lørdag 1. oktober 2022

Oppsummering August og September 2022

 En oppsummering av to travle måneder, derfor ble det for både August og September!

 "Røde orm" Vesterveg" utgitt 1947. F. Bengtsson, svensk forfatter . Om Orm sin reise på vikingtokt fra Skåne og ut i den store verden. Til Spania, Danmark, England, om store slag og kristendoms inntok, som ble slutten på Vikingetiden . En fin fortelling. bok 1. 

 Svenske  Karin Smirnoff sin debutroman er 1. bok i en trilogi om Jana Kippo. "Jeg dro ned til bror". En fortelling fra den svenske landsbygda, om hvordan menneskene er mot hverandre, tror de vet alt om alle og en dysfunksjonell familie som bor på Kippo-gården. der vold, og alkohol har regjert gjennom generasjoner.  Utrolig bra!

 "Vi dro opp med mor", andre bok om Jana Kippo, av Karin Smirnoff. En fantastisk bra bok. Jeg vil oppfordrer alle til å lese denne.

Stefan Zweig "Leporella". En klassiker fra en Østerriksk forfatter (1881-1942) en kort fortelling om tjenestejenta Leporella, som får jobb i Wien hos en mann som hygger seg med kvinner bak ryggen til kona. Hun var en sur og bister kvinne Leporella ikke likte. Men, Leporella falt helt for husfaren og forandret seg totalt, da kona er vekk en periode. En psykologisk fin fortelling om hva som kan skje når man ikke snakker om følelsene sin, men holde alt for seg selv. (En kort lydbok, ikke blogget om)


Det ble lite blogging og lesing av bøker i august også, men to ferieturer har jeg fått med med meg i august. En tur til Vestlandet i begynnelsen av August, sammen med Bente til Bremanger. 

Noen dagers rundtur i Dalarna i Sverige, midten av August. På studietur med mine Taiga venninner Ragnhild og Ingema, i slutten av august. Del.1:  Zornmuseet i Mora.   Del. 2: Rättvik og Leksand     Del. 3 Studietur med Taiga


SEPTEMBER:

Graham Greene "Den stillferdige amerikaner" Mai boka i "1001 bøker" i Elidas boksirkel. Tema: ei bok som ble utgitt det året jeg ble født. Fra krigen i Vietnam på femtitallet og om to som forelsket seg i samme kvinne, men hvem var egentlig P.? Lydbok fra Storytel. 

 Karin Smirnoff, En trist, fin og tankevekkende bok om barn som ikke opplever en normal barndom. Enormt spennende og tankevekkende.

  En kort ungdomsroman fra Thomas M. Blatt, De handler om å gå fra barndom til forelskelse, og alt man ikke vet og kan takle av følelser og tanker som spinner. 


             
 "Paradis" av Henrik H. Langeland. 3. bok i Oslo-syklusen. Hauk er fortsatt den harde, nådeløse hovedpersonen, vi har kommet til 1990 tallet.  Vi blir kjent innvandrernes liv, og Amar i denne boka. Menneskehandel, løgner, narkotika, kvinnemishandling og religioner. Veldig spennende!
 "Havets Kirkegård", et skikkelig familiedynasti får ristet seg, for lenge har man hold løgn og usannheter skult, men alt kommer frem en dag. Utrolig spennende og godt skrevet.  

 
Kunstnergruppa Taiga på Nasjonalmuseet, Ingema, Ragnhild og meg t.v. Vi reiste til Nasjonalmuseet for å betraktet Ragnhild Arneberg sitt fantastiske verk, et  broderi som er 28 meter langt og hvor hun har hedrer 200 kvinner. 
 
Ellers har all min tid gått vekk i hagearbeid ute og i drivhuset hjemme. Maling av fritidseiendommen vår, fått inn nye vinduer osv. 

4 kommentarer:

 1. Håper dere har fått gjort ferdig det meste på huset. Nå er det skikkelig høst, så da er det verre å jobbe ute. Lite lest her, nesten bare den tykke boka til Rowling, "Lange skygger" på mer enn 900 s.,
  men hun bruker et annet navn når hun skriver krim, men det husker jeg ikke. Spennende!
  Gode dager ønskes av Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har gjort mye på huset utvendig alt som var planlagt i sommer her vi fått gjort. Det er bare noe pynting med maling som skal gjøres neste sommer fordi det er trykk-impregnert treverk som skal stå og tørke et år før det males. Her gjøres alt etter boka. Men, vi er langt fra ferdig, det var en ruin og nå begynner det å ta seg til. Neste sommer blir det tilbygg med bad osv. :)

   Slett
 2. Ikke dumt å slå sammen omtaler nå en har det travelt. Jeg er liksom ikke helt oppdatert med blogging for tida, lurer på om jeg skal skrive omtaler på færre bøker. Ser at du har lest flere bøker av Karin Smirnof. Jeg las den første i trilogien, og likte den veldig godt. Må ette de andre på blioteklista, skjønner jeg. Nå er høsten kommet, og jeg har begynt å ta inn planter og knoller som skal bevares. Litt spent, for jeg har hatt ganske mange planter på verandaen i sommer, og lurer på hvor mye som tåler vinteren. Og så har jeg et par bilder på gang, så jeg skal veksle mellom bøker og de andre aktivitetene. Ønsker deg en fin oktober!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har alt for mange baller i lufta for tiden også. Hagen har blitt veldig forsømt i sommer, men hadde faktisk planer om å angripe georginer o.l. i dag, men så kom beskjeden om at eldste broren min døde i dag, så ingenting ble gjort( han har vært syk lenge).
   Jeg har likt bøkene til Smirnof veldig godt og storkost meg med dem i husveggen, når jeg har malt. Jeg har også store å små utstillinger å jobbe mot, så det det blir mye lydbøker og verksteds jobbing for meg nå når dagene blir for kalde til å holde på med restaurering av hus. Ha en fin oktober, en fargerik og vakker mnd som jeg egentlig liker veldig godt.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!