fredag 25. juni 2021

"Dødsranet, David Toska og veien til Nokas" Av Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass.

 


På innsiden av et norsk kriminalmiljø, som handlet om mye penger, dyre biler og dumdristighet!

En dokumentarisk bok om Nokas ranet, og alt rundt det som skjedde i april-dagene 2004 i Stavanger. Norges historiens største ran, over 50 millioner kroner ble tatt og en politimann ble drept. Hovedpersonen David Toska, var inspirator og planla dette og inspirasjonen han hadde om historien av det store posttog-røveriet som skjedde i England, for lenge siden. Her hører vi ikke bare om Nokas ranet, men vi får også vite den egentlige historien bak Munch- ranet, hvor tre menn på oppdrag fra Toska stjal to Munch bilder og klarte å komme seg unna, med bildene.  

Dette var egentlig ikke en bok jeg hadde tenkt til å høre/lese, men sønnen (34 år) kom og spurte meg om jeg hadde den på lydbok. Jeg fant den på Book Bites som lydbok og vips satt man klistra i en historie fra virkeligheten mye bedre enn noen krimbøker jeg har vært borti på lenge. Boka starter med å fortelle om hovedpersonen David Toska, vi hører om hans barndom, oppvekst og hvordan David Toska og vennene hans tenkte og handlet, de hadde ranet mye på Østlandet. Toska hentet menn han viste kunne hjelpe seg og alle kom fra ulike bakgrunner og fra flere land. Menn med ulike bakgrunner og erfaringer, noen slet med dop-gjeld, andre var norgesmestre i boksing, sterke, eller gode biltyver, smugling osv. Det planlegges ned til minste detalj absolutt alt, i måneder og år på forhånd. Vi blir også ganske godt kjent med mange av de som ble med. Jeg er nok kanskje mest sjokkert over hvor forskjellige de 13 involverte var, hvilken bakgrunn de hadde for å være med. 

Her får vi vite alle detaljer om hvordan de planla dette store kuppet og metodene de brukte. De var ganske så dumdristige til tider, mens andre ganger utrolig skjerpa. De hadde et kameratskap, et samhold som gikk på ære om ikke å gjøre bommerter, alle ville fremstå som eksperter på sitt område.  Men, det ble mange feilskjær og uhell på vegen.. 

Den sleipeste av dem, bortsett fra Toska er nok Schumann, hvordan han klarte å stjele så mange biler og var kald som en fisk. Et eks: da han kolliderte med en stor oppsiktsvekkende bil på veg til Stavanger, stakk av, snudde og kjørte forbi bilen han hadde kollidert med og dro tilbake Gardermoen for å bytte til en annen bil, for så å kjøre tilbake til Stavanger.  Det var han som skjøt politimannen. Schumann fikk 16 års forvaring og er ute igjen og bor i Solør et sted. Toska fikk 18 års fengsel, det var han som planla og organiserte ranene. Han utdannet seg innen matematikk, mens han satt inne. Lurer på hva han gjør i dag?

Dødsranet er en utrolig spennende fortelling. Vi ble sittende apatiske å høre på hele innbruddet alle tre, både sønnen min, mannen og jeg. Denne fortellingen er som en actionfilm. Boka er basert på dybdeintervjuer og samtaler med flere av de sentralt involverte i nettverket som vokste fram på Østlandet fra midten av 90 tallet. Jeg synes det var så fint å høre om sønnen til politimannen som ble skutt, hvordan han ønsket og snakket med de involverte og hvor viktig det var for han.

Mange ble tatt ganske raskt, men Toska klarte å gjemme seg i Europa i over et år, og det var ganske slitsomt skjønner vi. Imponerende å høre hvor dyktige politiet er til å spane, avlytte, involvere seg i miljøet og bli venner ransmennene. Eks: det tok en politimann 8 mnd. å bli så god venn og nabo til en av dem, før han røpte seg.  

Skal du lese eller lytte til en spennende bok kan denne trygt anbefales. 

Book bites, 7t.57min innlest veldig bra av Bendik Østbye Johannesen, utgitt 2018. Jeg ble så nysgjerrig, så jeg lånte boka på biblioteket, utgitt 2009. Der var det mange bilder av de involvert og kart osv. Toska hadde en liten sønn i 2004, han savnet han når han var på rømmen, så helt følelses kald var han ikke.

noen av gutta som var med på Nokas-ranet


8 kommentarer:

 1. Flott omtale av boka! Jeg bryr meg sjelden om å lese slike historier, men skjønner at det er interessant å høre om hvorfor, hvordan osv... Og så godt å lese at politiet ikke gir opp, og til slutt innhenter forbryterne. Ha en fin sommerhelg!

  SvarSlett
 2. Jeg er heller ikke opptatt av slike historier og hadde aldri kommet på å ta med meg bok fra biblioteket, men når sønnen ønsket å høre den ble jeg skikkelig engasjert.
  Ha en fin helg:)

  SvarSlett
 3. Det er jo en spennende sak så jeg skjønner dere ble fascinert og bare ble sittende og lytte. Det er fascinerende hvordan andre tenker og hvordan noen rettferdiggjør sine fæle handlinger.
  En kul ting å gjøre sammen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så absolutt, selv om vi var litt til og fra men med god ref. over hva som har skjedd når noen var borte. Morsom opplevelse!

   Slett
 4. Den er kanskje noe for meg, som liker krim.
  Jeg holder fremdeles på med boken til Obama (800 sider), men leser annet innimellom, bl. a. den lille boka "Tollak til Ingeborg" av Tore Renberg. Ganske artig skrevet.
  Takk for hyggelig tilbakemelding på min blogg. Ja, Norge er vakkert, og Trollstigen flott.
  Er det i år du skal være med på fjellhytta og gå turer oppe i Gudbrandsdalen? Si i fra, så tar vi noen dager der. Skal hilse fra HJ som er i Åsgårdstrand. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kan laste ned appen Book bites, som er en gratis bibliotekets app. Der kan dere høre den som lydbok, og jeg er sikker på at mannen din også hadde likt denne, for det er jo en sann fortelling. Jeg skal ha invitasjonen din i minne, har ikke helt oversikt akkurat nå. God Helg :)

   Slett
 5. Dette er jo en historie fra virkeligheten som er veldig fjern fra den virkeligheten de fleste av oss lever i. Jeg hadde nok ikke kommet på å lese en bok om David Toska, men man blir jo nysgjerrig på hva som får mennesker til å gjøre sånne ting! Jeg har sans for historier fra virkeligheten der jeg får utvidet horisonten og lærer at alle ikke lever i en virkelighet som likner min!

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt en bok som er verd å høre, kanskje sammen med andre på biltur? Spennende var den i allefall.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!