onsdag 4. mars 2020

"Svar på brev frå Helga" av Bergsveinn Birgisson


Bergsveinn Birgisson er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris,
 dette kom på nyheten i dag!
Litt morsom da at jeg leste denne bok av han i går kveld, ei tynn lita bok på 109 sider.

 En vakker fortelling om valg man tar i livet og hva som er viktig for en selv.

En gammel giktbrudden mann sitter og skriver et brev til sin gamle flamme og kjærlighet, Helga. Hun er død, men han føler at han vil besvare brevet han fikk fra henne for lenge siden og forklare hvorfor det ble som det ble. Dette er en brevroman med historien om livet hans, kjærligheten til Helga og hva bygdefolket slarva om. Det er erotiske minner og historia om det livet og den kjærligheten han ikke torde å velge, men ble værende på gården sin Kolustad, på Island

Bjarne Gislason har blitt en "styrlaus gamling som sitter å minnes" livet. Han var sauebonde og oppsynsmann. Gift med Gunn, men de fikk ingen barn. Hun hadde blitt operert 
 "Kvitstakkane hadde surpa igjen henne etter den mislykka operasjonen i livmora. Jeg ville at hun skulle oppsøke andre leger, men det ville hun ikke. Jeg kunne slakte henne også, slik jeg slakta sauene, sa hun"
Gunn var sjalu på Bjarne, hele bygda viste at han var på jakt etter kjærlighet med Helga. De var på sauesanking sammen og ryktene gikk, og kjærlighet ble det.

 Det er skikkelig saftige fortellinger han skriver om i parringstiden og utrolig mange morsomme, merkelige historier fra det værharde og kalde Island. Eks: Gisle som røyka 
 kona si over vinteren, etter at hun døde.
Om folket som forsvinner fra de små holmer og utposter, som forsvinner og blir ødegårder.

Vesle Hulda som de fikk sammen, han fikk ikke være far til henne, men han fulgte henne i kikerten.  Helga flytta til Reykjavik da hun gikk fra Hallgrim. Hun ville ha meg med, men hva skulle jeg gjøre i byen?                                                                                                
Kjærlighetssorg er tungt, men jeg hadde heldigvis sauene. Så kom alkoholen inn i livet mitt, helt til brevet ditt kom.. det ligger loslitt og hellig innpå brystet. Trøsten din, du tilgir meg. Jeg elska deg!"


En fantastisk nydelig roman. Har du ikke lest denne vet man ikke hvor mye gården, slekten og stedet man kommer fra betyr . Så mye mer for noen enn bare kjærligheten!


Denne boka vant:
Den Islandske bokhandlerprisen i 2010
Nominert til Nordisk Råd s Litteraturpris i 2012
Dramatisert for scene i 2012 og filmmanus er under arbeid 2019

Anbefales virkelig!

Andre som har lest den er: Tine

6 kommentarer:

 1. Leste denne for en del år tilbake og husker jeg likte den kjempegodt!
  Riksteateret dramatiserte denne i fjor og jeg angrer på at jeg ikke gikk å så stykket.
  Nå har jeg hørt ferdig Soga om Veret og begynt på Soga om Geirmund Heljarskinn,kongesønnen som skal være en slektning av Bergsveinn Birgisson. Og tror jammen jeg skal lytte til denne også på nytt siden den ikke er så lang.
  "Den svarte vikingen" ble jeg også nysgjerrig på samt den nyeste som ligger klar.

  Liker så godt språket hans,det alene gjør det verd å lese bøkene hans.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, denne var veldig bra, det var noe med fortellerstilen som fascinerte meg, også har jeg jo vært saue-bonde, så skjønner hva han snakker om av avl osv. Har Geirmund Heljarskinn liggede å vente på meg på biblioteket, får hente den i dag.
   Ser ikke at du skriver mer på bloggen, savner deg der!

   Slett
 2. Takk for lenke Ingun, sant denne var bra? Selv om det er fristende å gape over hele forfatterskapet hans, så har jeg så mye annet på gang at jeg må bremse litt. Bøkene ligger no på biblioteket og venter.

  SvarSlett
  Svar
  1. enig. Jeg har en tendens til å låne alt for mange bøker, som jeg må levere før jeg får lest dem. Også blir bøkene jeg har fått fra forlagene liggende. jeg må skjerpe meg.

   Slett
 3. Jeg las denne da den kom ut, og syns det var en av de bedre bøkene jeg las. Ser at han er kommet med ny bok nå, så den må jeg skaffe meg. Ha en fin helg. Håper dere har like fint vær som oss, for nå ble det vårlig her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja dette var nydelig! Jeg har bestilt den nye som er nominert til Nordisk Råd, men det er flere mnd. til den blir ledig.

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!