søndag 8. mars 2020

"Lucie" av Amalie Skram,

Lucie


Den 2. ekteskapsroman av Amalie Skram skrevet i 1888, en klassiker i Norsk litteratur.
Lucie var en livsglad og frimodig kvinne som lever i Kristiania på slutten av 1800 tallet. Hun hadde arbeidet som dansepike på Tivoli da Advokat Theodor Gerner (36 år, enkemann) ble forelsket i henne. Hun ble hans elskerinne og tross i all skikk og bruk giftet han seg med henne, Lucie. Hva ville vennen si, gifte seg med en kvinne utenfor borgerskapet?

Lucie synes det var vanskelig å leve dette overklasselivet og Gerner likte ikke at hun var sammen med sine tidligere venner og venninner. De er langt under hans stand, med venninnen Nilsa som er sydame, gjøglere og fattigfolk.

De bodde i Inkognitogaten og i advokatens omgangskrets var det ikke enkelt for henne å bli akseptert i dette snobbete miljøet. Hun kunne ikke kodene ville vi sagt i dag. Hun var og forble dansejenta fra Tivoli. Gerner sin  omgangskrets gjorde alt de kunne for å stigmatisere Lucie og kalte henne "Tivolifrua".

Hun får litt støtte hos Karen Reinertson, som sier " jeg er så eksentrisk og har hverken mann eller barn og er svært spesiell" Lucie blir smigret av henne.

Theodor er en krevende mann, han vil ikke danse og ha det gøy, men vil ha en blid kone. Snakker hun for mye med menn blir han sjalu. Hun stikker av en natt da de er på veg hjem og da skjer det noe dramatisk i livet hennes.
Dette endrer henne totalt og jeg røper ikke hvordan det gikk!

Kvinners kår i ekteskapet og tematikken kommer Skram stadig tilbake til i sine romaner, Hun opplevde jo selv å bli giftet bort i ung alder. Forrådt er nærmest en biografisk hendelse. 
Veldig tankevekkende å ta en repetisjon av hva kvinner før oss har gjennomgått

GRATULERE MED 8. MARS og kvinnekampen! 
STÅ PÅ KVINNER!

Amalie Skram (1846 - 1905) skrev 4 ekteskapsromaner:
Lucie fra 1888 var nr. 2

Boka ut kom i 1888, en klassiker
Spilletid 4t 40 min, Cappelen Dam
Lest av Bente Børsum

10 kommentarer:

 1. Amalie Skram! Jeg har ennå mye til gode når det gjelder forfatterskapet hennes, blant annet Lucie. Noteres for lesing senere.

  Ha en strålende kvinnedag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Amalie Skram var modig som skrev så åpent om samlivet og seksualitet. En modernist!
   Ha en fin kvinnedag du også!

   Slett
 2. Gratulerer med dagen! Vi har kommet et stykke siden den gang Amalie Skram levde og skrev kvinnekampbøker. Men fremdeles blir kvinner i vårt land "giftet bort", de som har foreldre fra andre kulturer f.eks. Det er fremdeles mye å kjmpe for!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi har egentlig mye å sloss om enda. Posisjoner i samfunnet, for selv om vi har noen kvinner i politikken er det ikke like enkelt for kvinner å få lederstillinger som menn. For ikke å snakke om lik lønn for likt arbeid. Vi må iallefall hedre de som har stått på og der var Amalie en sylskarp skribent.
   Ha en fin kvinnedag!

   Slett
 3. Det er bra noen fortsatt leser Amalie Skram. Bøkene hennes er fortsatt aktuelle.
  Gratulerer med kvinnedagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, de er absolutt aktuelle enda, selv om tematikken ang seksualitet og omgangsform har blitt mer åpen. Takk til alle de sterke formødrene som har sloss for oss og Amalie Skram sto på barikadene der.
   Ha en fin kvinnedag!

   Slett
 4. Perfekt bok å presentere på kvinnedagen :) Var med i 8.marstog i dag, og hørte parolene, veldig kjekt å være med på. Vi i Bergen Kvinnesaksforening møttes ved Amalie Skramstatuen, og det er ikke tvil om at forholdene for kvinner (de fleste) er bedre i dag, enn på Amalies tid. Gratulerer med kvinnedagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Da, var du flink. Jeg var ikke å gikk i tog, men tok igjen noen timer på verkstedet.

   Slett
 5. Amalie Skram - jeg må huske :-))
  God kvinnedag - kveld - for deg. Jeg hadde en flott dag i naturen. Takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det samme. Dere har vel kvinnetog i Tyskland også!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!