tirsdag 17. mars 2020

"Professor Hieronimus" av Amalie Skram
En klassiker om psykiatri forholdene på den tiden!

Else Kant bor i København, Danmark. Hun er malerinne og synes ikke hun får til noe mer. Maleriene blir ikke slik hun vil ha dem, alt går galt og hun drømmer om å reise vekk for en stund. På litt tid for seg selv og malingen. Hun synes det er vanskelig og slitsom og både være den oppofrende hustru for Knut og en god mor til lille Tage som hun elsker over alt på jord. 

Hun sliter med å få sove om natten og hun har også store kvaler over at hun avskjediget tjeneste jenta Kirsten. Beskylte henne for tyveri og derfor får ikke hun noen ny jobb og har begynt å drikke isteden.

Knut, mannen hennes er en forståelsesfull mann og ser at hun ikke får sove og hvor sliten hun er. Han vil hjelpe og har snakket med huslegen Dr. Tvede som anbefaler henne og få hjelp av den kjente legen Hieronimus. "Vil du det sier han til Else, ja bare jeg får sove sier hun". 

Else blir innlagt på psykiatrisk sykehus, der hun blir plassert blant gale mennesker på en lukket avdeling. Hun får et eget værelse etterhvert, men alle er jo gale der og det er roping og skriking i gangene. En samling med pasienter med store problemer som selvmordsforsøk, delirium, osv.

Pleiersken sier at hun må vinne professoren så får hun det bra, det klarer ikke Else og det blir et rent helvete. Knut fikk ikke besøke henne, for hun var sinnsyk og forvirret, sa legen. Hun må lære disiplin og lære seg til å være innesperret. Ingen tør å si imot!

En voldsom roman om maktmisbruk og løgner av de som skulle hjelpe henne. Enhver kan bli gal av å være et slikt sted. 
I bok to om temaet skriver hun boka "På St Jørgen" (så får jeg vente til biblioteket åpner på den)

Fakta:
Disse romanene skrev Amalie Skram etter å ha opplevd dette selv. Modellen for Hieronimus, var overlege Knud Pontoppidan ved Kommunehospitalet i København. Han var Amalie Skram sin lege. Pontoppidan måtte etter et stort press fra offentligheten forlate stillingen sin, etter at boka kom ut. 


Utgitt 1895
Lest av Brit Bergan
Spilletid 5t, 14min
Storytel

6 kommentarer:

 1. Håper snart biblioteket åpner igjen. Da kan jeg se på det du anbefaler. Hilsen Tove/fargeneforteller

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig! Jeg har en haug med bøker jeg har bestilt der og de ligger å venter på meg. Så da blir det bare lydbøker for meg nå.
   Ha en fin dag!

   Slett
 2. Denne har jeg lest for lenge siden. Prøver å få med meg et par bøker fra de gode norske forfatterne fra "gamle dager" innimellom. Men med så mange bøker som frister hele tida, blir de ofte nedprioritert. Jeg har heldvigvis eBokBib enda, så jeg er reddet for en periode, mens biblioteket er stengt. Bruker mer tid på å lytte til musikk mens jeg rydder skuffer og skap nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er helt på lydbok, og jobber frem mot separatutstilling i aug. så her er det verksted, verksted hele tiden.

   Slett
 3. Denne er herlig, gled deg til neste bok, disse to digger jeg. Selv er jeg i gang med Constance Ring, er ferdig med en drabalig fest, spent på hvordan det går videre :)

  SvarSlett
 4. Jeg har laget et smykke til Amalie Skram før, men det var kun en nål. Hadde vært morsomt å fått laget et smykke til henne også. Nå må jeg prøve å få med meg litt mer av hva hun har skrevet og biografien som kom ut for et par år siden.
  Kanskje jeg klarer å få laget et smykke til henne også til utstillingen. Den er heldigvis ikke før 22. august så jeg har litt tid på meg, men alt skal det lages individuelle rammer til og utarbeide tekst, så det tar sin tid.

  SvarSlett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!