onsdag 13. januar 2021

Anne Grete Preus "Stråets lengde, skisser fra et liv"

                                                   Anne Grete Preus, 1957- 2019

Anne Grete Preus, en av Norges fremste artister har skrevet denne biografien om seg selv. Hun fikk for mange åe siden beskjed om at hun hadde en uhelbredelig sykdom og begynte å skrive ned sin historie, som skulle bli hennes selvbiografi. Det ble i stedet noen skisser fra hennes liv, musikken, tanker, kjærlighet, refleksjoner og drømmer. 

Boka begynner med at hun er 14 år, føler seg litt utafor, er ikke interessert i sminke og klær. Hun like seg best alene med gitaren og å lytte til foreldrenes platesamling og lese bøker. Begynner på Lillestrøm gymnas i -73, men sliter med dysleksi på samfunnsfaglinja. Hun undrer seg i ettertid hvorfor hun ikke gikk musikk linja. I andre gym har hun en opptreden, varmer opp i Lillestrøm kino. Det ble bra og folk så med andre øyner på henne.

Hun begynte i -77 å spille i raddisbandet Bazar, hun gled rett inn i bandet.

 Anne Grete drømte om å suse nedover på Europaturne, alene i sin Datsun, bare sammen med gitaren ned gjennom Europa. Det ble en lærerik tur hvor ensom og alene man plutselig kan føle seg der ute i verden som 20-åring. Hun prøver å livnære seg med gitarspilling og sang, men ute i den store verden var det ikke så lett og under helt andre forholde.  Fin historie om Roberto, som hun møtte igjen 20 år etter. Dette var et gripende kapitel, men kanskje en litt for stor del av boka på over 30 sider. 

Hun kom tilbake, studert psykologi og spilte i Veslefrikk. Da begynte musikerlivet og det tok mer og mer av, de var på tv og ble populære. Anne Grete slet med at hun aldri hadde lært seg noter ordentlig. Det var først når album nr 4 kom ut at hun ble fornøyd. I 2010 hun fikk beskjeden om at hun var uhelbredelig syk. Hun ville oppleve mye, bodde i Paris en periode. Delte lokaler med Åse Kleveland på Fornebu, kjøpte seg leilighet i New York og hadde lykken på sin side og ble veldig populær. 

Boka er litt hopp og sprett i tid og hva hun drev med, hun forteller om familien sin og hvordan forhold de hadde til hverandre og hvordan det endret seg når de ble pensjonister. En ting var Anne Grete opptatt av, hun skulle aldri gifte seg å få barn, men hun var ikke alltid alene hun hadde flere kjærester.

Boka bærer preg av at den ikke er ferdig, men hun har skildret mange fine fortellinger som er godt fortalt. Morsomt å lese det hun har skrevet og takk for at den kom ut!

Biografien har hun skrevet selv. Utgitt 2020 på Aschehoug, med bilder 176 sider.


6 kommentarer:

 1. Jeg så denne tittelen her om dagen, men stoppet ikke opp ved den. Så flott at du har lest og skrevet om den, nå kom den på ønskelisten min :)
  Ha en super dag Ingun!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, absolutt verdt å lese, selv om den var litt hopp og sprett i tid. Igår var jeg på biblioteket og lånte en bunke CD plater og sangtekster, så får jeg se om jeg kan lage et Hommage smykke til henne. Utstillingen min skal opp igjen på Galleri Fjordheim, Biri i mai-juni og da må jeg erstatte noen av jeg solgte med noen nye.
   Ha en fin dag!

   Slett
 2. Har jo vokst opp med henne og musikken , de gode tekstene , og har lyst å lese denne etterhvert .

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det samme har jeg og det kommer noen kjærlighets-dikt av henne i Diktlesersirkelen etter hvert. :)

   Slett
 3. Denne skal jeg lese! Anne Grete Preus var en poet og unik i norsk musikk.
  Hun var en flott musiker og dame som vil bli husket.

  Spent på smykket du skal lage

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må lese litt mer om henne før jeg kan begynne å tenke på hva og hvordan jeg skal visualisere henne. Det tar tid og kanskje får jeg det ikke til.
   Hun skriver utrolig flott poesi! :)

   Slett

Har du lyst til å skrive kommentarer er det veldig hyggelig. Har du ikke googel konto går du bare til kommenter som: Anonym og skriver det du vil, med hilsen;navnet ditt; og send. Det er hyggelig å få respons for meg på det jeg legger ut!