mandag 23. mars 2020

Frøken Island av Audor Ava Olafsdottir
Det å ha drømmer, lengsler, kjærlighet og om å få ro til å skrive bøker!

Ei jente med navn Hekla, drømmer om å bli forfatter. Vi er på Island i 1963 og Hekla pakker sine saker og drar fra bygda Dalir med bussen til Reykjavik. I Reykjavik skal hun bo hos sin homofile barndomsvenn Jon John, som har en leilighet der. 

Hekla må jobbe på dagen og tjene penger, hun serverer og rydder på et spisested. Om kvelden og natten skal hun skrive på sin medbrakte skrivemaskin. Ingen må få vite det, at hun skriver, det er en hemmelighet, for hun skriver ikke under eget navn. Man må ha et mannsnavn for å få gitt ut noe.

Jon John jobber på en båt og han blir mobbet fordi han er homofil og er dritt lei av jobben til sjøs.  Han er en motebevisst ung mann og i England kjøper han siste mote av klær til Hekla, som hun tar på seg da hun følger han til båten neste gang båten skal dra ut. De er bare venner, men føler begge at de er litt annerledes enn andre. Han med symaskin og hun med skrivemaskin.

Vi må tiden tilbake til -60 tallet, der handlingen er hentet fra. Det kommer veldig tydelig fram i kvinnesynet, den vakre jenta som ikke ville bli Frøken Island, men bruker sin tid ved  skrivemaskinen på nettene. En tid der menn er poeter og kvinner er husmødre og får dårlig betalte jobber og de kan iallfall ikke skrive.
Men hvor mye har egentlig endret seg? Ikke når man tenker på metoo.

Denne lydboka fenger og det blir sagt mye mellom linjene som man skjønner ut fra konteksten, om kvinnesyn, homofobi, de store kontrastene mellom by og alt det gamle på landet med skikker og toleranse om den nye tiden .....
Hvordan Starkadur, kjæresten er godtatt i de sære dikter kretser, hvor kvinner  blir betraktet som flotte damer. Hekla var en banebryter som ville fram og vise at hun også kunne.

Det er  sikkert like mye som har endret seg på Island, siden den tid som her. Historien om venninnen som ble gravid og venter nr. to når hun var 22. var jo normalen.  Hekla var en moderne kvinne som viste hva hun ville, men hvorfor hun ville utgi boka under gamle kjæresten sitt navn, er litt vanskelig å skjønne for oss i dag.

Dette er beskrevet veldig bra, en bok som får en til å tenke. Den er humoristisk, ærlig og sier mye om holdninger fra 1963. Har det medmenneskelig og synet på mange ting endret seg så veldig?

Boka ble vinner av Prix Medicis etranger 2019

Utgitt på Lydbokforlaget 
utgitt første gang 2019
spilletid 5.22.53
Innlest av Katrine Thorborg Johansen   

Jeg har tidligere lest boka "Arr" den var bra! Den fikk Nordisk råds litteraturpris

8 kommentarer:

 1. Jeg likte Arr også veldig godt, tror jeg må få med meg denne også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ganske annerledes enn Arr. For oss som har vært på Island fikk jeg også mange fine bilder i hodet av landet, tenkte jeg skulle ta med noen bilder, men det får bli en annen gang. Anbefales!

   Slett
 2. Denne likte jeg også godt, det samme med Arr og Stiklingen. Hun skriver godt så ikke rart at det vanker litt priser.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å, så hun har skrevet en bok med navn Stiklinger også!
   Takk for tips!

   Slett
 3. Jeg har nå begynt å lese gamle bøker som jeg har i mine mange hyller hjemme, ettersom biblioteket er stengt.
  Jeg har en serie på 16 bøker skrevet av Lloyd C. Douglas, utgitt i 1962 på Nasjonalforlaget.
  Jeg tok helt tilfeldig boken "Bruk hjertet doktor" som er en av to bøker med dette navnet.
  Tror den blir underholdende, om enn litt gammeldags i språket, men det er helt greit.

  Det er mange svar både på bloggen min og på FB på farge-quizen jeg laget. Jeg skal gi et samlesvar til alle i et innlegg i løpet av dagen. Men det er både gledelig og synd at den nye utgaven av Fargene forteller allerede er utsolgt. Jeg har snakket med forlaget, og håper de trykker flere. Nytt opplag kom jo inn i slutten av januar.
  Håper alt står bra til hos dere. Hilsen Tove/fargeneforteller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har også for det meste lest/lyttet til gamle ugivelser denne måneden. jeg kjenner ikke til forfatteren du nevner. Så flott at boka di er utsolgt, da kommer det sikkert et nytt opplag. Jeg har iallefall et eksemplar.
   Har ikke har tid til å ta en kikk på bloggen din enda, jeg bare jobber på verkstedet. Der får jeg fred og ro, med en lydbok så timene forsvinner.
   Vi har det supert!

   Slett
  2. Veldig artig å lese disse gamle bøkene. Jeg har nå begynt å lese den andre av de to i "Bruk hjertet doktor". Enkel, men hyggelig lesning. Du kan jo låne dem senere.
   Så ønsker jeg deg lykke til i verkstedet. Håper det blir utstilling!
   Fint at dere har det bra, det har vi også. Er glad vi har hage, og flott skog fem minutter unna. Ny farge-quiz er lagt ut. Beste hilsener fra Tove/fargeneforteller

   Slett
 4. Jeg liker bøkene til Olafsdottir, og det er bare flott at hun skriver så ulike bøker. Denne er jo noe helt anna enn Arr, som flere påpeker. Stiklinger var også noe helt ulikt disse to igjen. Bra forfatter!

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!