søndag 11. juli 2021

"Babettes Gjestebud" av Karen Blixen.

 


En fin fortelling fra Berlevåg i Nord-Norge! 

Jeg har hedret Karen Blixen med et smykke, og det er ikke til salgs (se foto under). Typisk da er det mange som viser interesse for det. Jeg ble stående sammen med noen å diskutere Karen Blixen på min siste utstilling på Biri. Vi kom inn på denne novellen og jeg husket egentlig svært lite av den fortellingen. For mange år siden så jeg filmen som gjorde et sterkt inntrykk på meg, men film og bok er ikke det samme. Derfor har jeg nå lest denne skjønne novellen på nytt.  

Vi er i et nordnorsk bygdesamfunn på slutten av 1800-tallet, rettere sagt i Berlevåg. Sitat: Berlevåg by ligger som et leketøy by av små klosser, malt i grå, gule, hvite og andre farger. (fint sagt av den danske forfatteren). Der i Berlevåg bor to litt eldre peppermøer, døtre etter den avdøde presten, som var en svært streng prest. Kvinnene heter Martine og Philippa, og de bor i det gule huset. Martine hadde hatt en beiler, i en ung offiser ved navn Lorens Lövenhielm, men det ble ikke til noe. Philippa forelsker seg i en sanger Achille Papin fra Paris, men det rant også ut av tiden.   

En regnværsnatt i juni 1871 banker det på døren i det gule huset. en utslitt, likblek kvinne faller besvimt om på dør-terskelen deres. Hun har med et brev, skrevet på fransk fra Achille Papin, der han skriver at han har tenkt på Phillipa i 16 år og han håper Babette kan få være hos dem, hun er en dyktig kokke. Den franske revolusjonen herjer i Paris.  

Babette forteller ikke mye om sitt liv i paris, men en dag opplyser hun at hun har vunnet en stor gevinst på det franske lotteriet, som hennes venninne i Paris har fornyet. Babette vil gjerne hedre søstrenes far, den døde prosten på hans 100 års fødselsdag.  Hun vil lage et fantastisk måltid for han, noe søstrene ikke helt liker tanken på ... men, selskap ble det. 

 En fantastisk fortelling om kokekunst, festen og hvordan vi blir kjent med gjestene livshistorier gjennom de første kapitlene og hvordan personene endres under måltidet. 

Dette er en novelle som kan tolkes på mange vis, uti fra hvilket perspektiv man ønsker å se dette: -på handlingen, - den religiøse, -det medmenneskelige, - menneskesynet generelt, -kjærlighetens alle sider, -mat, -penger, fellesskap, trygghet osv. 

 Utgitt på Gyldendal 2011, 83 sider. Novelle fra boka Skjebneanakdoter fra 1958. Bibliotekbok


 Jeg ville se filmen på nytt (den fikk Oscar i 1987) og skulle bestille den på biblioteket, men der kom jeg over denne fantastiske boka om Babettes Gjestebud. Den rommer alt, novellen, tolkninger, bilder fra filmen, mat oppskrifter av hva Babette laget og varianter over disse. 


En bok med et skikkelig dypdykk i Babettes gjestebud. Der står novellen, tolkninger, bilder fra filmen og mye om maten hun laget til selskapet. Anbefales!  

I denne boka finner du oppskriftene på hva Babette servert i prestens minnefødselsdag, 100 år. 
Den til venstre er forretten,  "Blinis Demidoff", den andre er "Vakler i butterdeigskiste". 
Det er mange andre varianter, med tips til hvilken viner eller annet passende å drikke til.
En skikkelig fin bok!


 Dette er smykket jeg hedret Karen Blixen med. Mitt smykket heter:" Afrikaminner" Det er koraller jeg har plukket på stranda på Zanzibar, Tanzania i 2007. Tidlig om morgenen før badegjestene kom og tråkker korallene i stykker. Jeg tok med meg disse fem fingerkorallene og en blondekorall derfra, som ble til dette smykket. 

Det symboliserer den hvitkledde, hvite kvinnen Karen fra den tiden hun bodde på farmen sin og livet i Øst - Afrika, litt nord for Zanzibar. Smykket har en hvit mink over skuldrene slik Karen alltid gikk med, etter at hun kom hjem fra Afrika, hun synes det var kaldt i Danmark og var mye syk. Ellers er det sølv, hvite kulturperler på den hvite lærsnoren. 

8 kommentarer:

 1. For et nydelig smykke, skjønner godt at du vil beholde det selv. Og for en mat da! Boken har jeg selvfølgelig hørt om, og kanskje jeg har sett en film en gang, for det hele føles så kjent. Veldig gøy å høre om boken, skal bare se at jeg velger den om ikke lenge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den matboks var helt spesiell etter å ha lest om søstrene som levde så spartansk Litt av et vendepunkt i fortellingen.Kn absolutt anbefales som både novelle og film.

   Slett
 2. Nydelig bok. Nydelig film. Nydelig smykke.

  Takk for tips om Til bords. Fascinerende når man får flere medier samlet i en bok. Ser nye sammenhenger. Spennende

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig med deg, der er morsomt å se helheten :)

   Slett
 3. Ja, jeg husker at jeg så filmen for mange år siden. Så den på nytt for ikke så lenge siden. Den var vel verdt et gjensyn! Men novellen har jeg ikke lest. Takk for at du minner om den. Det er jo sant at bok og film kan være veldig forskjellig, og filmen får aldri med fine formuleringer forfatteren skriver. Ønsker deg god sommer videre! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg husker filmen som en flott opplevelse, og det var den jeg skulle låne men havnet med boka om Babettes gjestebud. Jeg skal gå inn å låne filmen og se den en regnværsdag, den var så fin. :)

   Slett
 4. Ja denne høres spennende ut!
  Og for et utrolig vakkert smykke du har laget. Bruker du det selv til spesielle anledninger, eller henger det innrammet på veggen som et bilde?
  Håper du får en fin tur til Vestlandet, og at været kan vise seg fra en god side!
  Beste hilsener fra oss begge. Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har faktisk aldri brukt det selv, for det er med i prosjektet med hommage til... Hvorfor det ikke er til salg er jo fordi det er ikke lov å ta med seg koraller fra Zanzibar, så derfor kan jeg ikke selge det(vil heller ikke selge det). Etter hvert skal jeg ta det i bruk, men det skal få være med på noen utstillinger til først.
   Ha en fortsatt fin sommer begge to :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!