi enig om Snakk til meg, den imponerte meg.
   Ha en fin torsdag!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!