lørdag 7. mars 2020

"Fortell om deg selv med hell" Kine Jeanette Solberg

    


Inga på søken etter hva som egentlig er hennes liv etter at broren døde

Inga Hynne, 27 år har jobbet i medieverden. På et allmøte en dag etter 12 år i samme bedrift som journalist får hun nok, sier opp og forlater stedet, der og da. Alle står måpende tilbake! Hva skal du gjøre nå, spør kollegaen henne? Hun har opplevd at broren Egil døde og etter et halvt år i sorg hvor alt er meningsløst og tomt rundt seg, tar hun dette spranget ut til nye muligheter. 

Inga har et helt spesielt forhold til broren Egil, de holdt sammen i tykt og tynt. De elsker å oppholde seg i skog og mark, han lærte henne å klatre i trær, om fugler o.l.
Hun flyttet inn hos den 9 år eldre broren og for å gå på medielinja. Han blir skuffet da hun vil kjøpe seg egen leilighet, men hun synes tiden var inne for å få sitt eget. Han var heller ikke så enkel å leve sammen med psykisk. 

Broren dør og savnet etter han er enormt, som en bunn har falt ut av henne og alle minnene strømmer på. Hvordan skal hun leve sitt liv?  Minnestedet hun har laget ved lysstolpen uten for leilighet, får stadig noe nytt tilført av henne og av andre.

Ensomheten, isolasjonen, sorgen og depresjonen får henne til å gå ut av leiligheten, den går henne litt på nervene. Hun oppsøker den snuskete nabo puben Creutz og blir kjent med klientellet der. De drikker øl og hygger seg med hverandre. En dag ble hun ganske så beruset klatret opp i et tre og våkner med en død katte i leiligheten? Hva har skjedd og hva gjør hun med den...
En litt merkelig vending...

Broren Egil sin død og barndomsminner med savnet etter han er sentralt tema i boka. Egil var en svært spesiell person som ikke utleverte seg så mye, men som søsken var de nære. Egil var den trauste og hun den litt rastløse, søkende karakteren.

Teksten veksler mellom litt i sorg og tunge minner om familien som ikke var helt velfungerende, med mor og far som gikk fra hverandre og Egil sin død som var et sjokk for henne. Teksten hopper og spretter opp litt på det følelsesmessige plan, før hun finner på litt merkelige ting å foreta seg. 
Vi skjønnet at å miste noen er som en vegg som faller vekk, men når forfatteren skriver side opp og ned over definisjonen av vegg, og lignende småting som stolen osv. blir det litt mye tomprat for meg.

Boka avslutter med at hun iallfall fikk en ny venninne som brydde seg om henne, og ser henne. En del morsomme episoder er også tatt med!


Utgitt på Cappelen Damm 2019
sider 229

1 kommentar:

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!