lørdag 7. mars 2020

"Constance Ring" av Amalie Skram

Constance Ring


Dette er Amalie Skram sin debutroman, fra 1885.  Er den fremdeles aktuell i dag?

Dette er den først av hennes ekteskapsromaner, der hun tar for seg den moderne kvinne. Hun med de moderne tanker om hva et eget liv i ekteskapet er. At man ikke skal bli styrt og voktet av mannen, men er fri til å tale med hvem man vil i hvilken situasjon man vil og omgås de man vil.

Constance er en ung pike fra Molde som gifter seg med en eldre mann og flytter til Oslo. Hun var en livsglad ung pike, men finner seg ikke til rette i mannens selskap. Hun synes han hakker og stiller urimelige krav til henne. Misliker hans fremtreden og tilnærming.
Moren kommer på besøk og hun synes også Constance flørter for mye med de unge menn og tar seg for lite av sin mann. Constance er en ung moderne kvinne som vil ha sin frihet, svarer hun.

En dag finner hun mannen sin, Herr Ring tett med tjenestepiken. Mange mnd. seinere er tjenestejenta tydelig gravid og Constance vil skilles fra mannen sin.  Oppsøker presten, men han har et svært gammeldags syn på saken og ber henne la være.
 Constance flytter til sin tante og hun vil at det beste er om hun flytter tilbake til sin mann, Constance synes ingen støtter henne. Hun flytter hjem til sin mann på en betingelse: Kun som en søster sier hun og flytter hjem.

Constance blir med andre velhavende kvinner for å hjelpe fattige folk. Mange triste historier og hendelser får vi høre om. Constance spør direkte en kvinne om hvorfor de fattige har så mange barn og aksepterer at mannen er hos andre kvinner og drikker opp alle pengene familien skal ha til mat og husrom. Hun råder henne til å gå fra mannen sin.  
Constance skjønner egentlig ikke hvordan de fattige menneskene har det og klarer hun helt å sette seg inn i deres situasjon?

Alle karakterene i boka beskrives som svært komplekse. Constance finner ut at folk ikke alltid forteller alt, de holder tilbake sannheter og faktaopplysninger om seg selv. Hennes sannhets-søken blir et viktig evne for henne. 
Det blir ikke bedre når Ring dør og hun får seg ny mann. Løgner på løgner!
Den borgerlige familien skyver alt under teppet, kompliserte saker innen familien f.eks. at man skiller seg, får barn utenfor ekteskap osv. 

Er hun selv åpen nok? Nei, hun suser bare rundt som i en drømmeverden og tror livet er som på karneval. Dette kan vi si med dagens øyne, men hennes krav var nok voldsomt moderne.  Hun prøver å være en moderne kvinne, med moderne tanker, den gang.

Amalie Skram var og er en av det moderne gjennombrudd fremste forfattere, sterkt påvirket av Georg Brandes tanker og skrive stil.

Kvinnefrigjøring er ikke enkel, det er en kamp og den er der stadig i dagens samfunn. I dag stiller vi kanskje litt andre krav, men det er fantastisk å tenke på at det er 135 år siden Amalie Skram skrev så åpent om følelser og om seksualitet.

 Kvinnekamp og kvinnefrigjøring er ikke noe nymotens påfunn!

Klassiker utgitt 1885, hennes første ekteskapsroman
Innleser er Brit Bergan
spilletid 8 timer 54 minutter.


2 kommentarer:

 1. Så gøy at du skrev om denne. Det fikk meg til å kikke på Amalie Skramprosjektet mitt, og jeg ser at jeg ikke har lest denne. Etter å ha sittet fordypet i Marta Breens feminist-tanker i hele dag, ble omtalen din et fint perspektiv. Ønsker deg en fin kvinnedag i morgen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det og gratulere med kvinnedagen!
   Jeg må se å få lest biografien om henne som kom for et par år siden som jeg har liggende, så jeg har iallefall bestemt at jeg skal ta en titt på de bøkene jeg ikke har lest.
   Ha en fin dag!

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!