onsdag 25. mars 2020

"FRIDA " av Nina F. GrünfeldEn gripende, rystende fortelling om Frida. Nina sin ukjente farmor og det omflakkende liv i Sentral-Europa.
                                                                                                   

Frida ble født i Østerrike-Ungarn i 1908, hun var moren til Berthold Grünfeld, psykiater som er en kjent mann for oss i Norge. Jeg leste for kort tid sidene forfatterens bok: Ninas barn, der Berthold var et av barna på barnehjemmet. Han kom til Norge via Nansen hjelpen i 1939 og fikk bo hos en familie i Trondheim. Så kom krigen og familien torde ikke ha han boende der mer og han kom til Nina i Oslo.

Denne er fortellingen om hans mor, Frida som satte Berthold bort 8 dager gammel. 
Det er ikke bare en bok om Berthold og hans familie. Her formidles et historisk godt materiale om hvordan jødene hadde det den gangen på begynnelsen av 1900 tallet. Hvordan nazismens fremvekst og alt det forferdelige som skjedde under Holocaust.  

Nina Grünfeld begynte som barn å spørre om hvem farmor var. Hun savnet en farmor, ville vite sin tilhørighet. Faren Berthold kunne ikke svare på det for han hadde ikke sett henne mer en gang da han var liten. Da kom hun på besøk og Berthold fikk en rød brannbil av henne. Det var Bratislava, der han bodde hos fosterforeldrene Jan og Elisabeth. Hva skjedde med Frida? Hvor ble hun av?  Hvorfor gav hun vekk barnet sitt?

Våren 1931ble hun første gang registrert hos politiet. Hun var jøde, prostituert og var mistenkt for spionasje. Myndighetene hadde slike som Frida i kikkerten. Hun ble stadig vekk tauet inn og forhørt.
Frida var 23 år gammel når Berthold ble født i januar 1932. Han hadde det godt i fosterhjemmet, men etterhvert ble den mye flytting for han. På grunn av Nansen hjelpen fikk han leve et langt liv i Norge.  

Frida hadde det derimot vanskelig, allerede i 1923 fikk jødene skyld for alt, de ble kalt "pestrotter". Nyenberglovene og alle jøder prøvde å flykte fra Tyskland når nazistene kom til makten. Frida flyktet til Ungarn sommeren -40, men så kom Operasjon Barbados og massakrerte tusenvis med jøder, de ble statsløse. 

Frida kom i ulike konsentrasjons og arbeidsleier som Nina omtaler i boka, skrekkelige historier. Dessverre døde Frida etter at hun ble syk og ble gasset i hjel 6. april 1945.

En godt komponert bok, hvor alt ikke kommer kronologisk, men bygget opp med spenning. Nina og faren som er i Bratislava, Nina som tror hun har funnet farmoren, da hun er i Israel osv. Mange nedturer og noen oppturer i fortellingen. 
Det som er viktig er at hun forteller om sin egen farmor uten at det blir sosialpornografi, men konkret fakta. Hennes historie er tøff og forferdelig!

Nina har brukt mange år og mye leting i dokumenter og arkiv i ulike land for å finne spor etter henne, noe som har gjort denne boka veldig spennende. 
En applaus til Nina som har skrevet denne informative og godt dokumenterte biografien om Frida.

Anbefales på det varmeste og les Ninas Bok også!

Utgitt av Lydbokforlaget 2020
spilletid 7.52.14
Lest av Nina Grüfeld selv, veldig bra!!
Sjanger: Fakta og domumentar, biografisk


7 kommentarer:

 1. Skrev en lang kommentar men så forsvant den....jaha,prøver igjen.. ikke sant denne var? Leste den forrige uke og syntes det var rystende lesing. Hun formidler veldig bra og jeg skal få med meg Ninas barn også. Husker jeg så en dokumentar med henne og faren for noen år siden men fant den ikke igjen, får lete litt mer.
  Godt det fremdeles blir skrevet bøker om dette,jeg kan ikke huske å ha lest så mye om gledespiker i leirene selv om slikt selvsagt skjedde.

  SvarSlett
 2. Enig, en veldig bra bok også som lydbok. Jeg har også en gang sett den filmen på TV. Den finnes sikkert! Du burde lese Ninas barn, den var også veldig bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har fått meg utvidet eBokBib og har fått lånt Ninas barn. Ser forresten at forfatteren skal ha en live streaming på insta i morgen ca kl 8 30 hvor hun skal snakke om boken.

   Slett
 3. Det er noe med en følelse av "overload" på 2. verdenskrig, men denne her frister, takk for dobbelt tips i dag, både om lyd og papirbok :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er den beste biografien jeg har lest på lenge, både hvordan hun lette etter familien og den historiske tidsrammen som vi ikke kjenner så godt innenfra om jødene, med hvordan de måtte forflytte seg, og ble statsløse.

   Slett
 4. Å, denne har jeg hørt om. Den vil jeg lese :) Takk for at du minnet oss om den! På bloggen min inviterer jeg til å lete etter akantusornamenter :)

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!